Skocz do zawartości

[licznik] jaki obwód koła?

mala09

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

właśnie kupiłam licznik i chcę wprowadzić dane, wymiar mojego koła to 26 x 2.1, co wg wszelakich tabelek powinno mi dać obwód 2133, mierzyłam kilkukrotnie tak, jak opisane jest w FAQ i za każym razem wychodzi 2097. Czy możliwa jest taka rozbieżność? Jeśli tak, to który wymiar wprowadzić?

Napisano

Zamierzony. Tabelki to wskazówka, faktyczny obwód zależy od producenta, ciśnienia, szerokości obręczy, zużycia bieżnika itd. Dwie identyczne opony będą miały różny.

Tapatalk. Jak palnąłem głupstwo to to wina autokorekty!

Napisano

Rozbieżność to akurat mniej niż dwa procent, większą masz pewnie przy zmianie nawierzchni :)

Tapatalk. Jak palnąłem głupstwo to to wina autokorekty!

• Mod Team
Napisano

2133 jest chyba poprawny

Poprawny nie jest synonimem dokładny. A dokładny to zmierzony.. Albo inaczej obarczony najmniejszym błędem.

Napisano

A co z obliczaniem obwodu z promienia koła?
U mnie wychodziły różnice (ok. 3%) między obwodem mierzonym "po glebie", a tym ze wzoru.

• Mod Team
Napisano
a tym ze wzoru.

Ze wzoru można jak masz dokładnie zmierzoną średnicę. A jak zmierzysz dokładnie ? Masz do dyspozycji suwmarkę taką długą?

Zabawa jest czysto akademicka bo jak trochę zejdzie powietrza z opony to całe egzorcyzmy biorą w łeb.

A różnica 3% to na dystansie 100km daje tolerancje 3km, jak dla mnie pomijalne. Przecież to odczyt orientacyjny, nikt licznika nie legalizuje.

• Mod Team
Napisano

właśnie kupiłam licznik i chcę wprowadzić dane, wymiar mojego koła to 26 x 2.1, co wg wszelakich tabelek powinno mi dać obwód 2133, mierzyłam kilkukrotnie tak, jak opisane jest w FAQ i za każym razem wychodzi 2097. Czy możliwa jest taka rozbieżność? Jeśli tak, to który wymiar wprowadzić?

Przy takich samych wymiarach koła/opony (uniwersalny bieżnik) mam ustawione 2100.

Napisano

zostałam przy obwodzie zmierzonym sposobem "po glebie".. suwmiarki nie mam, średnica się zmienia.. w sumie żadna metoda nie będzie idealna, ważne, że mam orientacyjne info :)

• Mod Team
Napisano

No i dobrze,bo przynajmniej będziesz pewna,że przejechałaś określony dystans.

Co prawda różnice są niewielkie,bo według moich wyliczeń (nie było 5 z matematyki :laugh: ) w tym przypadku to 734 m na 100 km.

Napisano

Dokładnie. Ludzie się tak przejmują tym obwodem koła, a prawda jest taka, że nawet jakby dla każdego koła wpisywać 2100 mm to nawet dla kół 29' błąd nigdy nie będzie większy niż 1%...

Wynika z tego, że prędkość zawsze będzie pokazywać dobrą, bo dopiero przy 60 km/h pomyli się o 0,6 km/h, a na 100 km pokaże 99 km. Nigdy nie będzie się dało wyłapać rozbieżności z drugim licznikiem np kolegi jadąc obok siebie równo.

No i chcesz mieć dokładnie to zmierz obwód metodą "przetaczania". Ewentualnie można zmierzyć wysokość opony suwmiarką, podwoić, dodać średnice obręczy i pomnożyć przez pi... Lepiej nie wstawiać rozmiaru opony, bo zależy od obręczy i producenta.

• Mod Team
Napisano

@seraph

No i chcesz mieć dokładnie to zmierz obwód metodą "przetaczania". Ewentualnie można zmierzyć wysokość opony suwmiarką, podwoić, dodać średnice obręczy i pomnożyć przez pi... Lepiej nie wstawiać rozmiaru opony, bo zależy od obręczy i producenta.

U mnie pomiar został wykonany jak u @mala09 ,czyli przetoczenia po ziemi,a najprostszy wzór na obwód koła to: PI x ( dla niewtajemniczonych: D to średnica koła :laugh: ).

Suwmiarki ?  Nie dajmy się zwariować,toż to nie inżynieria precyzyjna ! :laugh:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...