parmenides Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 pewnie odjęli tryb świecenia migający, bo w niektórych krajach EU jest to zakazane - np. w Niemczech. A miganie naprawdę nie jest potrzebne na drogach. Świecącą lampkę, tak mocną jak walle, widać bardzo dobrze. A przed pijakiem za kierownicą miganie Cię nie ochroni. Moja opinia jest moja: miganie z przodu i z tyłu lampkami sygnalizacyjnymi jest raczej wkurzające. Migające lampki w ruchu ulicznym oznaczają jednak coś innego. A miganie mocną przednią lampką w lesie, parku to przejaw lekkiego niedostosowania społecznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 24 Września 2014 Udostępnij Napisano 24 Września 2014 Ja używam migających świateł tylko w mieście aby czuć się bezpieczniej i o dziwo ( nie wiem czy to jest zasługą świateł ) kierowcy wymijają mnie z min. metrowym odstępem I nikt mi jeszcze nie krzyknął że go światła migające wkurzają. Wiem z własnego doświadczenia że jak widzę migające światła to jadę bardziej spokojnie, zresztą efekt jest podobny do kamizelek odblaskowych. Ciągłych używam poza miastem gdyż tam tryb migający nie jest mi potrzebny. W sumie dwa tryby w zupełności by mi wystarczyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 25 Września 2014 Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Co do czasów pracy, to ja mam pierwszego walleo, nówkę sztukę bo poprzedni mi się zepsuł a producent był tak miły, że mimo braku paragonu i dawno po okresie gwarancji - wymienili mi lampeczkę cobym mógł dalej pedałować po ciemku. I używam w nim eneloopków, wg ładowarki mają 925-935mAh czyli troszkę mniej niż dobre alkaliczne baterie (1,1Ah). I w trybie ciągłym mój walle świeci... 6 godzin? 8? Trzy, cztery wypady po 2h i po lampce. Więc te 30h pracy ciągłej to kompletna ściema i kłamstwo. Dwa lata temu miałem screama pro, czyli tę latareczkę od Mactronica. Na niej z kolei czas pracy w trybie 100% był deklarowany na 4h. Trzy bateryjki AAA działały w niej 1h15min. Dopiero jak zrobiłem moda na 18650 to przebiłem czas pracy 2h, doszedłem do 2:30 na akku 2400mAh i trochę ponad 3h na Panasonickach 3400mAh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Zmierzyłem pobór prądu przez Wallyego na eneloopkach 170mA w trybie ciągłym 100mA strobo 50mA naprzemienny Eneloopki nowe mają 940mAh czyli - 19 godzin świecenia w najoszczędniejszym trybie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadar Napisano 26 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Września 2014 @carvandes - wielkie dzięki, na pewno przydadzą się Twoje pomiary! Teraz idealni by było jak by ktoś posiadający lampkę Kellysa zrobił to samo. Była by jasność czy to są te same diody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElSor Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 Eneloopki nowe mają 940mAh czyli - 19 godzin świecenia w najoszczędniejszym trybie. Pomnóż to x 3-5. Wraz ze spadkiem napięcia na nich spada prąd w lampkę i wszelkie wyliczenia są zupełnie niezgodne z rzeczywistością. KLS bierze podobny prąd (ile dokładnie już nie pamiętam ale testowałem za zasilaczu laboratoryjnym i przy ok 3-3,2V było coś w okolicy 300mA , przy 2,6V mogło być coś w okolicy 100mA w trybie ciągłym). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesiowu Napisano 26 Września 2014 Udostępnij Napisano 26 Września 2014 pewnie odjęli tryb świecenia migający, bo w niektórych krajach EU jest to zakazane - np. w Niemczech. Moja opinia jest moja: miganie z przodu i z tyłu lampkami sygnalizacyjnymi jest raczej wkurzające. Migające lampki w ruchu ulicznym oznaczają jednak coś innego. A miganie mocną przednią lampką w lesie, parku to przejaw lekkiego niedostosowania społecznego. a to mi się wyjaśniła sprawa bo rok temu kupowałem mars3 w tym dokupiłem se 2 na zapas przy okazji zamówienia w niemieckim sklepie (w polsce trudno było upolować) i właśnie się wkurczakowałem że mi wcisnęli niepełnosprawne bo działał tylko tryb ciągły... co do migania to za strobo z przodu polijcja powinna pałować "terrorystów", ale z tyłu czerwone migające to jest jednak dla mnie wartość, oczywiście można dyskutować o mocy i częstotliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shadar Napisano 29 Września 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Finalnie kupiłem KLS Elements i nie wiedzę różnicy między Walle BPM-2SL. Wbrew opisowi KLS ma 3 tryby świecenie (w opisie mowa o 2). Diody 2x0,5W. Co do samej lampki to rzeczywiście potrafi "dać" po oczach i warto chwilę poświęcić na odpowiednie ukierunkowanie strumienia światła. Cena 29,90zł, patrząc na otrzymany produkt uważam że bardzo atrakcyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.