Pegasus Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 Witam. Posiadam rower ( nie wiem jaki to typ ) Pegasus, którego zdjęcia dodaje na dole. Nie używam go, ale naszła mnie ochota na przeróbkę na rower szosowy. Chcę w nim wymienić koła i opony ( 26'' ) na szosowe, ściągnąć bagażnik, nóżkę i błotniki, wymienić kierownice, założyć z tyłu hamulec i założyć lekkie siodełko. Rower ma torpedo, jest jedno biegowy ma przedni hamulec. Chciałbym jeszcze wyrzucić blokadę tylnego koła. Jak myślicie - jaki koszt takiej naprawy i czy jest ona opłacalna dla rowerzysty-amatora? Pozdrawiam
marian600 Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 Taniej, szybciej i bez problemów jest kupić jakąś szosę z tablicy albo allegro.
Pegasus Napisano 3 Sierpnia 2014 Autor Napisano 3 Sierpnia 2014 A ile około by to kosztowało i czy ten rower się do takiej przeróbki nadaje?
marian600 Napisano 4 Sierpnia 2014 Napisano 4 Sierpnia 2014 Nadawać to każdy się nadaje ale nie będzie to szosa i nie będzie to miało sensu. A koszt to zależy co i jak ale kilkaset złotych minimum, zależnie od grupy osprzętu i jakości podzespołów. Ciężko podać jakieś ramy dokładne.
Pedalarz Napisano 5 Sierpnia 2014 Napisano 5 Sierpnia 2014 Chcesz zrobić z tego singla, czy szosę? Jeśli singla, to taniej będzie kupić nowy rower. Jeśli szosę, to z obecnego zostanie Ci tylko rama, która na dodatek nie jest szosową. Nawet jeśli będziesz kupował zużyte części niskich grup, to taniej Cię wyjdzie kupić nowy rower.
marian600 Napisano 5 Sierpnia 2014 Napisano 5 Sierpnia 2014 A jakim cudem singiel będzie droższy i cięższy do wykonania na tej ramie od szosówki?
alagor96 Napisano 6 Sierpnia 2014 Napisano 6 Sierpnia 2014 Jak dobrze poszukasz, to można tanio coś kupić. Kolega dostał Pasata na chodzie za flaszkę, włożył w niego kilka stówek i ma teraz igłę.
Pegasus Napisano 6 Sierpnia 2014 Autor Napisano 6 Sierpnia 2014 http://olx.pl/oferta/kolarzowka-oryginalna-francuska-motobecane-kola-28-szytki-CID767-ID5U9ON.html#de6b7f2110 - czy taki był by lepszy i tańszy od przeróbki Pegasusa? Jeśli tak to poczekam do końca sezonu i kupię coś w tym stylu, pewnie będzie taniej.
alagor96 Napisano 7 Sierpnia 2014 Napisano 7 Sierpnia 2014 Tak, na pierwszą szosę coś w tym stylu będzie idealne.
marian600 Napisano 8 Sierpnia 2014 Napisano 8 Sierpnia 2014 Tylko musisz dobrać odpowiedni rozmiar ramy a nie kupować na pałę.
Pegasus Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Napisano 9 Sierpnia 2014 A co myślicie o takim : http://olx.pl/oferta/kolarzowka-rower-szosowy-zzr-huragan-jaguar-romet-CID767-ID6HquH.html#8ddbfac7f3 ? Może nie jest najnowszy, ale dla początkująceko może się nada? Albo taki : http://olx.pl/oferta/rower-szosowy-CID767-ID6ACBW.html#a32b085d01
adamo408 Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 te wszystkie rowery co są podane oprócz tego pegasusa nadaja sie na pierwsza szose ale najlepiej szukaj czegos w swojej okolicy
Pegasus Napisano 9 Sierpnia 2014 Autor Napisano 9 Sierpnia 2014 właśnie te rowery są w mojej okolicy, niedługo wraca mój tata może mi trochę dołoży i któregoś z nich kupimy.
marian600 Napisano 9 Sierpnia 2014 Napisano 9 Sierpnia 2014 Jaki masz wzrost? Bo wtedy można jakoś dopasować rozmiar ramy.
