Sh1ftry Napisano 31 Lipca 2014 Napisano 31 Lipca 2014 Witam! Ostatnio zakupiłem błotniki SKS Bluemels i mam pewien problem z montażem przedniego błotnika. Nie mam na dole widelca otworów do montażu drutów trzymających błotnik. Chwilowo problem rozwiązałem plastikowymi opaskami zaciskowymi, ale wydaje mi się, że na dłuższą metę takie coś może się nie sprawdzić (jeden z zacisków uniemożliwia zdjęcie koła, a mam już dosyć bawienia się tym). I tutaj pojawia się moje pytanie - czy ktoś zna jakiś tani patent, którym można te druty do widelca przymocować. Myślałem nad jakimiś metalowymi zaciskami (podobnymi do tych, które trzymają siodełka w rowerach), jednak nie wiem gdzie coś takiego dostać. Jeśli ktoś miał taki problem kiedykolwiek, to bardzo proszę o pomoc.
copone Napisano 31 Lipca 2014 Napisano 31 Lipca 2014 Zrób sobie podkładki metalowe z otworami i przykręć jako podkładki w widelcu - czyli otwór na oś i drugi mniejszy na druty. Wytnij z blaszki najlepiej coś w kształcie łezki. Mam nadzieję, że zrozumiałeś o co mi chodzi
zekker Napisano 31 Lipca 2014 Napisano 31 Lipca 2014 Żadnych otworów nie masz? U siebie mam z lewej pod hamulec tarczowy (IS), z drugiej identyczny otwór ale jeden. Od strony "zacisku": https://picasaweb.google.com/114429717076057867312/NoweCzesci?noredirect=1#5572779577679570786 Z prawej: https://picasaweb.google.com/114429717076057867312/NoweCzesci?noredirect=1#5572779265602807570 Pytanie czy masz hamulec tarczowy i czy pręt się z nim polubi. Opasek zaciskowych szukaj w marketach budowlanych.
Sh1ftry Napisano 31 Lipca 2014 Autor Napisano 31 Lipca 2014 Z jednej strony są dwa otwory na hamulce tarczowe, ale niestety z drugiej żadnego nie ma, więc nadal problem pozostaje.
copone Napisano 31 Lipca 2014 Napisano 31 Lipca 2014 Nie masz zaślepionych. Prostopadłych gwintów nad mocowaniem tarcz i po przeciwnej stronie taki sam?
Sh1ftry Napisano 31 Lipca 2014 Autor Napisano 31 Lipca 2014 Nie masz zaślepionych. Prostopadłych gwintów nad mocowaniem tarcz i po przeciwnej stronie taki sam? Mam, nie zwróciłem na to wcześniej uwagi. Tylko nie wiem jak do tego przymocować druty, ponieważ gwinty są z tyłu widelca, a nie z boku. No ale to już coś, dzisiaj usiądę i spróbuję coś wymyślić.
Pablo59 Napisano 1 Sierpnia 2014 Napisano 1 Sierpnia 2014 Proponuję zakup kątownika meblowego 20x20 mm w sklepie z galanterią metalową - sztuk 2, cena poniżej 1 zł. Jeśli się trafi nierdzewny to w ogóle super - ale można trysnąć lakierem jaki pasuje Rozwiercasz otwory z fi 4 na fi 5 mm , dobierasz kilka pasujących nierdzewnych śrubek / nakrętek/ podkładek (groszowe sprawy) i już Zapewne w amorze masz gwint M5. Pozostanie tylko zapewne odpowiednie skrócenie drutów mocujących. Przerabiałem ten motyw w kandsie maestro.
Gość Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 Witam! Ostatnio zakupiłem błotniki SKS Bluemels i mam pewien problem z montażem przedniego błotnika. Nie mam na dole widelca otworów do montażu drutów trzymających błotnik. Chwilowo problem rozwiązałem plastikowymi opaskami zaciskowymi, ale wydaje mi się, że na dłuższą metę takie coś może się nie sprawdzić (jeden z zacisków uniemożliwia zdjęcie koła, a mam już dosyć bawienia się tym). I tutaj pojawia się moje pytanie - czy ktoś zna jakiś tani patent, którym można te druty do widelca przymocować. Myślałem nad jakimiś metalowymi zaciskami (podobnymi do tych, które trzymają siodełka w rowerach), jednak nie wiem gdzie coś takiego dostać. Jeśli ktoś miał taki problem kiedykolwiek, to bardzo proszę o pomoc. U siebie od lat mam zamocowany za pomocą metalowej opaski zaciskowej do węży samochodowych . Tego typu http://firma.somar.pl/?str=35,58 Nigdy nie było problemów
dziobolek Napisano 3 Sierpnia 2014 Napisano 3 Sierpnia 2014 Prostą opaskę zrobisz sobie z kawałka blachy lub kupisz tutaj na przykład http://www.rosebikes.com/article/xtreme-bandage-set/aid:340316 Szukaj w sklepach "metalowych" lub z częściami do rowerów stylowych/holenderskich
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.