Skocz do zawartości

[Zdrowie] Problem z sutkami :(

leys1234

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem mianowicie mam 16 lat i ok. 184cm wzrostu i wstydzę się wyjść na basen z powodu tego iż moje sutki są strasznie wybulone do przodu :( 

Jak jest ciepło to zawsze są wybulone a jak je poleje zimną wodą to od razu wracają do swojego normalnego wyglądu, czemu tak mam ...

Czytałem dużo o tym i na razie wiem tylko iż może to być przejściowe w okresie dojrzewania, miał ktoś coś takiego? Znikło ?

Dodam że to na pewno nie jest sprawa wagi ponieważ ważę 65kg, tygodniowo robię ok. 300km na rowerze i biegam 20km także na tydzień.

Gratuluję poziomu komentarzy.

Trening i zdrowie, to trening i zdrowie, pomoc się niesie tam, gdzie jest potrzebna.

Po 1 masz rację, różne rzeczy dzieją się przejściowo na etapie dojrzewania i mijają.

Po 2 nie spodziewam się, że ktoś tu się zgłosi, kto tak miał, ale na innych forach, 

możesz takich znaleźć, jeśli dasz radę na anglojęzycznych, to masz dodatkowe szczęście.

Po 3 odstające sutki nie oznaczają jeszcze ginekomastii.

Po 4 w wieku 16 lat jeszcze się sporo może zmienić, ludzie dojrzewają w różnym tempie.

Po 5 znajdź przyzwoitego lekarza - to może nie być 1 do którego trafisz, bo większość

jest mocno ograniczona - i skonsultuj to łącznie ze zbadaniem hormonów żeby się upewnić,

czy nic nie wymaga korekty lekami.

Popieram Beskida!

Do autora tematu - puknij do chłopaków co dużo biegają. Ze względu na ruch ciała podczas biegania sutki są dużo bardziej narażone na otarcia. Mam paru kumpli ostro biegających, mieli podobne problemy na początku.

Innymi słowy forum dla biegaczy - tam najszybciej znajdziesz pomoc.

Nie szukaj odpowiedzi na forach - domowych lekarzy i znachorów. Udaj się do lekarza rodzinnego po skierowanie do chirurga, a następnie w razie podejrzeń przekierują Cię na USG okolic sutków. Jedynie co mogę Ci poradzić ze swojej strony to, zasięgnij opinii znajomych o "dobrego" lekarza, bo to podstawa. 

Przed chirurgiem, który od razu będzie Cię chciał ciąć

Nic bardziej mylnego. Bez USG chirurg nic Ci nie będzie ciął.  Dodatkowo to nie pacjent decyduje do jakiego specjalisty zostanie skierowany, tylko lekarz ogólny (rodzinny). 

Trzeba zrobić badania hormonalne, możliwe że gospodarka hormonalna jest zachwiana. Proponuje zacząć od lekarza rodzinnego, który da skierowanie do lekarza specjalisty. Przyznać muszę, że pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy po przeczytaniu posta to: Ginekomastia. Jednak to równie dobrze może być coś innego. Kumpel co dużo biega - sutki okleja taśmą - bo mówi że koszulka mu je podrażnia (kolega bierze udział w maratonach i ultramaratonach) Nie martw się - idź do lekarza - wszystko będzie ok :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...