Skocz do zawartości

[oświetlenie] Jakie oświetlenie (ok. 200-300 zł) przód do jazdy 40/60 miasto/teren + tył (ok 100 zł)

shadar

Rekomendowane odpowiedzi

pewnie odjęli tryb świecenia migający, bo w niektórych krajach EU jest to zakazane - np. w Niemczech. A miganie naprawdę nie jest potrzebne na drogach. Świecącą lampkę, tak mocną jak walle, widać bardzo dobrze. A przed pijakiem za kierownicą miganie Cię nie ochroni. 

Moja opinia jest moja: miganie z przodu i z tyłu lampkami sygnalizacyjnymi jest raczej wkurzające. Migające lampki w ruchu ulicznym oznaczają jednak coś innego. A miganie mocną przednią lampką w lesie, parku to przejaw lekkiego niedostosowania społecznego. 

Ja używam migających świateł tylko w mieście aby czuć się bezpieczniej i o dziwo ( nie wiem czy to jest zasługą świateł ) kierowcy wymijają mnie z min. metrowym odstępem :P I nikt mi jeszcze nie krzyknął że go światła migające wkurzają. Wiem z własnego doświadczenia że jak widzę migające światła to jadę bardziej spokojnie, zresztą efekt jest podobny do kamizelek odblaskowych.

Ciągłych używam poza miastem gdyż tam tryb migający nie jest mi potrzebny. W sumie dwa tryby w zupełności by mi wystarczyły.

Co do czasów pracy, to ja mam pierwszego walleo, nówkę sztukę bo poprzedni mi się zepsuł a producent był tak miły, że mimo braku paragonu i dawno po okresie gwarancji - wymienili mi lampeczkę cobym mógł dalej pedałować po ciemku.

I używam w nim eneloopków, wg ładowarki mają 925-935mAh czyli troszkę mniej niż dobre alkaliczne baterie (1,1Ah). I w trybie ciągłym mój walle świeci... 6 godzin? 8? Trzy, cztery wypady po 2h i po lampce. Więc te 30h pracy ciągłej to kompletna ściema i kłamstwo.

Dwa lata temu miałem screama pro, czyli tę latareczkę od Mactronica. Na niej z kolei czas pracy w trybie 100% był deklarowany na 4h. Trzy bateryjki AAA działały w niej 1h15min. Dopiero jak zrobiłem moda na 18650 to przebiłem czas pracy 2h, doszedłem do 2:30 na akku 2400mAh i trochę ponad 3h na Panasonickach 3400mAh.

Eneloopki nowe mają 940mAh czyli - 19 godzin świecenia w najoszczędniejszym trybie.

Pomnóż to x 3-5. Wraz ze spadkiem napięcia na nich spada prąd w lampkę i wszelkie wyliczenia są zupełnie niezgodne z rzeczywistością. KLS bierze podobny prąd (ile dokładnie już nie pamiętam ale testowałem za zasilaczu laboratoryjnym i przy ok 3-3,2V było coś w okolicy 300mA , przy 2,6V mogło być coś w okolicy 100mA w trybie ciągłym).

pewnie odjęli tryb świecenia migający, bo w niektórych krajach EU jest to zakazane - np. w Niemczech.

Moja opinia jest moja: miganie z przodu i z tyłu lampkami sygnalizacyjnymi jest raczej wkurzające. Migające lampki w ruchu ulicznym oznaczają jednak coś innego. A miganie mocną przednią lampką w lesie, parku to przejaw lekkiego niedostosowania społecznego.

a to mi się wyjaśniła sprawa bo rok temu kupowałem mars3 w tym dokupiłem se 2 na zapas przy okazji zamówienia w niemieckim sklepie (w polsce trudno było upolować) i właśnie się wkurczakowałem że mi wcisnęli niepełnosprawne bo działał tylko tryb ciągły...

co do migania to za strobo z przodu polijcja powinna pałować "terrorystów", ale z tyłu czerwone migające to jest jednak dla mnie wartość, oczywiście można dyskutować o mocy i częstotliwości

Finalnie kupiłem KLS Elements i nie wiedzę różnicy między Walle BPM-2SL. Wbrew opisowi KLS ma 3 tryby świecenie (w opisie mowa o 2). Diody 2x0,5W.

Co do samej lampki to rzeczywiście potrafi "dać" po oczach i warto chwilę poświęcić na odpowiednie ukierunkowanie strumienia światła.

Cena 29,90zł, patrząc na otrzymany produkt uważam że bardzo atrakcyjna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...