Skocz do zawartości

[Rower] Giant Revel czy Scott Aspect wasze opinie

gora

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Skoro już masz marketówkę to po co Ci druga??

Marketówka kończy swój żywot   do wymiany w całości osprzęt (łącznie z obręczami) stąd lepiej kupić coś rozsądnego, dodatkowo spawana . Wstyd się czymś takim poruszać

Napisano

Tak,a najlepiej zdjąć sobie tylny na zimę. :thumbsup:

Wyczuwam ironię ale jakoś tak gorąco jest i nie łapię w którym kierunku :blink: Mógłbyś coś jaśniej z tym zdejmowaniem na zimę.

• Mod Team
Napisano

To taki żarcik :laugh: ,bo wiadomo,że przy hamowaniu przednim hamulcem na śniegu/lodzie na oponie bez kolców (jak jest z kolcami-nie wiem) rower po prostu wyjeżdża (składa się na bok).

Z moich skromnych doświadczeń w tej materii wynika,że w takiej sytuacji lepiej nawet nie dotykać klamki przedniego hamulca,bo hamując równocześnie tylnym i tak można zaliczyć glebę.

Na marginesie dodam,że rzadko korzystam z przedniego hamulca-nawet latem.

Napisano

Do tego mocne, bo nie aż tyle cieniowane ramy, "przyszłościowe" do tego i powietrzne amorki. W coś w tym stylu bym celował a nie w tę padaczkę.

Koszty exploatacji powietrznych amorków to droga zabawa, sprężynowe były by zdecydowanie trwalsze.

Ile wytrzymają powietrzne 12 k km i kolejne 700 zł na nowe .

Pozostaje opcja ten

http://www.romet.pl/Rower,RAMBLER_29ER_40,10,485,13751,2014.html

lub

http://www.romet.pl/Rower,RAMBLER_29ER_Rline_30,10,485,13748,2014.html

reszta to powietrzne amory

http://www.romet.pl/Rower,RAMBLER_29ER_Rline_20,10,485,13749,2014.html

http://www.romet.pl/Rower,RAMBLER_29ER_Rline_10,10,485,13750,2014.html

Napisano

Na marginesie dodam,że rzadko korzystam z przedniego hamulca-nawet latem.

I w tym momencie powinieneś uciec z tematu o hamowaniu. Potem pogadać z ludźmi jeżdżącymi na motorach...

To taki żarcik :laugh: ,bo wiadomo,że przy hamowaniu przednim hamulcem na śniegu/lodzie na oponie bez kolców (jak jest z kolcami-nie wiem) rower po prostu wyjeżdża (składa się na bok).

Przejeździłem kilka zim i nie zaobserwowałem takiego efektu. Jeśli przyczepności jest dla tylniego hamulca to i jest dla przedniego. jeśli nie ma to ktoś przeszarżował ;)

• Mod Team
Napisano

Wot sklieroz !

Mam V-ki,więc nie wiem jak jest w przypadku tarcz-może nie ma tego efektu i ryzyko gleby jest mniejsze.

Dodam,że nie było ostrego hamowania i dużej prędkości,ale zimą dużo nie trzeba i gleba.

Masz rację-od motocyklistów pewnie można się sporo nauczyć.

Napisano

Mam V-ki,więc nie wiem jak jest w przypadku tarcz-może nie ma tego efektu i ryzyko gleby jest mniejsze.

Nie ma to znaczenia pod warunkiem że się ma normalne klocki (czyli stosunkowo miękkie). Trzeba po prostu się przełamać i zacząć hamować dwoma hamulcami. Na początku na suchym, potem w różnych warunkach. po pewnym czasie wyrabia się umiejętność niezależnego dozowania sił hamujących na oba koła równocześnie. Potem już tylko krok od oduczenia się hamowania z blokowaniem kół ;)

Napisano

Koszty exploatacji powietrznych amorków to droga zabawa, sprężynowe były by zdecydowanie trwalsze.

Ile wytrzymają powietrzne 12 k km i kolejne 700 zł na nowe .

Jeśli idzie o koszty to są porównywalne bo jak sprężynie nie zrobisz serwisu i to czasem często to Ci zacznie mulić. Może masz na myśli Fox'a ale to Cię nie spotka bo to nie ta liga. Robota przy takim powietrznym RS'e czy sprężynowcu tej samej firmy to czasowo praktycznie to samo. Jedno i drugie trzeba rozebrać. Poza tym 12kkm to dla niektórych na sprężynie to wynik nie osiągalny. Oczywiście nie muszą się rozsypać ale już bardzo szybko dostają luzów. Ten problem jest zdecydowanie mniejszy w powietrznych.

Co do Rometa to już się wypowiedziałem. Problem tylko w tym, że nie ma w konkretnych modelach wszystkich rozmiarówek. Inna opcja bo nie ma tego problemu to Author zarówno 29er jak 27,5er. Z sensem jest ty wybrać coś w okolicach 3,5 tys. Jest to albo Traction 29 albo Context 27,5.

• Mod Team
Napisano

Trzeba po prostu się przełamać i zacząć hamować dwoma hamulcami. Na początku na suchym, potem w różnych warunkach. po pewnym czasie wyrabia się umiejętność niezależnego dozowania sił hamujących na oba koła równocześnie. Potem już tylko krok od oduczenia się hamowania z blokowaniem kół ;)

Wielokrotnie zdarzało mi się korzystać z obydwu hamulców na stromych zjazdach terenowych (co prawda latem) i nie było problemu z blokowaniem przedniego koła.

Zimą na zjeżdzie o kilkukrotnie mniejszym nachyleniu i przy dużo delikatniejszym hamowaniu rower po prostu wyjeżdżał spode mnie.