Pedalarz Napisano 10 Sierpnia 2014 Napisano 10 Sierpnia 2014 Skoro są w twojej okolicy, to najlepiej byłoby przejechać się i obejrzeć je na własne oczy (oczywiście, zakładając, że pasują Ci rozmiarem, bo inaczej jest to pozbawione sensu). Będziesz mogł ocenić stan sprzętu, stopień zużycia napędu (bez sensu kupować rower za 300 złotych, w którym do wymiany jest korba, łańcuch i wolnobieg/kaseta), czy rama nie ma pęknięć etc. a przede wszystkim przymierzyć się do roweru. Bo to, szczególnie w szosach, jest cholernie ważne. Najlepiej byłoby, gdybyś zagadał ze sprzedającym, żeby Ci wypożyczył rower na np. godzinę, żebyś mógł go przetestować i z grubsza wyczuć. I jeszcze taka rada; jeśli będziesz miał do wyboru niezbyt pasującą wielkością okazję, oraz idealnie dopasowany rower na gorszym osprzęcie, to bierz ten drugi. Części i tak kiedyś się zużyją i będziesz musiał je wymienić, a jeśli będziesz miał za duży rower to zamiast czerpać przyjemność z jazdy tylko się zniechęcisz.
Pegasus Napisano 10 Sierpnia 2014 Autor Napisano 10 Sierpnia 2014 Mój wzrost to 175 cm. Najlepiej było by poczekać jeszcze miesiąc, bo mój tata wraca zza granicy i przez ten czas mógłbym poczekać z zakupem i przeglądać co jakiś czas tablice itp. w poszukiwaniu okazji.
Hogg Napisano 12 Sierpnia 2014 Napisano 12 Sierpnia 2014 Jeśli nie chcesz mieć problemów w przyszłości (kupno opon szosowych w "normalnych" pieniądzach) zwróć uwagę na rozmiar kół. W tym Jaguarze są 27', a obecny standard to 28'. Sam to niedawno przerabiałem i skończyło się na kupnie kolejnego roweru. Mogłem kupić same koła, ale rozsądne kosztowały tyle, że po dorzuceniu stosunkowo niewielkiej kwoty, kupiłem szosę używkę.
Pegasus Napisano 17 Sierpnia 2014 Autor Napisano 17 Sierpnia 2014 http://olx.pl/oferta/rower-kolarzowka-kalkhoff-CID767-ID6KuuP.html#de6b7f2110 . Co myślicie o takim? Dogadałem się ze sprzedawcą, znalazł przerzutkę, rower sprawny. Cena jest do negocjacji, czy gdyby udało by mi się zbić 20 zł z 200 zł i zapłacić 180zł to by mi się opłacało?
marian600 Napisano 17 Sierpnia 2014 Napisano 17 Sierpnia 2014 Raczej za duża rama, spytaj się sprzedawcy bo powinieneś celować w rozmiar coś koło 55cm.
Pegasus Napisano 17 Sierpnia 2014 Autor Napisano 17 Sierpnia 2014 Już do niego napisałem. Czy cena 180 zł to dobra cena za taki rower?
marian600 Napisano 19 Sierpnia 2014 Napisano 19 Sierpnia 2014 I tak i nie, nie będzie to bezobsługowy i wyczynowy sprzęt ale jak trochę pogrzebiesz to raczej nie będzie problemów.
Pegasus Napisano 19 Sierpnia 2014 Autor Napisano 19 Sierpnia 2014 Dzisiaj wpadłem na pomysł by poczekać trochę dużej, listopad/grudzień, uzbierał bym z 500 zł i kupił bum coś podobnego do tego http://allegro.pl/szosowy-kolarzowka-alu-i4509657334.html . Myślę że to będzie najlepszy wybór, jeśli kupię trochę później ale lepszy sprzęt bo gdy wakacje się skończą to i tak nie będę miał zbyt dużo czasu na jazdę.
Pegasus Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Napisano 23 Sierpnia 2014 Moja mama ma rower Author z ramą 18'' ( jest to coś miejsko-szosowego, damka błotniki cienkie opony 28'' bagaznik itp. ) jeździ się na nim bardzo wygodnie, jest dobry dla mojej mamy a ja jestem od niej wyższy więc myślę ze rama 19'' powinna być dobra. Na Allegro znalazłem Romet Huragan 26'' model 2011 kupiony 2013 za 320 zł używany ( nowy 550-800zł ): http://allegro.pl/rower-romet-huragan-26-szosowy-i4533910908.html . Czy ten rower jest warty swojej ceny?
alagor96 Napisano 23 Sierpnia 2014 Napisano 23 Sierpnia 2014 Cena nie jest wysoka, ale nie jest to też rower szosowy, tylo jakiś dziwny twór mający go przypominać.
Pegasus Napisano 23 Sierpnia 2014 Autor Napisano 23 Sierpnia 2014 A czy za taką cenę opłaca się go kupić? I czy waga 13kg to dużo czy mało?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.