Skocz do zawartości

[spodenki] Co pod luźne spodenki z wkładką

kuku83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Czy moglibyście mi pomóc w wyborze  spodenek z wkładką, ponieważ nie wiem na co się zdecydować myślę nad bokserkami lub jakimiś standardowymi obcisłymi spodenkami z lycry, chyba że są może jakieś komplety np. luźne spodenki i specjalnie pod nie spodenki z wkładką ??? Choć ja się z tym jeszcze nie spotkałem, dodam że tak jak w temacie, zakupione spodenki będę zakładane pod luźne spodenki, nie chcę spodenek z szelkami bo po prostu się w takich nie widzę, i ogólnie preferuję luźne ciuchy. Głownie zależy mi na tym aby z racji tego, że będą zakładane pod luźne spodenki były wykonane z przewiewnego materiału, i miały dobrą jakościową wkładkę. W Go Sporcie widziałem spodenki czy to bokserki firmy Brubeck, wiem że Brubeck robi dobre ciuchy termoaktywne, ale jak jest z ciuchami rowerowymi to już nie mam pojęcia.

Może polecicie mi jakieś marki spodenek powiedzmy do 150zł. którymi warto się zainteresować ???

Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi

Napisano

Słabo szukałeś, jest sporo takich kompletów rożnych firm.

Sam mam cos takiego 4F i Berknera (choć w tych akurat wewnętrznych gaci z wkładką nie da się wyjąć), a może być jeszcze Endura, Joma, komplet kolarki + szorty z Decathlonu, itp. itd.

Też nie byłem przekonany do obcisłych gaci na szelkach póki nie kupiłem ostatnio na wyprzedaży Berknerów z porządną wkładką i jak dla mnie są najlepsze z tego wszystkiego. Porównałem wszystkie jeżdżąc ostatnio po Beskidzie.

Napisano

A możecie mi napisać, czy ten system "Clickfast" w bokserkach Endura zdaje egzamin i poprawia komfort po wpięciu do luźnych spodenek ??? Czy może to tylko taki bajer ???

Na moim miejscu które byście wybrali Endura czy może Meryl Thermo ??? Biorąc pod uwagę co dla mnie ważne, czyli wygodna wkładka która poprawia komfort jeżdżenia i oddychalność.

Napisano

Pewnie zdaje egzamin, ale tylko z wierzchnimi spodniami Endury ;) To jest sposób mocowania, dla jednego może być komfortowy, dla drugiego nie.

W moich 4F jest "system" pętelka-guzik, w decathlonowym zestawie chyba podobnie, oczywiście każdy producent może je sobie umieścić w dowolnym miejscu i dowolnej ilości...

Napisano

Ta wkładka na zdjęciu endury nie wygląda źle, chociaż jest tam napis seria 300 a w opisie seria 200, podejrzewam nieco gorsza. System Clickfast jest kompatybilny z szortami Endury, nie ma jak podpiąć pod "cywilne" spodenki. Jak chcesz zestaw to Endura, jeśli osobno bielizna i spodenki to myślę że możesz rzucić monetą i kupić to co los wskaże ;)

Napisano

Póki co, dzięki Waszej pomocy zdecydowany jestem na spodenki Endury, na razie zakładał je będę pod spodenki które nie są sygnowane logiem Endura, więc i ten system póki co się nie przyda (tylko czy nie będzie przeszkadzał, jeśli bokserki założone będą pod inne spodenki, i czy również komfortowo będą leżeć ???), a z tego co wiem, to spodenki Endura cieszą się dobrymi opiniami, więc jak tylko uzbieram trochę gotówki to takie spodenki zakupię. 

Napisano

Gdyby kosztowały z 200zł. to pewnie grubo bym się nad nimi zastanowił, a tak to póki co odpuszczę, mam jeszcze kilka niezbędnych rzeczy do zakupu, więc każda złotówka jest dla mnie ważna.

• Mod Team
Napisano

Zrozumiałe. Ale szukaj promocji Endury w zagranicznych sklepach, Przy dobrych obniżkach i jakimś kodzie promocyjnym, możliwe jest, że wyrwiesz je w okolicach 200PLNów wraz z przesyłką.

