Skocz do zawartości

[rower] Pierwszy MTB czy cross

borton

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam kolegów forumowiczów. 

Kilka sów o mnie:

Wzrost 177 cm 
Dł. nogi do krocza 78 cm 
Waga 78 kg
Mój pierwszy rower Giant Chicago 26" 

To mój pierwszy "poważny" rower jaki chcę kupić, zamierzam jeździć około 70% asfalt, szlaki, szuter, dróżki leśne i 30% bezdroża, utwardzone ale wyboiste i kamieniste dróżki. Lubię wyzwania i od czasu do czasu wyskoczyć gdzieś poza miasto.
Z modyfikacji rowerku myślę o dokupieniu błotników i bagażnika pod sakwy ( sporadyczne wypady nad jeziorko ). 
Chciałbym aby jazda rowerem dała mi dużo frajdy i nie przyprawiała o zgrzytanie zębami i aby rowerek posłużył mi kilka ładnych lat.

Nie do końca wiem jaki typ roweru wybrać MTB czy CROSS pod moją jazdę? 

Zainteresowały mnie poniższe modele...
Kross Level R4 27.5 
Kross Hexagon X9
Kross Level A3
Kross Level A4
Kross Level A5 
wszystkie modele z roku 2014
Napisano

JAK 70 % asfalt, szlaki szuter to lepiej crossa i po dróżkach leśnych pojeździsz na nim, ale jeżeli chcesz modyfikować w błotniki i sakwy to najlepiej trekking.
napisz ile chcesz przeznaczyć na rower i poczytaj jaki ci najbardziej bedzie pasował 

mtb jak lubisz dogniatać w cięższym terenie
cross taki chyba najbardziej uniwersalny
trekking - raczej do spopkojnej turystycznej jazdy

Napisano

Crossy mają mocowania pod bagażnik są lżejsze od trekkingów i bardziej uniwersalne na lekki teren i asfalt, trekkingi są cęższe, są przystosowane na kilkudniowe wypady z sakwami nie nadają się do sportowej jazdy po terenie, rowery sa przystosowane do jazdy terenowej i nie zawsze jest mozliwość zamontowania bagażnika 

Napisano

Budżet to około 4500 nok ( mieszkam w NO ) +/- 2250 pln...
Dlatego tu szukam rowerku...
Do wyboru mam powyższe typy i Meride big seven striker odpowiednk naszej Meridy big seven 20D ( więc specjalnie wielkiego wyboru nie mam )

Napisano

czy to muszą byc te modele co podałeś czy można Ci zaproponować lepsza alternatywę 

przejrzałem Twoje propozycje według mnie najlepszy jest kross A5 następnie R4- dodatkowo za średnie koło i trzeci A4 reszta nie opłacalne i Meridy tez nie warto.

na Twój wzrost ten 27,5" dobry byłby troche gorszy osprzęt ale to z czasem napęd się wymienia a rozmiar koła zostanie

Napisano

Raczej Te które podałem :( ... 
Merida 
Kross ( a to ciekawostka że w NO Polskie rowery  ) 
Diamant zenith 30 
i w sumie taki am wybór....

Tutaj szybciej kupię MTB niż dobrego Cross'a 

Napisano

Też o nim myślałem. 
Możesz napisać dlaczego akurat ten ? 
Trochę mnie martwi koło 27.5 ( ale może nie ma doświadczenia i zupełnie nie potrzebnie ) 
M czy L ? 

Napisano

coraz więcej jest rowerów 27,5" nie które firmy praktycznie zaprzestały produkcji 26" na Twój wzrost to jest idealne koło, przejrzyj sobie propozycje rowerów 27,5" w sklepach internetowych jest pełno ja jeżdzę na 29" ale mam 180 cm wzrostu choć wcześniejszym rozmiarem który chciałem kupić to był właśnie 27,5" ale bałem się o części zapasowe ale to było rok temu a teraz pełno ich więc nie ma co się bac

Napisano

A IMO tylko M = 19 cali. Nawet tyle wychodzi w kalkulatorze na stronie Krossa. Ja mam 177cm, noga 80cm i jeżdżę na 19" (koło 26). W życiu nie chciałbym mniejszej ramy.

Napisano

Mierzyłem się na merida big seven obręcze 27,5 i rama 18.5 moim zdaniem była w sam raz.... spokojnie podniosłem przednie koło na około 15cm zanim diamenty oparły się o ramę :D .... 

Napisano

Tysięczne dzięki ;)...
Jeszcze tylko ustawienia siodełka, wstępną twardość amortyzatora ustawię i w drogę :D 

P.s. R4 robi fajne wrażenie na żywo :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...