Skocz do zawartości

[rower]wielki i mocny

mruczek66

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koła chyba 29 cali. A może sam wyszukasz jakieś opcje i wkleisz tu z prośbą o poradę, który wybrać? Tak najłatwiej - odwalcie szukanie za mnie...

Napisano

nie podałem więcej szczegułów bo nie chciałem was ograniczać. cena do 2tyś. moja waga to 150kg. mam teraz składaka z ramą alu meridy ,ale rama pękła pare razy. 

Napisano

nie podałem więcej szczegułów bo nie chciałem was ograniczać. cena do 2tyś

No faktycznie zero ograniczeń, jest w czym wybrac ;)

Rama cromo (nie alu) to podstawa do takiej wagi. Tylko tu się zaczynają schody ze przyzwoita nowoczesna rama cromo zje większośc tego budżetu.

I wcale nie "najlepiej na deore" bo deore to żaden szał i taką wagę będą raczej średnio wytrzymywac.

W takim przypadku to "najlepiej" piasty na łożyskach maszynowych i sztywnej stalowej osi.

Poza tym do czego ma byc ten rower?

Bo równie dobrze to ukrainę możesz kupic i jezdzic, wszystko zależy do czego on ma służyc.

Napisano

Rama alu - też się połamie. Ciężko będzie znaleźć rower dla Ciebie. Wątpię żebyśmy znaleźli konkretny model w tej cenie. Można jedynie podpowiedzieć Ci jakie cechy powinien mieć rower dla Ciebie:

1. rama stalowa - tylko taka wytrzyma Twoją wagę;
  2. hamulce tarczowe - jedynie takie zatrzymają bezpiecznie Ciebie na rowerze;
  3. porządne koła - mocne piasty i obręcze;
  4. wytrzymały amortyzator - raczej sprężynowy niż powietrzny.
Napisano

W Twoim przypadku najważniejsze jest byś mógł się do roweru przymierzyć.

Ten co znalazłeś wygląda OK. Stan techniczny musisz jednak ocenić srawdzając rower na żywo.

Z nowych na polskim rynku jest również dostepny dobry mieszczuch (w trzech rozmiarach):

http://www.rowerystylowe.pl/p-2094/sparta-maxx-n8

Jak sam widzisz takie rowery swoje kosztują. Nowego roweru w odpowiednim rozmiarze, w cenie do 2tyś zł, nie znajdziesz.

Jeśli rozmiar ramy ok. 65cm by Ci odpowiadał to jest bardzo wiele holendrów dostępnych w tym rozmiarze (Sparta, Batavus, Gazelle).

Napisano

Nie do końca zgadzam się z opiniami, że koniecznie rama stalowa. Sam ważyłem 150kg przy wzroście 187cm i nie potrzebowałem ramy stalowej. Podstawa to rama, która nie będzie cieniowana,  do tego bardzo mocne koła i najlepiej grube opony, które dobrze zamortyzują nierówności terenu. Ja jeździłem na kołach 26 cali, bo ciężko było dostać jakieś pancerne obręcze 28cali. Nie rozumiem również opinii, że widelec z przodu to najlepiej sztywny. Rzeczywiście amortyzator powietrzny może mieć problem z taka wagą, ale zwykła sprężyna powinna wytrzymać. Miałem Marzocchi bomber z3 rocznik `01 i nigdy nic się z nim nie działo (dopóki mi roweru nie ukradli), teraz jeżdżę na RS Recon i również nie ma problemu. Co do osprzętu to w cenie do 2 tyś zł deore to dobry wybór. Polecam zakup korby z zewnętrznymi miskami suportu typu hollowtech II lub podobnych, jest znacznie sztywniejsza i pod wpływem masy korby się tak nie gną. Przy takiej masie jak Twoja trzeba liczyć się z koniecznością składania roweru, ciężko znaleźć coś co będzie w miarę odpowiednie i nie trzeba będzie dokładać kasy.  skupiłbym się w pierwszej kolejności na RAMA + KOŁA + WIDELEC później na osprzęcie. Rower wytrzymały nie będzie lekki, ale unikniesz częstego serwisowania. Pozdrawiam

Napisano

Inny przykład gotowego roweru dostępnego w Polsce:

http://rower.com.pl/rowery/rowery-wg-producentow/kalkhoff-2013/allround-trekking/kalkhoff-image-xxl-diamond-30v-28

Z tą stalową ramą, to oczywiście trochę mit. Prawdą jest, że były kiedyś produkowane mocne i w miarę lekkie ramy Cro-Mo, ale dziś są już dostępne tylko w niszowych rozwiązaniach. Można jednak spokojnie zbudować wytrzymałą ramę alu, będzie ona tylko trochę cięższa (przykłady podałem).

Napisano

Opierając się tylko na opisie i zdjęciach, moim zdaniem rower warty tych pieniędzy. Rama wielka ale jednocześnie wygląda solidnie.Przy Twoim wzroście powinno być OK. Osprzęt, jak za te pieniądze dobrej klasy, szczególnie korba, przerzutka tył i hamulce. Myślę, że jeśli rzeczywiście stan jest taki jak w opisie to rower powinien długo służyć. Zwróć uwagę na stan napędu szczególnie na wyciągnięcie łańcucha i stan zębatek w korbie i kasecie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...