mruczek66 Napisano 29 Lipca 2014 Napisano 29 Lipca 2014 Szukam roweru dla siebie. Mam 210cm wzrostu i swoje ważę . Koła 28" i najlepiej na deore.
Sagitt77 Napisano 29 Lipca 2014 Napisano 29 Lipca 2014 Koła chyba 29 cali. A może sam wyszukasz jakieś opcje i wkleisz tu z prośbą o poradę, który wybrać? Tak najłatwiej - odwalcie szukanie za mnie...
Piehursson Napisano 29 Lipca 2014 Napisano 29 Lipca 2014 "swoje ważę" to znaczy ile? a pułap cenowy gdzie?
mruczek66 Napisano 29 Lipca 2014 Autor Napisano 29 Lipca 2014 nie podałem więcej szczegułów bo nie chciałem was ograniczać. cena do 2tyś. moja waga to 150kg. mam teraz składaka z ramą alu meridy ,ale rama pękła pare razy.
marco68 Napisano 29 Lipca 2014 Napisano 29 Lipca 2014 Chyba ci już pisałem jest tu taki cykl o rowerach wyprawowych sztywna rama stalowa, sztywny widelec to powinno wytrzymać.
Roonin Napisano 29 Lipca 2014 Napisano 29 Lipca 2014 nie podałem więcej szczegułów bo nie chciałem was ograniczać. cena do 2tyś No faktycznie zero ograniczeń, jest w czym wybrac Rama cromo (nie alu) to podstawa do takiej wagi. Tylko tu się zaczynają schody ze przyzwoita nowoczesna rama cromo zje większośc tego budżetu. I wcale nie "najlepiej na deore" bo deore to żaden szał i taką wagę będą raczej średnio wytrzymywac. W takim przypadku to "najlepiej" piasty na łożyskach maszynowych i sztywnej stalowej osi. Poza tym do czego ma byc ten rower? Bo równie dobrze to ukrainę możesz kupic i jezdzic, wszystko zależy do czego on ma służyc.
mruczek66 Napisano 30 Lipca 2014 Autor Napisano 30 Lipca 2014 rower będzie służył do miejskiej jazdy i do wypadów za miasto. bez żadnych szaleństw. głównie chodzi mi o to skąd wziąć tak duży rower. mam składaka na ramie alu meridy , ale go już zajechałem. znalazłem taki http://olx.pl/oferta/duzy-rower-xxl-CID767-ID6wOSR.html#cba697d40b jaka wasza opinia ?
Sagitt77 Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 Rama alu - też się połamie. Ciężko będzie znaleźć rower dla Ciebie. Wątpię żebyśmy znaleźli konkretny model w tej cenie. Można jedynie podpowiedzieć Ci jakie cechy powinien mieć rower dla Ciebie: rama stalowa - tylko taka wytrzyma Twoją wagę; hamulce tarczowe - jedynie takie zatrzymają bezpiecznie Ciebie na rowerze; porządne koła - mocne piasty i obręcze; wytrzymały amortyzator - raczej sprężynowy niż powietrzny.
Burak Napisano 30 Lipca 2014 Napisano 30 Lipca 2014 W Twoim przypadku najważniejsze jest byś mógł się do roweru przymierzyć. Ten co znalazłeś wygląda OK. Stan techniczny musisz jednak ocenić srawdzając rower na żywo. Z nowych na polskim rynku jest również dostepny dobry mieszczuch (w trzech rozmiarach): http://www.rowerystylowe.pl/p-2094/sparta-maxx-n8 Jak sam widzisz takie rowery swoje kosztują. Nowego roweru w odpowiednim rozmiarze, w cenie do 2tyś zł, nie znajdziesz. Jeśli rozmiar ramy ok. 65cm by Ci odpowiadał to jest bardzo wiele holendrów dostępnych w tym rozmiarze (Sparta, Batavus, Gazelle).
