TheGie Napisano 31 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Ostatnio natknęłam się na temat adaptera A2Z umożliwiającego montaż hamulca tarczowego w przypadku ramy nie posiadającej takiego mocowania. Z ciekawości, czy ktoś na żywo widział te rozwiązanie ? Czy spisuję się ? Czy nie wpływa niekorzystnie na ramę ? Adapter jest dostępny na polskim rynku w kwocie okoł o110-120zł .Zdjęcia wyszukane w internetach : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 31 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Myślę że może wpłynąć na ramę, gdyż jest to mocowanie pod błotnik i bagażnik, więc nieprzystosowane na takie obciążenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 W tym konkretnym przypadku ze zdjęcia by było ok, bo trójką jest w miarę mocny w innych ramach fajnie by było dać wzmocnienie żeby nie było problemów, zwłaszcza przy cięższej osobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 1 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2014 Wzmocnienie w postaci żebra ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roonin Napisano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Interesowałem się tym tematem dość żywo jak byłem bliski zakupu ramy Marin Qake wiec się wtrącę. Jest wiele typów tych adapterów i wiele osób je stosuje, jeszcze nie słyszałem żeby komuś pękła rama z tego powodu. Myślę że warto zaryzykować, w przypadku niepowodzenia i tak strata raczej mało bolesna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 6 Sierpnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Siła na tylnym hamulcu nie jest jakąś ogromna to fakt. Ale dobry hamulec + spora masa zawodnika i mogą być kłopoty. Do jak to każdy mówi zwykłej jazdy pewnie będzie ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 8 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2014 Możliwe że w zimę się skuszę na taki manewr, to dam znać jakie są rezultaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernesto Napisano 14 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 A gdzie takie cos mozna kupic. tak z ciekawosci pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 http://allegro.pl/adapter-a2z-do-ramy-dm-uni-hamulec-tarczowy-i4449087134.html To chyba jedyna aukcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernesto Napisano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Dzieki bardzo chyba sie skusze. Ciekawi mnie to bardzo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 16 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Napisz potem co z tego wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernesto Napisano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2014 Ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 18 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Do jakiej ramy planujesz adaptację hamulca tarczowego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Sierpnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Jak bym sobie zrobił, kilka godzin zabawy z kawałkiem blachy. Jak by dorwał kawał kutego aluminium np ze starej korby albo innego kawałka to nawet krócej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernesto Napisano 18 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Do jakiej ramy planujesz adaptację hamulca tarczowego ? Do maxima tego co mam w garażu . Puklus pokazywałem wczoraj zdjęcie tego adaptera znajomemu powiedział że mi wytnie mi takie cos w pracy tylko materiał musze skombinowac . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Sierpnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 No bo to chwila roboty a jak masz maszyny, piły taśmowe to njż naprawdę chwila. Czy można kupić blok aluminiowy np 7005 t6, do obróbki ... nie mam pojęcia ... trzeba by poszukać. Bo wiadomo stalowy to i ciężki i rdzewiał będzie a tytan ... no tytan tani nie jest i też cięższy do alu, a zwykłe alu jest zbyt ... nienadające sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 22 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Według dystrybutora BICYKLON adaptera A2Z, waga wynosi 123g, aczkolwiek nie chce mi się w to wierzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 16 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 16 Września 2014 ernesto, jakieś postępy w pracy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernesto Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Prace rusza po wypłacie w pazdzierniku bo na razie brak kasy jak skoncze to dam znac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
realkrzysiek Napisano 16 Września 2014 Udostępnij Napisano 16 Września 2014 Mam rower zimowy na starej ramie i chętnie spróbowałbym założyć taki wynalazek, ale cena jaką widziałem na ale. jest trochę wygórowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sagitt77 Napisano 17 Września 2014 Udostępnij Napisano 17 Września 2014 · Ukryte przez mrmorty, 8 Lutego 2015 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 8 Lutego 2015 - Brak powodu Nie lepiej dospawać mocowanie hamulca? Są warsztaty, które to robią. Miałem ramę z dospawanym mocowaniem i do końca wszystko było ok. Mogę polecić warsztat ale w Toruniu. Zapłaciłem za to 100 zł 3 lata temu. Odnośnik do komentarza
TheGie Napisano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 17 Września 2014 · Ukryte przez mrmorty, 8 Lutego 2015 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 8 Lutego 2015 - Brak powodu 100-wka piechotą nie chodzi. Jestem ciekawy tego rozwiązania, ponieważ w okresie zimowym czeka mnie kupno nowego koła, gdzie nie mam mocowania pod tarczę, a nie chciał bym kupować kółka pod V-ke, ponieważ jest mało przyszłościowe..... Sagitt77 - adapter też kosztuję 100zł a nie ingerujesz mechanicznie w ramę. Odnośnik do komentarza
Mod Team Puklus Napisano 21 Września 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Września 2014 · Ukryte przez mrmorty, 8 Lutego 2015 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 8 Lutego 2015 - Brak powodu ponieważ jest mało przyszłościowe..... To kup hybrydę i problem z głowy. Odnośnik do komentarza
TheGie Napisano 3 Lutego 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 Znalazł się jakiś posiadacz adapteru A2Z? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marjanek Napisano 3 Lutego 2015 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2015 · Ukryte przez mrmorty, 8 Lutego 2015 - Brak powodu Ukryte przez mrmorty, 8 Lutego 2015 - Brak powodu Chyba nie , bo nikt nic nie pisze, a ja też jestem bardzo ciekaw zachowania takiego adaptera. Laaaat temu takie coś, jak nie miałem kasy na ramę pod tarcze to było by moje marzenie [emoji14] Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.