martitta Napisano 5 Sierpnia 2014 Napisano 5 Sierpnia 2014 Witam, wybieram się na kilkudniowy wyjazd mtb w góry. Nie mam doświadczenia w takich wyjazdach, stąd prośba o poradę. Czy lepiej zainwestować w plecak rowerowy czy w bagażnik?Chodzi o transport tylko podręcznych rzeczy - typu kurtka, jedzenie i jakieś drobiazgi.Ogólnie nie lubię jeździć z plecakiem, stąd myslałam o przymocowaniu czegoś do roweru, ale nie wiem czy to "wypada".Mój rower to Trek X-Caliber 7. Będę wdzięczna za porady.
render Napisano 5 Sierpnia 2014 Napisano 5 Sierpnia 2014 zdecydowanie w miarę solidny bagażnik a na to sakwy
karolg Napisano 5 Sierpnia 2014 Napisano 5 Sierpnia 2014 Różne są podejścia, jedni preferują plecak, nawet jeżeli jest duży i ciężki, inni (na przykład ja) nie czują się dobrze z plecakiem i szukają alternatyw. Polecam wygooglować hasło "bikepacking". Bagażnik na typowych górskich szlakach kiepsko się sprawdza. Zestaw bagażnik+sakwy jest sporo cięższy od plecaka albo torby pod siodełko, co ma znaczenie przy wpychaniu roweru pod górę, a do tego sakwy obijają się na lewo i prawo. Z doświadczenia Ci powiem, że taka torba (http://www.bikepack.pl) sprawdza mi się rewelacyjnie, ma pojemność średniego plecaka, nie utrudnia jazdy w terenie i co najważniejsze - plecy są wolne A kosztuje podobnie co dobry plecak. myslałam o przymocowaniu czegoś do roweru, ale nie wiem czy to "wypada" Zdecydowanie wypada! Chyba, że kiepsko przymocujesz, wtedy.. wypada
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.