Skocz do zawartości

[wieszak] Przechowywanie rowerów we wspólnej piwnicy w bloku

Vespalock

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od wczoraj posiadamy dwa rowery trekkingowe. Jako mieszkańcy bloku z piwnicą o wymiarze 2 x 1,5 m mamy problem zw. z ich przechowywaniem. W bloku, w którym mieszkamy, jest wydzielone niewielkie pomieszczenie na rowery. Kilka osób ma do niego klucz. O uczciwość tych osób przejmuję się w mniejszym stopniu niż o ich nieuwagę. Nie chcę żeby nasze rowery zostały obśrupane i otrzaskane przez "kozy" emerytów. Pomieszczenie jest niskie i ciasne ale stojak tego typu wejdzie bez problemu: http://allegro.pl/wieszak-na-rower-3-rowery-stojak-cris-3-hak-uchwyt-i4476915645.html

Co o nim sądzicie? Czy od ciężaru nie powyginają się koła? Może jakieś inne typy? Potrzebny stojak na trzy rowery (jeden malutki naszej córki).

Napisano

Czy od ciężaru nie powyginają się koła?

Siadasz na rower to na koło naciskasz ciężarem własnego ciała, a przy ostrej jeździe jaką uprawiają niektórzy obciążenie tylko rośnie. Rower waży poniżej 15 kg i przy spokojnym wiszeniu miałoby się coś stać? :teehee:

Wieszak jak wieszak jeśli zaoszczędzi miejsca to bierz :thumbsup:

Napisano

Każda moja szprycha ciągnie obręcz z siłą 120 kg, a rozciąganie metalu to tak jakby ściskanie tylko w inną stronę, więc nic się nie stanie :icon_cool: Poza ty takie wieszaki mają na haku jakiś miękki materiał dla ochrony przed rysami itd.

Napisano

te wieszaki sie sprawdzą ale rowery wiszące na nich zajmują trochę miejsca polecam te http://krosstech.nazwa.pl/pl/p/WIESZAK-NA-ROWER-SPACE-60-CZARNY/100

posiadam dwa ze względu na dwa rowery wisza sobie u góry i na dole mam więcej miejsca i można nawet rower zabezpieczyć zapięciem tylko osłonki przed zarysowaniem ramy sa słabe ale poradziłem sobie i zabezpieczyłem izolacją :thumbsup:

Napisano

seraph nie wie o czym mówi.

Twoje obawy są słuszne, bo nacisk jest punktowy i nie od strony opony i koła i napompowanej dętki, która rozkłada siłę. Faktycznie, gdy od drugiej strony od obręczy przyłożysz 15 kg i będzie to tak wisieć to może się powyginać, a już jedna wgniotka bardzo osłabi taką obręcz. Tak w ogóle ten wieszak nie jest do wieszania, a do podtrzymywania roweru, żeby nie spadł z tej pozycji. Rower powinien być oparty o koło, które jest na dole i musi się stykać z powierzchnią. To będzie tylko przytrzymywać. Jeżeli tak bardzo musisz wieszać ten rower to ja był dał jakąś piankę budowlaną do ociepleń, paneli, czy jakąś każdą inną i to powinno pomóc. Owiniesz kilka razy o to Ci rozłoży siłę wystarczająco.

I ja bym rowerów w życiu nie dał do takiego wspólnego czegoś, bo Ci emeryci mają rowery, które nawet jakby wpychali złodziejowi to by ich nie chciał. Poza tym na pewno Ci obskrobią wydając przy tym starczę jęki typu "ech.. ała... ujć" i sapiąc przy tym, bo nie mają siły podnieść roweru. Jeżeli chce trzymać to w piwnicy to zagospodaruj swoją do tego celu. W dodatku zamiast kupować w TAKIEJ CENIE :o możesz zrobić sobie sam taki stojak/wieszak z profili kupując gdzieś tam u siebie. Możesz nawet identyczny zrobić, bo wymiary masz podane na aukcji. :D No i takie dziadki pewnie nie raz zapomną zamknąć tego pomieszczenia.

