Skocz do zawartości

[Oświetlenie] Przednia lampka do 50zł

kofm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

krótko:
Przejdź się po mieście, pozbieraj trochę butelek, makulatury, wykop trochę chrzanu i sprzedaj w warzywniaku...  jednym słowem dozbieraj jeszcze z 50 zł i kup coś, co oświetli ci drogę a nie tylko pokaże Twoja pozycję.

Po prostu nie opłaca się kupować takiej latarki bo to ściema.
Za 50 zł na fasttechu czy banggood kupisz latarkę Convoya S2, który da ci... KILKA razy więcej światła.

Napisano

Latarka 501B i podobne do niej mają 1 poważną wadę. Chłodzenie diody jest bardzo słabe i jeśli siedzi w niej mocny sterownik, to dioda żywot zakończy bardzo szybko. Latarki te były dobre kilka lat temu, jeszcze na starszych diodach, pędzonych prądem do 1A ale przy dzisiejszych wymiękają.

Zoomy natomiast mają jeszcze gorzej rozwiązane kwestie chłodzenia i jeszcze większe straty światła na optyce.

Napisano

Wszystkie te różnią się tylko wyglądem zewnętrznym. W środku jest piguła z refem znanym jako moduł D26. >

modul-ultrafire-w-standardzie-p60-d26-z-

Mosiężna piguła nie ma bezpośredniego styku z obudową latarki a jedynie przez małą krawędź reflektora, co nie pozwala na dobre przekazywanie ciepła na obudowę. Można owijać reflektor folią alu lub miedzianą z dokładką pasty termo celem dodania miejsca styku z obudową ale nie jest to idealne rozwiązanie i wciąż słabsze niż lity kawałek materiału dobrze przewodzącego ciepło.

d26_1400.jpg

Napisano

Podacie jakiś link do Convoya S2 na allegro ? Jest tego trochę ale nie mam zielonego pojęcia którego wybrać.

dioda żywot zakończy bardzo szybko

Da się jakoś mniej więcej powiedzieć ile to godzin ?

Napisano

Jest dużo czynników mających na to wpływ (jakość użytego do zasilania ogniwa, moc sterownika, czas ciągłego świecenia itp). U mnie na sterowniku 1,4A dioda siadła po ok 10h sumarycznego świecenia ale czytałem o przypadkach w których było to nawet po kilku minutach świecenia w max.

Napisano

U mnie 501B na dziodzie XM-L (barwa zimna) przy sterowniku 1A działa już do zeszłego roku. Sądzę, że ponad 70h spokojnie ma wyświecone głównie na 100% mocy i nie wygląda, żeby miała zdychać.

Napisano

Tak tylko na marginesie dodam, że czołówki Petzl Myo RXP w trybie najwyższym mają ok 0,7A i potrafią świecić ok 3 lata bez awarii a nawet dłużej a chłodzenie tam jest gorsze niż w takim module D26. Co prawda jest tam zabezpieczenie termiczne ale działa w okolicy 80 stopni dopiero więc znacząco życia diodzie to nie poprawia. Generalnie jest mała loteria, bo większość tanich latarek UF ma sterownik - rezystor i przy dobrym ogniwie, świeżo wyjętym z ładowarki, potrafi podać do diody > 4-5A nawet (3A jest max zalecane dla diody przy odpowiednim chłodzeniu).

Napisano

Potwierdzam opłacalność zakupu Convoy s2, sam mam tę lampkę i jestem bardzo zadowolony. Swoją kupiłem za ok. 100zł od użytkownika forum światełka.pl, który ją trochę przerobił (wymiana pasty chłodzącej, lepsza sprężynka i szkło) i nie mam z nią żadnych problemów, nic się nie przgrzewa i nie mruga na wertepach.  W całkowitych ciemnościach bez problemu oświetla mi najbliższe 30m przynajmniej. Do tego ma całkiem dobry rozkład światła na boki.

Napisano

To już lepiej taką w tej cenie http://allegro.pl/la...4480546994.html od 3 do 4 godzin świecenia przy pakiecie to nie 1 godzina przy jednym aku 18650. Można wozić inne w zapasie, można, ale to już nie za 100,- tylko plus dodatkowe aku i ładowarka. Wyjdzie drugie 100,- ;)
Jak w Convoyu zmniejszymy moc, do takiej jaką generuje ta lampka to wyjdzie 1h ale na ogniwach 1800mAh. W takiej z linku jeszcze zawsze pozostanie kwestia słabnących z czasem akusów z racji braku układu balansującego je (wyrównującego napięcia i pilnującego, by nie przekroczyło 4,20V na ogniwo).

Poza tym pisanie, że latarka Convoy S2 świeci 1h czy 1:20h to jak napisanie, że mercedesem można na baku zrobić 500km.

Convoy S2 ze sterownikiem 1,4A będzie świecił w najwyższym trybie ok 2h na aku 2800mAh i później jeszcze kilkanaście minut w niższym.

Convoy S2 ze sterownikiem 2,8A natomiast już po 1h zasygnalizuje kończące się zapasy energii.

Zmniejszając tryb do ok 700mA (wciąż wystarczająco dużo światła) będzie 4h świecenia, co starczy większości osobom.

Pozwolę sobie wkleić tabelkę obrazującą czas świecenia i ilość światła convoyów, które mam na kierownicy (sterownik mojego autorstwa).

IMG_53a31f4eac4928269.jpg

Napisano

No właśnie rewelacji nie ma i bez dodatkowych ogniw i ładowarki ani rusz. Przy takiej mocy prawie 1000lm na jednym ogniwie to w nocy się nie poszaleje ;)  a są przecież jeszcze nowsze chipy co dają ponad 1000lm więc pakiet ogniw to podstawa żeby taka lampka trochę poświeciła.

Napisano
Przy takiej mocy prawie 1000lm na jednym ogniwie to w nocy się nie poszaleje ;)

Ja mając 160lm jadę po znanej mi drodze asfaltowej, przy 320-480lm po lesie, zapie... przy 960-1200lm po lesie więc jeśli komuś 1000lm nie wystarcza, to może warto przyłożyć większy nacisk na lepsze rozłożenie wiązki niż na moc. Już dawno nie miałem sytuacji, żebym musiał na wypadzie wieczorno-nocnym wymieniać aku (czas jazdy 4 do 6h) przy 3 (a dawniej 4) latarkach.

Napisano

Nie mówię, że na max jeździ się cały czas sam używam niteye b20 i tylko w lesie jazda na full daje komfort, a z aku jest zawsze tak, że kończą się nie w tym momencie co trzeba ;)

Napisano

Brałbym S2+ z forum swiatelka.pl a do tego może być Wally czy tańsza Cateye LD-170-R. Podstawowa wersja S2+ za 15$ też kto wie jak zła nie jest. Do tego jeszcze jakieś akumulatorki AAA i 18650. Wyjdzie koło 200. 

Napisano

Przed chwilą odebrałem Conwoya s2+ , na razie świeci super, więcej napisze jutro, jak go przetestuje w nocy. Prawdopodobnie na tył pójdzie Smart RL321.

Napisano

@@matisx, link masz jakiś przestarzały i dlatego jest nieprawidłowy.

1.4A spokojnie wystarczy. Optyka owalna, gdy wolisz bliższy zasięg lub std reflektor, jeśli bardziej wolisz jazdę leśną i poza drogami publicznymi. Soczewka >30 stopni może i jest fajna ale na rowerze za dużo światła ucieka w obszary, których nie trzeba oświetlać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...