Kilka sklepów, gdzie dość często można trafić obniżki produktów Endury i które mają różne kody promocyjne:

http://www.chainreactioncycles.com/pl/en/endura
http://www.tredz.co.uk/endura-cycling-clothing
http://www.evanscycles.com/brands/endura
http://www.cyclestore.co.uk/productSearch.asp?brandid=87&bybrand=true&action=search

Napisano

Dzięki Adamos, będę śledził oferty tych sklepów, może coś niebawem się uda wyhaczyć w dobrej cenie.

Napisano

Cześć

Moglibyście mi napisać czy ten system Clickfast nie będzie powodował żadnego dyskomfortu podczas jazdy, jeśli bokserki zakładane będą pod spodenki innej marki niż Endura ??? Kontaktowałem się z w sprawie dokładnych rozmiarów po przez formularz kontaktowy na stronie Endura, i tak ogólnie podpytałem o te spodenki jak będą używane itp. i dostałem odpowiedź że jeśli zakładając je pod spodenki bez systemu clickfast może lepiej wybrać również bokserki bez tego systemu, bo możliwe że ten system może dać się odczuć.

• Mod Team
Napisano

Zatrzaski "linera" wychodzą na zewnątrz, tak by móc je wpiąć w na pas w spodenkach od wewnątrz, więc nie rozumiem dlaczego miałoby to powodować dyskomfort? Być może, gdybyś miał spodenki zbyt ciasne w pasie i one uciskałyby mocno na piny...(?)

IMG_1058.jpg
c2fc37625d34bec3f05e83e13eafd170.jpg
1357909316-48596200.jpg
endura-liner-short.jpg

Napisano

Mam sporo ubrań endury ale wkładka tam to IMO raczej marna (cienka) - dotyczy to zarówno 200 jak i 300-series. Porównanie mam do żelowej wkładki vitesse - tu znacznie to lepiej wygląda jeśli chodzi o wkładkę.

Napisano

Adamos, tak tylko pytałem, bo również byłem przekonany że ten system nie będzie miał żadnego wpływu na komfort, ale Wiesz wolałem dla pewności o to zapytać bardziej doświadczonych i mających styczność z tym  modelem.

Arekm, to możesz podasz mi model którym warto się zainteresować, oczywiście również ważne jest dla mnie to, aby cena była adekwatna do jakości, czyli nie wygórowana ;)

• Mod Team
Napisano

wkładka tam to IMO raczej marna (cienka) - dotyczy to zarówno 200 jak i 300-series.

Zgadzam się, ale mało kto na rynku potrafi zrobić (w tej cenie) tak dobre i wytrzymałe spodenki (mam na myśli Singletrack'i i Humveew obu wersjach, które użytkuję z powodzeniem). 
Napisano

Sama idea clickfast czyli wpinanych spodenek jest bardzo fajna. Sprawuje się to umiarkowanie dobrze. Zastrzeżenia są głównie do wkładki w wewnętrznych spodenkach. Nie jest zła tylko po prostu konkurencja ma lepsze, wygodniejsze.

Jeśli decydujesz się na endurę to Hummvee Lite sprawują się znakomicie latem. Przewiewne, kilka kieszeni dostępne. Na chłodniejsze dni (wiosna, jesień) to Hummvee zwykłe. Cieplejsze, mocniejszy materiał, dużo więcej kieszeni.

W większości przypadków można mieć spodenki zewnętrzne w jednym rozmiarze, a spodenki wewnętrzne w innym - lokalizacje zatrzasków są w tych samych miejscach. Póki co tylko w damskich Hummvee Lite okazało się być inaczej (w jednym rozmiarze wewnętrznych są 4 zatrzaski, w innym trzy - nie da się mieszać). W moich, męskich, akurat wewnętrzne spodenki są w Lite i normalne 4 zatrzaskowe więc mogę sobie wewnętrzne wymieniać kiedy mi pasuje. Z niewpiętymi w zatrzaski spodenkami wewnętrznymi jeździ się raczej normalnie - w sensie istnienie zatrzasków nie przeszkadzało. Nie jeździłem za to tylko w zewnętrznych więc nie wiem jak w takiej konfiguracji to wygląda.

