Gość okti51 Napisano 28 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Cześć wszystkim! Od jakiegoś czasu mam problem z hamulcami tarczowymi, hydraulicznymi Promax Q3. Gdy puszczę klamkę przedniego hamulca, on cały czas hamuje. Z tego co zauważyłem, nie odbija tłoczek hamulca. W internecie przeczytałem, że trzeba wymienić uszczelkę tłoczka hamulca, lecz nigdzie takowej nie mogę znaleźć. Może wy mi pomożecie rozwiązać ten problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 28 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Uszczelkę wymieniasz jak zacisk cieknie. Jak tłoczek nie odbija to się zapiekł. Trzeba rozebrać zacisk, tłoczki wyczyścić, przetrzeć drobnym papierem ściernym, nasmarować pastą do tłoczków i powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuzia Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Witam! Jestem tutaj nowy Piszecie ze jak jeden z tloczkow nie "chodzi" to sie zapiekl. A ja mam taki sam problem tylko ze rower wczoraj dostałem w paczce i od nowosci tak jest. W przednim hamulcu Promax DSK-913 jeden tloczek jest wcisniety na maxa nie rusza sie wcale a 2 zas wysuniety jest bardzo, hamuja ale wiem ze jest to nie tak jak ma byc. Tyloko ten wysuniety sie rusza. Znowu tylny hamulec caly czas jest zacisniety ale to po przejeździe 40km sie tak stalo bo wczesniej bylo ok i klamka tego hamulca jest luzna od nowosci mozliwe ze jest malo plynu? Jak to naprawic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Przez kupno nowych hamulcow. Uszczelki sa zdeformowane. Jesli klocki sa docisniete do tarczy to znaczy ze w zacisku jest opor wiekszy niz sila rozpierajaca sprezyny tloczka w klamce. Zapieczenie raczej w nowym hamulcu nie wchodzi w rachube. Reklamuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuzia Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Nie mam możliwości zareklamowania :/ Jestem w Londynie i musze sobie sam z tym poradzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuzia Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Pomoze ktos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artofnois Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Zdemontuj zacisk , wyjmij klocki. Wepchnij wystający tłoczek , przytrzymaj go jakimiś szczypcami tak coby się nie ruszał i pompuj klamką. Drugi tłoczek powinien ruszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuzia Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Zajolem sie najpierw tylnim hamulcem. Rozpycham tloczki klamka jest sztywna elegancka, zacisne hamulec i pozostaje zacisniety tloczki nie wracaja na swoja pozycje a klamka goni ma luzy, znowu rozepvham tloczki jest ok scisne hamulec i znowu zostaja klocki.. Co teraz zrobic zeby dzialalo jak powinno?? Promax dsk-913, decipher Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Jesli hamulec jest nowy a nie chcesz/nie możesz go reklamować to pozostaje rozebrać zacisk, co już zostało napisane. Ponieważ jednak ten hamulec pracuje na płynie DOT który niszczy uszczelki to jedynym ratunkiem jest włożenie hamulca na dno kubła na śmieci i kupno innego, działajacego. Opcje zakupu części zamiennych pomijam bo jest to bardzo mało prawdopodobne ze takowe znajdziesz. Hamulec jest moze nowy - był nieużywany - jedna polezal troche u producenta a potem u sprzedawcy, co doprowadziło do takiej sytuacji. W Wlk Brytanii zestaw hamulców Shimano br m 355 kosztuje 30 funtów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuzia Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Rozebrac zacisk czyli to co robilem? Wcisnac tloczki i tyle? A nadmiar plynu czy cos nie powoduje tego lub jego brak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Na 99 procent te hamulce to śmieci na chwile obecna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cuzia Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 No to sie wkurzylem :/ Te shimano co napisales sa wystarczajace czy moge jakies lepsze kupic? Rower to Romet Orkan 5.0 2015r I czy beda do niego pasowac śrubki od nowych zaciskow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Podałem tania opcje gdybys chciał oszczędzić, jednak sensownym zakupem jest Shimano Slx 675. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmanteam Napisano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 witam, czy poradziłeś sobie z tymi hamulcami? mam u siebie to samo niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Rozwiązania są niezmiennie te same Niestety. Uszczelki prawie na pewno są zdeformowane, zamiennych części raczej w detalu nie dostaniesz, pozostaje ryzykować z zamiennikami (jeśli cokolwiek znajdziesz). Poza tym możesz nabyć inny zacisk pracujący na tym samym płynie - pozostaje kwestia kompatybilności końcówki przewodu/oliwki/zaprawki z gniazdem w zacisku. Jeśli jeździsz rekreacyjnie, unikasz kiepskiej pogody i warunków zimowych - niższych temperatur - to możesz spróbować szczęścia z hamulcami Shimano altus/acera/alivio. Jeśli Ty i warunki jesteście bardziej wymagający to sensowne jest nabycie przynajmniej slx od Shimano. Chyba najsensowniejszym (mimo wszystko) hamulcem pracującym na DOT będzie Hayes serii Dyno - producent daje dożywotnią gwarancję na szczelność systemu. Hamulce te nie powalają pod żadnym względem, jednak nie pamiętam by jakakolwiek sztuka miała awarię, objawy podobne np do Avidów czy Twoich hamulców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fotofx Napisano 2 Kwietnia 2016 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Tomaszu napisz do Romet-a co Ci w tej sytuacji zaproponują przecież jesteś w trasie i do serwisu Romet-a nie możesz dojechać , po to otrzymujemy gwarancje aby nie przejmować się w sytuacjach awarii puki co u szwagra Promax-y DSK-913 Decipher działają bardzo dobrze , a używa ich codziennie w dojazdach do pracy. Shimano SLX są do nabycia w UK za 74.95 £ i miał byś już święty spokój z hamulcami na lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi