wojtas7 Napisano 5 Sierpnia 2014 Napisano 5 Sierpnia 2014 Od jakiegoś czasu jeżdżę w takiej konfiguracji: - manetka Sram x.7 9 biegów, cyngle - przerzutka Shimano Zee 10 biegowa, wersja FR do kaset maks 36 - kaseta Shimano XT/SLX (drugie koło) 11x34 - 9 biegów - łańcuch Shimano XT HG93 - tarcze z przodu dwie Specialities 38x24 Po odpowiednim skróceniu łańcucha i wyregulowaniu całości chodzi to idealnie, z tym że na przełożeniu 38 z przodu i 34 z tyłu przerzutka jest dość mocno naciągnięta do przodu. Na maratonach korzystam z takiej kombinacji.. Przekos w drugą stronę 24x34 łańcuch minimalnie nie wisi i nie ociera, więc długość łańcucha jest OK. Dostępne wszystkie biegi z obu tarcz. Problem jest z jazdą pod obciążeniem. Jeden maraton przejechał spoko, pod koniec z tyłu zrzucał dwa biegi, żeby zrzucić jeden trzeba było zrzucić dwa i jeden podnieść. Przy regulacji - krzywy hak. Hak wcześniej nowy. Po prostowaniu znowu wszystko chodzi idealnie, maraton w błocie - i znowu krzywy hak i zmienianie biegów dalekie od idealnego. Znowu regulacja i znowu historia się powtarza z krzywym hakiem. Czy jazda pod obciążeniem w takiej kombinacji może powodować krzywienie się haka? Czy pomogłoby dorobienie podkładki 6mm pod mocowanie linki przerzutki żeby uciąg linki był idealny tak jak przerzutka tego chce?
Mod Team Puklus Napisano 6 Sierpnia 2014 Mod Team Napisano 6 Sierpnia 2014 Hak sam z siebie se nie krzywi może zbyt agresywnie jeździsz. Albo masz bardzo delikatny hak ?
rambolbambol Napisano 7 Sierpnia 2014 Napisano 7 Sierpnia 2014 Ewidentnie dwie sprawy do poprawki: masz krzywy hak - ręcznie tego nie wyprostujesz idealnie. Niech ci zrobia to w jakimś serwisie albo zrób to tym. przekraczasz dozwoloną pojemność zmieniarki. ZEE maksymalnie obsługuje 36z. Róznica w korbie to 38-24 =14z, różnica w kasecie to 34-11=23z. Teraz dodajesz te dwie wartości i potrzebujesz przerzutki o objętości 37z, czyli odrobinę powyżej możliwości ZEE. Mało która krótkowózkowa zmieniarka ci tyle obsłuży. ZEE, aby idealnie grało z 9 biegowymi manetkami SRAM, potrzebuje 2 milimetrowej podkładki, takiej jak w tym wątku. Sprawdziłem osobiście.
wojtas7 Napisano 7 Sierpnia 2014 Autor Napisano 7 Sierpnia 2014 dorobię tą podkładkę, myślę też że niepotrzebnie mam skrócony łańcuch żeby koniecznie obsłużyć wszystkie kombinacje, najgorsza jest obie tarcze duże, a tak niestety jeżdżę - podjazd podjazd i dopiero jak się kończy z tyłu to zrzucam na małą z przodu jednocześnie i 2-3 biegi z tyłu w dół..
Rulez Napisano 7 Sierpnia 2014 Napisano 7 Sierpnia 2014 Ja mogę dodać, że robiłem taki eksperyment z XTR - em (ponieważ chciałem mieć przerzutkę z hamulcem i manetki 9) , niestety pod obciążeniem w terenie przerzutka za cholerę nie dała się ustawić tak żeby pracowała idealnie, skończyło się powrotem do przerzutki X0
jasinski21444 Napisano 7 Sierpnia 2014 Napisano 7 Sierpnia 2014 Dziwne rulez , u mnie zmieniarka Zee FR oraz manetki srama x5 działały idealnie do póki nie sprzedałem roweru
Rulez Napisano 7 Sierpnia 2014 Napisano 7 Sierpnia 2014 Nie całkiem dziwne, wiele zależy od roweru i położenia haka przerzutki - nie w każdym rowerze przerzutka jest w tym samym miejscu względem kasety ... i ma to niestety znaczenie.
wojtas7 Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Napisano 8 Sierpnia 2014 U mnie biegi działają dobrze, jest tylko kwestia krótkiego wózka i jednak brakuje. Dam dłuższy łańcuch bo wolę żeby łańcuch wisiał niż wyginał mi hak.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.