Minus podwójnych spodenek jest to, że w upalne dni nadal masz dwie warstwy gatek.

Sam na początku nie byłem przekonany do obcisłych spodenek - stąd mam też różne luźne Hummvee. Teraz jednak zakupiłem spodenki proline z vitesse.pl z szelkami. Wygodniejsze niż Hummvee! Tylko jedna warstwa - latem świetnie. Miałem jakieś wewnętrzną niechęć do szelek ale okazało się to być kompletnie nieuzasadnione. Szelki w niczym nie przeszkadzają, spodenki nie uciekają, w pasie nic nie uwiera. Żeby było zabawniej sikanie milion razy wygodniejsze w spodenkach vitesse z szelkami (na przykładzie vitesse - bo pewnie bywają też jakieś gorsze kroje z wyższym przodem) niż w Hummvee. Zewnętrzne Hummvee mają suwak ale wewnętrzne już nie. Musisz sobie wewnętrzne zsunąć w dół... to znów czasami niechcący się je wypnie z jednego czy dwóch kompletów zatrzasków. Minus obcisłych vitesse - brak kieszeni. Pozostają kieszenie w koszulce (z koszulek stosuje głównie Hummvee Lite).

Przy zakupie jakichkolwiek ubrań rowerowych, a zwłaszcza spodenek, ciężko trafić z rozmiarami jeśli się kupuje z sklepu online. Dlatego polecam od razu zamawiać dwa rozmiary, które na oko są najrozsądniejsze. Po przymiarkach zwracać te mniej wygodne. Zamraża się na chwilę podwójnie kasę ale za to można porównać dobrze dwa rozmiary i sensownie wybrać.

Napisano

Cześć

Mam już chyba ostatnie pytanie, bo dzisiaj zamówię te bokserki, tylko ostatnio przeglądałem Allegro i wpadła mi w oko ta aukcja: http://allegro.pl/show_item.php?item=4472685857

Powiedzcie mi proszę czy bardziej się opłaca kupić te z Allegro, zauważyłem że mają lepszą wkładkę, chyba że jest jeszcze jakaś różnica na ich korzyść, może materiał z którego są wykonane jest też lepszy ??? Tylko czy warto dopłacać ??? Te ze strony Endury mialbym za 89zł bo udało mi się wytargować darmową przesyłkę.

Napisano

To ja ci odpowiem tak szczerze i od serca.Im drożej tym lepiej.Jeżdżę w spodenkach z wkładką od 16 lat i różnica pomiędzy takimi za 90 pln a tymi za 350 pln jest ogromna.Użyte materiały,krój,ukształtowanie wkładki i liczba paneli mają zasadnicze znaczenie.Poza tym takie spodenki muszą być na szelkach.Szelki zapobiegają zsuwaniu się spodenek.Nie zaczepisz o siodełko,a podczas marszu nie będziesz wyglądał jak byś miał problem ze zwieraczami ...

Napisano

Dzięki Severian, ale jak wspomniałem wcześniej biorę pod uwagę tylko bokserki które będę zakładał pod luźne spodenki, Wiesz w obecnej chwili jestem w stanie pojeździć 3 dni w tygodniu i to nie jakoś intensywnie, po prostu mam teraz nawał pracy i to przez to, więcszkoda mi wydać 350zł na spodenki tym bardziej że muszę zakupić jeszcze inne akcesoria rowerowe, wracając do tematu spodenek to zdecydowany jestem na bokserki Endury tylko nie wiem czy między tymi z linka Allegro a tymi ze strony jest jakaś kolosalna różnica w komforcie użytkowania ???

Napisano

Kurcze myślałem że to bokserki, bo sugerowałem się wymiarami podanymi przez sprzedającego, i przez właśnie te wymiary myślałem że to bokserki, więc kupuję podane przez Was bokserki ze strony Endury.

Co ja bym bez Was zrobił, nawet dobrych majciochów bym nie był w stanie kupić. Jeszcze raz Wszystkim dziękuję za pomocne odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...