Skocz do zawartości

[koło] Czy ta obręcz będzie dobra pod 95 kg? jakie szprychy do tego?

Michalik85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 

Przegladalem troche forum odnosnie kół pod wage dla osoby 95 kg i mam pytanie czy takie obręcze beda dobre dla osoby o takiej wadze

http://www.chainreactioncycles.com/stans-no-tubes-ztr-arch-ex-mtb-rim-2014/rp-prod38860

firme znam, ale nie orientuje sie wgole jak poznac pod jaka wage sa dane obręcze. 

i jeszcze jest druga opcja

http://www.rowersport.pl/sklep/produkt/wariant/15692%2Cwtb-obr%C4%99cz-frequency-i-23-26

chciałem sie zapytać dla czy bedzie to dobre pod moja wage, jeżeli tak to które lepsze? 

Roweru używam do jazdy w terenie raczej, jakieś mtb, xc. Obecnie mam od nowosci Alexrims TD 25 i po przejechaniu 500 km jest za######iscie scentrowane. 

I drugie pytanie jakie szprychy i piasty proponujecie i nyple?  Czy oplaca sie kupić piasty typu Sram x9 czy lepiej jakies inne? Bo wydaje mi sie ze duzo zaplace za sam znaczek x9. Duzo dobrego słyszałem o piastach novatec. 

Budżet nie jest jakiś określony, chciałbym wiadomo to zrobić jak najtaniej. Najlepiej jakby budżet był dopasowany do tych dwóch powyższych obreczy. 

Z góry dziekuje za pomoc!

Napisano

Jeżeli ma być to tylne koło to polecam firmę Remerx a dokładniej model Grand Rock. Sam mam ta obrecz więc mogę ja polecić. Niestety jest ciężka ale na tyl się nadaje. Nie napisałeś czy pod tarcze więc wydaje mi się że pod v-ki

Napisano

Kupujemy tak:mavica jakiegos ex-a np. 721 na pewno cos na maxtalu, piaste dt swiss 350 , szprychy moga byc championy i jezdzimy przez kolejne 2-3 lata bez centrowania:). Ja mam bardziej pancerne szprychy ale kolo wazy prawie 2 kg:). Cenowo niestety okolo 700-900 PLN, ale warto:). Waze 105 kg (pewnie z plecakiem i ciuchami 110kg) katuje na maxa w lesie enduro:) i sie trzymaja juz 4 rok,co prawda naciag juz nie jest taki jak przy centrowaniu na poczatku ale kolo jest proste:). Nie dociagam bo nie przeszkadza mi to:) strasznie przy tarczowkach;/

WTB tez okey:)

Napisano

No to jak tak piszesz to ja zaproponuje budżetowe koło obrecz remerx grand rock wersja 36 szprychy i 28 cali- 666g piasta force do zamówienia z czech na tarczowke i bez około 550g i szprychy koło wyszło jakieś 2 kg + opona

Napisano

fajnie, dzieki za odpowiedz, a na przód tez mavic 721? czy moze jakies inne? jakie nyple jeszcze proponujesz?

jeszcze jedno. Rekomendowana szerokosc opony to od 2,3... naprawde takie szerokie lacie??

Napisano

Koledzy ci tu niemal obrecze do dh polecaja.  Arch spokojnie wytrzyma i nie bedzie mial wagi kowadla. Do tego szprychy nie za mocno cieniowane np. sapim race i powinno dać radę. Piasty kup novateci 811/812, dużo osób używa i są zadowolone. Nyple jak ci nie zależy na wadze mosiężne najlepiej. Jeżeli masz możliwość zamontowania w ramie sztywnej osi to też by się przydało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...