kaniosz Napisano 31 Lipca 2014 Napisano 31 Lipca 2014 Nie do końca zgadzam się z opiniami, że koniecznie rama stalowa. Sam ważyłem 150kg przy wzroście 187cm i nie potrzebowałem ramy stalowej. Podstawa to rama, która nie będzie cieniowana, do tego bardzo mocne koła i najlepiej grube opony, które dobrze zamortyzują nierówności terenu. Ja jeździłem na kołach 26 cali, bo ciężko było dostać jakieś pancerne obręcze 28cali. Nie rozumiem również opinii, że widelec z przodu to najlepiej sztywny. Rzeczywiście amortyzator powietrzny może mieć problem z taka wagą, ale zwykła sprężyna powinna wytrzymać. Miałem Marzocchi bomber z3 rocznik `01 i nigdy nic się z nim nie działo (dopóki mi roweru nie ukradli), teraz jeżdżę na RS Recon i również nie ma problemu. Co do osprzętu to w cenie do 2 tyś zł deore to dobry wybór. Polecam zakup korby z zewnętrznymi miskami suportu typu hollowtech II lub podobnych, jest znacznie sztywniejsza i pod wpływem masy korby się tak nie gną. Przy takiej masie jak Twoja trzeba liczyć się z koniecznością składania roweru, ciężko znaleźć coś co będzie w miarę odpowiednie i nie trzeba będzie dokładać kasy. skupiłbym się w pierwszej kolejności na RAMA + KOŁA + WIDELEC później na osprzęcie. Rower wytrzymały nie będzie lekki, ale unikniesz częstego serwisowania. Pozdrawiam
Burak Napisano 31 Lipca 2014 Napisano 31 Lipca 2014 Inny przykład gotowego roweru dostępnego w Polsce: http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/kalkhoff-2013/allround-trekking/kalkhoff-image-xxl-diamond-30v-28 Z tą stalową ramą, to oczywiście trochę mit. Prawdą jest, że były kiedyś produkowane mocne i w miarę lekkie ramy Cro-Mo, ale dziś są już dostępne tylko w niszowych rozwiązaniach. Można jednak spokojnie zbudować wytrzymałą ramę alu, będzie ona tylko trochę cięższa (przykłady podałem).
mruczek66 Napisano 31 Lipca 2014 Autor Napisano 31 Lipca 2014 dziekuje za rady i sugestie. na rower za 4 tyś. mnie niestać ,ale przynajmniej wiem że takie rozmiary produkują. proszę żeby ktoś jeszcze wypowiedział się na temat tego roweru http://olx.pl/oferta/duzy-rower-xxl-CID767-ID6wOSR.html#cba697d40b . rama ma 27".
kaniosz Napisano 31 Lipca 2014 Napisano 31 Lipca 2014 Opierając się tylko na opisie i zdjęciach, moim zdaniem rower warty tych pieniędzy. Rama wielka ale jednocześnie wygląda solidnie.Przy Twoim wzroście powinno być OK. Osprzęt, jak za te pieniądze dobrej klasy, szczególnie korba, przerzutka tył i hamulce. Myślę, że jeśli rzeczywiście stan jest taki jak w opisie to rower powinien długo służyć. Zwróć uwagę na stan napędu szczególnie na wyciągnięcie łańcucha i stan zębatek w korbie i kasecie.
Sagitt77 Napisano 31 Lipca 2014 Napisano 31 Lipca 2014 Mruczku, spójrz jeszcze na to, może uda Ci się jeszcze tysiączka uskubać: http://www.konaworld.pl/menu,99,unit Rama stalowa, widelec sztywny, napęd prosty więc mało do zepsucia. Hamulce dosyć porządne i łatwe w obsłudze. Co Ty na to?
mruczek66 Napisano 31 Lipca 2014 Autor Napisano 31 Lipca 2014 no i jest rower dla mnie (sugestia buraka),ale jak on wygląda. http://allegro.pl/28-sparta-maxx-70-cm-do-170kg-pradnica-gel-i4457661593.html jednak chciał bym rower o bardziej sportowym zacięciu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.