Skocz do zawartości

[Piasty] Czy warto dołożyć nt d811?

Furian

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Myślałem, że nie będę musiał pisać o pomoc na forum ale jednak... Przymierzam się do zmiany obu piast. Moje aktualne piasty to shimano hb m510(przód) i fh 510(tył)

http://www.rowerowysklep.pl/czesci-piasty-piasta-przod-shimano-hb-m510-czarna-32-o_l_223_4336.html. Generalnie mam odłożone na teraz 160zł i jestem w stanie wydać to tylko na przód. W rowerowym polecili mi novatec nt d811(przód) i nt d812(tył) i moje pytanie brzmi czy warto inwestować w te piasty? tył kosztuje aż 280zł gdzieś. Jestem amatorem jazdy mtb i generalnie nie wiem co zrobić. Powiedzmy że zależy mi na łożyskach maszynowych i w miarę trwałej piaście (żebym trochę pokręcił na niej) a i jeszcze chcę pod tarczę już na przyszłość. Na tych co mam aktualnie dopiero po paru latach się tam ułamało coś i zgrzypią mimo wymiany kulek i smaru.

Napisano

ahhh te pytania z serii czy warto, to jest sytuacja do samooceny: "czy chcę, mogę i potrzebuję wydać 400 na komplet piast żeby mieć lepiej/lżej/whatever?"

Na tych co mam aktualnie dopiero po paru latach się tam ułamało coś

jeżeli dobrze ci się jeździło/nie planujesz odchudzania roweru/nie planujesz zawodowej kariery/nie używasz 100$ zamiast papieru toaletowego to z mojej perspektywy nie widzę sensu takiej inwestycji, ale to tylko moje zdanie.

Napisano

Sprawdzić się sprawdzi ale z zaciskiem będzie ważyć grubo ponad 500 g a to jest jednak sporo,dołożysz 100 zł do np. 812 (ok 300 g) lub 712 ( 276 g) i masz spokój na 3 sezony przynajmniej, przednią możesz nawet jakąś używkę kupić, tam się za bardzo nie ma co zepsuć więc i ryzyko mniejsze :)

Zaraz może się odezwą głosy że nie są Ci potrzebne takie piasty itd ale zapamiętaj jedno że niczego na niczym tak bardzo nie poczujesz różnicy aj na kołach.

Napisano

Tak ale korzystna waga koła to przede wszystkim waga obręczy i opony (rotacja). Waga piasty nie jest aż tak istotna jeśli ogólnie nie jesteś maniakiem odchudzania roweru.

Można też kupić z czech piaste na 2 łożyskach maszynowych marki force. Sam taka kupiłem i ciekawe ile km na niej zrobię.

Warto dołożyć i w bębenku tez mieć maszyny. On jednak dostaje trochę w d.....

Napisano

Uwierz mi że poczujesz różnicę na pewno, oczywiście się z tobą zgadzam co do obręczy i opon ale jak już chcesz się zabierać w składanie dobrego koła to zrób to raz a porządnie:)

Nie musisz być maniakiem lekkości ale jak będziesz miał już lekkie i wytrzymałe koła to jazda będzie jeszcze większa przyjemnością a przecież o to chyba chodzi:)

Napisano

No tak ale tutaj jest mowa o zmianie samych piast. Nie wiadomo jaka jest klasa obręczy, nie ma sensu pchać ekstra piast jak reszta im nie dotrzyma kroku. A raczej nie dotrzyma bo żeby tak było to przy cenie piasty 280zł kółko z zaplotem wychodzi 450zł minimum (budżet 400 all).

Dasz lekką piastę do budżetowych obręczy i dalej masz g....

Poza tym z tego co autor pisze to chyba jezdzi raczej bardzo amatorsko.

Napisano

Tak jeżdżę amatorsko ;p jakieś 24km/h ale mniejsza o to. Pójdę na dniach do rowerowego i kupię jakiegoś novateca na maszynach do 150zł a na tył to wyjdzie w praniu jak się kasę uzbiera. Zaś jeśli chodzi o szprychy to jedni mi mowią że będę musiał też zmienić a inni że powinno dać radę zapleć na tych starych. Rowerek można zobaczyć u mnie w garażu jak coś.

Napisano

Wiesz no ale chyb lepiej jak ma więcej informacji dotyczących tego tematu niż jeden post w stylu "ta się nada.."

Jeśli chcesz coś na przód to tak jak pisałem nie bardzo ma się co zepsuć ale jak chcesz nową to ta jest ok http://allegro.pl/novatec-piasta-przednia-d041sb-czarna-36h-cr-i4449184433.html

Podejrzewam że szprychy będą za długie bo kołnierz w tym novatecu jest wyższy, jak Ci będą potrzebne to kup cn spoke, nierdzewne są najtańsze ale też bardzo wytrzymałe 2,0mmm nie nawijam już o

cieniowanych...:)

Obczaj sobie jeszcze czy nie będzie taniej jak sprzedasz to co masz i kupisz nowy komplet na tych piasta??

Napisano

Może faktycznie skusze się na te koła. Pytanie brzmi czy będzie pasować pod mojego raidona lo-r z tyłu mam chyba 9 rzędową (chyba kasetę)

Napisano

Te koła pasują do ram pod koło 26". Więc tak samo pod każdy amorek pod takie same koła. Ten Raidon takim amorkiem jest. Piasta nie ma znaczenia bo bębenki mają taką samą szerokość od kasety 7rz aż do 10rz.

Napisano

Dzięki. Powiedzmy że wszystko wiem i temat może do zamknięcia iść:) Prawdopodobnie  kupię jednak zestaw kół.

Napisano

No i tu się pojawia problem bo w jednych rowerowych mi mówili, że będę musiał zmienić szprychy (mam 32 otwory pod v brake) przy zmianie piast a w innych mówili, że powinno dać radę zapleć na tych starych szprychach...

Napisano

na czym polegają roznice w piastach novateca, chodzi konkretnie o d812 i d712, 

jedyna roznica to lepsza waga w 712  czy coś jeszcze ?

cenowo wychodzi roznica 10 zł

Napisano

Różnią się łożyskami i 812 ma bodaj stalową oś a  712, ta pierwsza jest przeznaczona do enduro, fr więc jest trochę mocniejsza ale i cięższa odrobinę,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...