Napisano

Na "ucho" tego wieszaka można naciągnąć kilka warstw koszulki termokurczliwej lub owinąć je np warstwą dętki i zapiąć opaskami zaciskowymi.

Rozumiem że o uszkodzeniu obręczy piszesz w oparciu o niepozytywne doświadczenia w użyciu takiego wieszaka?

Napisano

lyndows to powiedz mi co według ciebie powinno się stać z moim kołem gdy skacząc ze schodów nie doleciałem do samego dołu i dobiłem je na ostatnim stopniu. A dodam że nie jeżdżę na zbyt mocno nabitych oponach. Koło jest całe, opona i dętka też.

Nie róbcie już jaj. To że rower kosztuje kilka tysięcy nie oznacza że trzeba go myć święconą wodą i wieszać na pluszowym wieszaku.

Napisano

Generalnie temat miał na celu zebranie opinii na temat dostępnych na rynku wieszaków. Są tutaj ludzie z wieloletnim doświadczeniem, którzy przetestowali różne ich rodzaje.

Napisano

lyndows to powiedz mi co według ciebie powinno się stać z moim kołem gdy skacząc ze schodów nie doleciałem do samego dołu i dobiłem je na ostatnim stopniu. A dodam że nie jeżdżę na zbyt mocno nabitych oponach. Koło jest całe, opona i dętka też.

Nie róbcie już jaj. To że rower kosztuje kilka tysięcy nie oznacza że trzeba go myć święconą wodą i wieszać na pluszowym wieszaku.

no coz jedni maja rower do pokazywania inni z niego korzystaja

Napisano

Generalnie temat miał na celu zebranie opinii na temat dostępnych na rynku wieszaków. Są tutaj ludzie z wieloletnim doświadczeniem, którzy przetestowali różne ich rodzaje.

Wieszam  rowery na takim typie wieszaka. rowery różne, lekkie, ciężkie, szosowe, miejskie, mtb, obręczami alu i karbon. Niektóre uchwyty mają osłonki które były w zestawie, inne już nie. Nie pamiętam żeby doszło do uszkodzenia czy deformacji obręczy.

Napisano

Mam podobny wieszak i rower ma się dobrze. Cena tego, którego podlinkowałeś to chyba pomyłka... szukasz w złej kategorii na allegro, sprawdź tutaj: http://allegro.pl/sprzet-postojowy-wieszaki-uchwyty-98860?bmatch=seng-v6-p-3-spt-0718&order=p

Ja mam takie:

http://allegro.pl/wieszak-na-rower-rowerowy-rowery-uchwyt-i4469200906.html

http://allegro.pl/wieszak-na-rower-wieszak-rowerowy-r9c-i4455069848.html

Możesz też poszukać wieszaka z miejscem do zapięcia rowerowego, aby ci nie buchnął ktoś roweru z tej przechowalni, ale to podziała tylko na takiego emeryta, bo popracować nawet nad ulockiem w takim miejscu to nie problem... lub odkręcić wieszak.

Napisano

Połączenie słów rower i piwnica kojarzy mi się tylko z jednym - stratą roweru.

Polecam przejrzenie ogłoszeń ze skradzionymi rowerami, większość ginie z piwnic, równie dużo z korytarzy, czasem z balkonów. To są idealne miejsca dla złodziei.

Ja bym pomyślał o trzymaniu w domu, jeśli to wartościowe rowerki. Przy odrobinie pokombinowania można wszędzie upchnąć daw kółka.  Najlepiej wykorzystać ściany lub sufit (winda na rower).

Napisano

Mieszkam na 3-cim piętrze i mam do wykorzystania 38 m kw... nie ma warunków żeby trzymać dwa rowery w mieszkaniu. Nie mam też garażu. Niestety pozostaje przechowalnia. Kupiłem dwa wieszaki z miejscem na zapięcie: http://allegro.pl/wieszak-rowerowy-na-rower-c-z-z-zabezpieczeniem-i4460260706.html. Zobaczymy jak to się sprawdzi. Dzięki za podpowiedzi... ale zasialiście we mnie ziarno niepokoju. Teraz nie zasnę w nocy...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...