Skocz do zawartości

[napęd] szosowy do GIANT ROAM 3 DISC

parko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Analizując moją jazde postanowiłem skupić się na napędzie szosowym. Znalazłem korbe FC 5750

http://rowertour.com...-mm-czarna.html.

Nie znalazłem opisu ,czy pasuje na kasetę 10.

http://rowertour.com...10-rzedowa.html

lub korbe na kasete 11. tutaj nie mogę znależć manetki na prostą kierownice.

http://rowertour.com...owa-czarna.html

http://rowertour.com...11-rzedowa.html

Nie wiem czym się sugerować podczas wyboru .

pozdr.parko

Napisano

Hej,

Postanowiłem się przyjrzeć napedowi Ultegra 2x10 2013

korba

FC-6700/6750 50-34

łożysko

SM-BB6700 Ultegra BSA, lub ITA

przerzutki

FD-6700 , RD-6700

kaseta

CS-6700 Ultegra 11-23, 12-23, 12-25, 11-25, 11-28, 12-30, -nie wiem ,która będzie odpowiednia dla mnie

łańcuch

CN-6701

manetki

Tiagra SL 4600

Czy taki napęd będzie dobrze się sprawował na trekingu? Nie wiem ,którą kasete wybrać.Skłaniam się przy 12-30. Jak Wy widzicie mój problem?

pozdr.

Napisano

Będzie to działać w treningu. Kaseta 11-30 będzie najbardziej uniwersalna i przy 50 z na Korbie umożliwi startowanie z blatu nie naciskając całą siłą na oddał.

Łańcuch bym polecił firmy campagnolo c10 lub centaur

Zdecydowanie wieksza wytrzymałość.

Napisano

Trochę kosztuje campagnolo c10 lub centaur. 160zł do 85zł za CN-6701. Czy nie lepiej kupić dwa tańsze? Wiem ,że przy cenie całego napędu ok 1600zł to może nie jest duży skok , ale dwa łańcuchy chyba wytrzymają dłużej? chyba tzn. nie wiem tego.

Napisano

shimanowskie lancuchy raczej nie. Kilka miesiecy temu stalem sie posiadaczem szosy i 4000 km ma za soba . Campgnolo Centaur  jest w ogóle nie wyciagniety. Do do kultury pracy napedu to zdecydowanie bym zainwestował w manetki ultegry. 

Lepiej  dac np przednią zmieniarke Tiagre/Sore ( mam u siebie Sore pod 9 jest o kilka mm szersza dzieki temu mniejsza szansa na ocieranie łancucha po wózku). Kasete mozesz spokojnie dać 105  ale prawa klamkomanetka Ultegry bedzie miała bardzo duze znaczenia jezeli chodzi o precycje Tiagra jest taka sobie . To jak porównanie Deore z XT

A co do kasety to mialem na mysli 12-30 zamiast 11

Napisano

To ciekawe, ponieważ w teście łańcuchów szosowych w magazynie Bike, Shimano Dura Ace CN 9000 był tak samo trwały jak  Campagnollo Record i do tego szybciej przerzucał niż Campa ... więc lepiej zapłacić  120 zł za Shimano ...

Napisano

shimanowskie lancuchy raczej nie. Kilka miesiecy temu stalem sie posiadaczem szosy i 4000 km ma za soba . Campgnolo Centaur  jest w ogóle nie wyciagniety. Do do kultury pracy napedu to zdecydowanie bym zainwestował w manetki ultegry. 

Lepiej  dac np przednią zmieniarke Tiagre/Sore ( mam u siebie Sore pod 9 jest o kilka mm szersza dzieki temu mniejsza szansa na ocieranie łancucha po wózku). Kasete mozesz spokojnie dać 105  ale prawa klamkomanetka Ultegry bedzie miała bardzo duze znaczenia jezeli chodzi o precycje Tiagra jest taka sobie . To jak porównanie Deore z XT

A co do kasety to mialem na mysli 12-30 zamiast 11

Nie mogę znależć manetek ULTEGRY na prostą kierownice.

Napisano

Manetki będą od xt-pasują do ultegry.

Rower przerabiam, bo mam kontuzje -łokieć tenisisty. Jazda po terenie musi zostać zminimalizowana. Lubię jazdę terenową i myślałem ,że łokieć wytrzyma ,ale nie stety nie wytrzymał. Ważny też jest amortyzator w rowerze -bo zmniejsza drgania na kierownicy ,które mi szkodzą.

Jeszcze ,żeby jeżdzić 'szosą'- muszą być odpowiednie drogi. W  moim terenie w miare dobre trasy są zatłoczone samochodami. A jazda szosowcem po wertepach przyjemności nie daje ( i ten brak amortyzatora).

Czy będzie to besens ? Myślę, że nie .Myślę ,że będzie to idealne rozwiązanie dla mnie. Może już pod koniec tygodnia uda mi się zadebiutować na trekingowej szosie )))

Napisano

Opony zostawiam. Ewentualne korekty będą po przejechaniu x kilometrów. Ale nie sądze, abym zmieniał. Jak będzie dobrze z kasą to odrazu z napędem  wymienie hamulce na XT.

W twoim rowerze widzę cienkie opony. Takie były, czy zmieniałeś?

W twojej przeróbce brakuje mi szerszych opon i amortyzatora.

Dlaczego nie byłeś zadowolony ?

Napisano

Pytam o rozmiar opon na ktorych jezdzisz  bo skoro  chcesz szersze niz moje  a moje to 25-622 , bo moze sie okazac ze blat 50z jest zupelnie zbedny , a lepiej bedzie kupić korbe XX 44-32-24 i do tego szosowa kasete.

Pozycja roweru trekking / cross nadaje sie do turystyki a nie na wyscigi .

Jak brakuje szerszych opon i amora to rower MTB 29 / lub do Crossa tez wsadzic mozna 29x2.0 np race king.

Wrzuc foto tego roweru jak mozesz i podaj rozmiar opon. To wazne bo moze nie ma sensu inwestowac tyle kasy

Napisano

Przy takich oponach blat 50z to za duzo , jak byś miał wąskie gumy  to mialo by to sens przy takich oponach blat 48 jest wystarczajacy  ewentualnie mozesz kupić korbe 46/36 do przełaju

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam,

Przyszła paczka- czas  zacząć ))) (a w paczce):

-korba Ultegra 6750  50-34 ,suport

-łańcuch CN-6701

-przerzutka tył RD-6700

-przerzutka przód FD-6700

-kaseta 105  11-28

-manetki Shimano XT SL-M780 2/3x10rz.

-hamulce Shimano Deore XT BR-M785 F03C

-tarcze Shimano SLX SM-RT66-S 160mm

-opony Schwalbe cx pro 700x30           

post-177690-0-01813400-1411772780_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...