Skocz do zawartości

[Rama] Rozmiar

enussss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, przepraszam za kolejny temat ktory nie raz byl poruszany na forum ale nie wiem co robic. Mam rame 18' podczas wyscigu bol kregoslupa w dolnej czesci plecow jest nie do zniesienia, musialem ostatnio stawac 3 razy zbey sie wyprostowac, pomimo tego ze sila w nogach byla... Mam 178cm i 84 cm od podlogi do krocza, czas zmienic rame skoro sa takie objawy, mam okazje kupic rame Boplighta maraton w rozmiarze 19' ale obawiam sie ze bedzie za duza, co o tym sądzicie ? Naczytalem duuuuzo postow uzytkownikow ale w sumie dalej nie jestem pewny...

Napisano

No to teraz pytanie czy boli bo rama jest za krótka czy za długa. Jak z powodu że za długa to na 19 będzie cię nap... jeszcze bardziej. Pożycz krótszy rower i zobacz jak będzie.

Rama 18" jest optymalna pod twój wzrost, ja bym tu bardziej próbował regulować mostkiem i offsetem sztycy. Czasami subtelna z pozoru zmiana przynosi znaczną poprawę.

Napisano

wczesnielm jezdizlem na treku 8000 17,5, bol kregoslupa byl taki sam. mostek ok 100 i siodlo lekko do tylu, jak zaczne zmieniac to w ogóle bede siedziec jak na taborecie :x

Napisano

Nie wiem.... Mam kilka rowerów, różne rozmiary ram i różne geo (XC, AM, DH) i nie odczuwam bólu. Może trzeba by się po prostu kręgosłupem zająć. Czasami ból kręgosłupa to oznaka zupełnie innej dolegliwości.

Tak gdybam bo rama niby rozmiarowo dobra.

Ja bym się jednak przejechał na innej (większej/mniejszej) ramie zanim bym wydał kasę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...