Dadi Napisano 2 Lipca 2006 Napisano 2 Lipca 2006 Czemu siodło mi skrzypi ? Z początku myślałem , że może pedały ale jak nie pedałuje a robie ostry slalon to też słychać takie skrzyp-skrzyp pewnie od przemieszczania cieżaru swoich 4 liter. Zauważyłem na tych dwóch prętach siodła są lekkie wytarcia (pręty stykają się z siodłem w pewnym punkcie). Przesmarowałem to smarem - troche pomogło. Po dniu czasem dwóch skrzypienie robi się już nieznośne. Co robić ?
Robert Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 Spróbuj wypolerować papierem ściernym te pręty, powinno pomóc.
Moby Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 Tak jak wyzej ktos napisal, wymien najlepiej siodelko. Moim zdaniem nie ma sensu sie bawic w jakies smarowania, ktore pomoga na dzien/dwa. Zapewne druty juz sie wysluzyly.
Psychuś Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 Miałem podobny problem w poprzednim rowerze. Przesmarowałem to obficie smarem grafitowym i pomogło, ale to był makrokesz, a jak wiadomo tam wszystko jest możliwe. Jeżeli już smarowałeś te miejsca i nie pomagało, to może skrzypienie dochodzi z innej części siodełka?
pyootr Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 Wyczyść jarzemko i zacisk podsiodlowy, bo moze tam byc troche piachu. Sam tak mialem, gdy moj tyleczek podskakiwal na siodelku. Okazało sie że w tych dwóch miejscach byly ziarenka piasku które były powodem tego skrzypienia.
Dadi Napisano 3 Lipca 2006 Autor Napisano 3 Lipca 2006 Wymienic siodło,poprostu Po 4 miesiącach używania ?? Siodło jest firmy "lookin" wiec nie jest to żaden makrocash. Przeczyszczę to wszystko i przesmaruje raz jeszcze. Jak nie pomoże to oddam rower na gwarancję.
Paviarotti Napisano 3 Lipca 2006 Napisano 3 Lipca 2006 Przesmaruj jarzemko i pręty siodła. Pomoże. Ja tak musze przy KBIXie robic co kilka tygodni.
pio szc Napisano 15 Lipca 2006 Napisano 15 Lipca 2006 a może to sztyca w ramie skrzypi ? u mnie tak było .
Wilku89 Napisano 16 Lipca 2006 Napisano 16 Lipca 2006 a może to sztyca w ramie skrzypi ? u mnie tak było . u mnie tez
KoBeNH27 Napisano 17 Lipca 2006 Napisano 17 Lipca 2006 U mnie to samo. Dokręciłem troszkę nakrętkę od zacisku i zamknąłem go. Teraz jest ok, nic nie skrzypi
tupacmelon Napisano 11 Sierpnia 2006 Napisano 11 Sierpnia 2006 a może to sztyca w ramie skrzypi ? u mnie tak było . I co zrobiłeś z tą sztycą bo mi też skrzypi i jest to troche denrwujące.
Edi666 Napisano 31 Sierpnia 2006 Napisano 31 Sierpnia 2006 Panowie mam podobny problem tylko moje sidełko nie skrzypi lecz "strzela" ( nie nie nabojami 4 literki jeszcze mam całe ) . Nie mam pojęcia co może być przyczyna. Siodełko jest nowe tzn ma jakieś 4 miesiące a firmy Giant. Jeżeli mi sie nie uda zrobić czegoś z tym to będe musiał zainwestować w coś nowego a szkoda bo siodło naprawdę mi pasuje.
domino Napisano 31 Sierpnia 2006 Napisano 31 Sierpnia 2006 Jak skrzypi to dobrze wyczyscic, nasmarowac i porzadnie skrecic ( w granicach rozsadku). Kiedys skrzypiala mi sztyca w ramie a ja walczylem z siodlem. Dopiero po podmianie siodla okazalo sie ze to nie ono. Wystarczylo toche smaru na sztycy i dobre skrecenie zacisku. Mowiac krotko - "smarujemy i jedziemy"
bebok_mg Napisano 14 Września 2006 Napisano 14 Września 2006 mnie tez skrzypi pierońsko, myślałem że mój tyłek sięnie może dogadać z nowym siodełkiem, ale to chyba nie to, posmarują co się da, najwyżej 4litery będę miał tłustsze, hehe
renko Napisano 14 Września 2006 Napisano 14 Września 2006 mi ostatnio zaczelo strzelac, ale dalem sobie rade:) 1. diagnoza- strzela przy jezdzie na siedzaco, nie stojaco. strzela gdy nie pedaluje. zsiadlem z roweru- strzelanie moge wywolac mocnym naciskiem reki. 2. sztyca z ramy, szmata nasaczona benzyna ekstrakcyjna- przemylem dokladnie. 3. kilka kropel normalnego FL na koncowki pretow. 4. zdjalem zacisc i wyczyscilem dokladnie z najdrobniejszych ziarenek piachu (swoja droga duzo sie tam tego dziadostwa zdazylo zebrac). nie wiem co dokladnie pomoglo, ala zadzialalo w 100 % teraz cichutko sune:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.