Na płaskim bylo tak samo-wystarczyło lekko przyhamować przednim (równocześnie hamując tylnym),żeby zaliczyć glebę.

Może brak kolców przyczynił się do tego.Nie mam doświadczeń z kolcami,więc nie wiem,ale pewnie przyczepność z nimi jest o wiele lepsza.

Czy te by się nadawały ?

http://www.mall.pl/rowery-mtb/romet-jolene-29er-model-2013

http://allegro.pl/rowery-rower-gorski-romet-jolene-29er-29-hydraulic-i4458853930.html?ap=2&bid=5269&aid=21258&tid=o

Osprzętowo lepiej niż w Rambler 29ER 4.0

PS. Jolene zawsze kojarzyły mi się z rowerami dla kobiet,ale w tym przypadku wygląd:geometria,kolor wydają się uniwersalne.Górna rura ramy opada nieco bardziej niż w Rambler 29ER 4.0.

,co może mieć znaczenie w przypadku niższych osób lub preferujących mniejsze ramy.

Napisano

Kwestia marki GT , Cube gdzie jest produkcja w Chinach czy fabryki w Niemczech.

Mało opinii na temat jakości tych produktów - co osoba to  odmienne zdanie :)

Znane marki to przede wszystkim Giant , SCOTT,  Kross

Co do hamulców tarczowe nie należą do trwałych konstrukcji a v-brake to zerowy koszt.

z tym kross-em to Cie troszeczke ponioslo

Napisano

jeżeli chodzi o crossowe ramy Krossa nie słyszałem żeby coś się z nimi działo pękały itp rower jest dobrze wyposażony i ja dobrze trafisz na promocję to kupisz taniej albo możesz pytać sie o rabat jest koniec sezonu więc rabat z rzędu 10-20% jest mozliwy 

z tym kross-em to Cie troszeczke ponioslo

ostatnio scott miał problemy z pękającymi ramami i nikt nie mowi że rowery sa do kitu bo nie są tak jak Krossa i jak kolega porównał Krossa do gianta i scotta to nie widze powodu żeby tak nie myślał, nie które rodzaje ich rowerów sa na wysokim poziomie ja osobiście nie jeżdzę na ich rowerach ale mój sąsiad ma Evado 5.0 i to jest bardzo dobry rower chwali sobie użytkowanie jego co do polityki firmy na temat roszczeń gwarancyjnych to słyszałem że firma daję d.py ale to całkiem inny temat

Napisano

kross jest to firma ktora istnieje na rynku od kilku lat i nie oszukujmy sie wiekszosc komponentow produkowanych jest w chinach tylko finalny montaz odbywa sie w polsce,natomiast jesli chodzi o scott czy giant(mowimy o scott usa a giant taiwan)to firmy o ugruntownej pozycji rynkowej .Fakt ze zdazaja sie im pewne wpadki jednakze sa to marki ktore gwarantuja dobra jakosc

Napisano

Chyba jednak nie będę kupował roweru swój wyremontuje.

Jak zaszedłem do sklepu to nie mogłem uwierzyć że rower za 3 tysiące a korba( tarcza z plastyku) , to samo z śrubkami w kołach na zewnątrz zalane plastykiem .

http://www.cyklotur.com/czesci/rowerowe-mechanizmy-korbowe/mtb-trekking/p,mechanizm-korbowy-fc-m522-dyna-sys-shimano,45964.html

• Największa koronka wykonana z aluminium.
  • Średnia koronka wykonana ze stali oraz kompozytu.
  • Najmniejsza koronka stalowa.

Moja marketówka nie posiada  ani jednej cześci która  była  by z plastyku.

Napisano

Tak absurdalnego podejścia do sprawy a raczej obecnej technologii to dawno tu nie było. Owszem kompozyt zmieszany ze stalą to nie to samo co sama stal ale z plastikiem to nie ma nic wspólnego. Miałeś taką korbę w dłoni kiedykolwiek?? Kwestia szybkozamykacza bo pewnie te śrubki masz na myśli to standard od nastu lat. Nie porównuj tego do typowej śruby w osi pełnej.

Napisano

może zacznijmy od tego:
co chcesz zrobić ? kupić nowy rower czy w końcu do roweru za 200 zł kupić korbe za 250 ?

Wszystko zostało powiedziane. Romet w tym sezonie jest bezkonkurencyjny i to w niego bym celował w kołach 26 czy 29. Można tez szukać czegoś z 2013. Na poprzedniej stronie kolega posłał niebieskiego rometa. Za 1500 zł masz suntoura xcm i hydraulike m445. W tej cenie nie ma NIC konkretnego oprócz właśnie takich pojedynczych egzemplarzy.

ps. nigdy nie widziałem korby z plastiku ale zapewne chodziło o osłonkę dzieki której jeżdżąc w długiej spodniach ich nie potargamy.  plastikowe śrubki ??? :o

Napisano

plastikowe śrubki ??? :o

Narkętka stalowa  powlekana /wtopiona w plastyk.

Owszem kompozyt zmieszany ze stalą to nie to samo co sama stal ale z plastikiem to nie ma nic wspólnego.

Tylko że za ponad 3 k spowiedziałem się czegoś konkretnego a nie korby z domieszką kombozytu,(gdzie w tańszych koronki są  ze stali) wszyscy producenci stosują tą samą metodę bez wyjątku.

Im droższy rower tym bardziej "odchudzony" .

Mogę oczywiście wymienić korbę i inne elementy na nie kompozytowe ale w  takim razie lepiej pozostać przy starym rowerze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...