greh0r Napisano 28 Lipca 2014 Napisano 28 Lipca 2014 Witam, Mam dla was doświadczonych forumowiczów i znawców tematu prośbę o ocenę i pomoc w wyborze części potrzebnych do remontu mojego roweru. Wybaczcie za brak fachowego opisu części i tego co potrzebuję ale zwyczajnie nie interesuję się tą tematyka a rower zaczął już mnie denerwować swoim skrzypieniem i pora na zmiany, Planuję zakupić: -nową korbę (najlepiej z dużą zębatka z przodu) -łańcuch -kaseta 9 rzędów -przerzutka tył/przód -manetki Budżet 600-700zł Coś takiego uzbierałem teraz, jakieś sugestie zmiany? Wszystko u jednego sprzedawcy wiec zaoszczędzę na przesyłce ----->
marco68 Napisano 28 Lipca 2014 Napisano 28 Lipca 2014 Rozumiem że koło tył jest na kasetę? Napęd 9 tego wymaga.
greh0r Napisano 28 Lipca 2014 Autor Napisano 28 Lipca 2014 Nie mam pojęcia, aktualnie mam 7 rzędów z tyłu. W razie czego w grę wchodzi wymiana koła o ile koszta nie okażą się zabójcze
marco68 Napisano 28 Lipca 2014 Napisano 28 Lipca 2014 Jeżeli 7 to raczej wolnobieg, czyli zmiana koła, czyli kolejna 100.
greh0r Napisano 28 Lipca 2014 Autor Napisano 28 Lipca 2014 W międzyczasie zdążyłem się zorientować co do cen i własnie te 100zł wiecej jestem w stanie dołożyć Koło 26 cali Znalazłem takie: http://allegro.pl/kolo-tyl-26-schurmann-shimano-deore-8-9-10s-i4441495890.html
cyrax84pl Napisano 28 Lipca 2014 Napisano 28 Lipca 2014 Ogólnie rzec biorąc to co wrzuciłeś na listę części które chcesz kupić wygląda przyzwoicie. Do tej korby którą wybrałeś musiałbys dobrać jeszcze wkład suportu. Jeśli oznaczenia korby w opisie aukcji są prawidłowe to musiałbyś kupić suport z mocowaniem Octalink, np Shimano BB-ES25, według Shimano TechDocs (dokumentacja techniczna komponentów marki Shimano) o długości 118mm dla zachowania linii łańcucha równej 50mm. Przed zakupem wkładu suportu trzeba by było sprawdzić jakiego typu masz gwint w mufie suportowej (angielski, włoski a może inny, jeszcze mnij popularny)
greh0r Napisano 28 Lipca 2014 Autor Napisano 28 Lipca 2014 cyrax84pl dzięki za sugestie dotyczące suportu moja rama to jakiś zabytek z serii Kross Vissiom Xao Mystic Sport Zaktualizowana lista znajduje się na zdjęciu. Ile może kosztować (+/-) montaż tego w serwisie rowerowym, doliczając linki/pancerz itd?
cyrax84pl Napisano 28 Lipca 2014 Napisano 28 Lipca 2014 Koszty wymiany w każdym serwisie są "do uzgodneinia" z reguły ale myślę, że w 100zł powinieneś się zamknąć. Do tego dolicz pancerze i linki koło 25-30zł. Mufa suportowa powinna być z gwintem angielskim (BSA) czyli suport który sugerowałem będzie pasował.
marco68 Napisano 28 Lipca 2014 Napisano 28 Lipca 2014 Za założenie tego wszystkiego z regulacją 100 to chyba u Waldka w piwnicy, 180 to najmniejszy wymiar kary.
cyrax84pl Napisano 28 Lipca 2014 Napisano 28 Lipca 2014 @marco86, jesli kolega jest dobrym negocjatorem to może za 100zł mu to zrobią. Poza tym ja akurat średnio znam kosztorys wymian w serwisie gdyż na tyle, na ile narzedzia mi pozwalają robię wszystko we własnym zakresie. Póki co od dawien dawna nie korzystałem z usług serwisu w podobnych sytuacjach. Jedyne z czym się zgłaszam to centrowanie kół bo brak mi centrownicy oraz cierpliwości i umiejętności w tej dziedzinie. Według cennika jednego z serwisów w mojej okolicy koszta są następujące: wymiana suportu - 25-35zł wymiana klamkomanetek (bez regulacji) - 20zł regulacja przerzutek i hamulców 10-20zł montaż korby - 10zł wymiana wolnobiegu/kasety - 5-10zł Z mojej matematyki wychodzi 95zł ale jak wiadomo seriwsy są różne a cenniki tym bardziej
greh0r Napisano 28 Lipca 2014 Autor Napisano 28 Lipca 2014 Klamkomanetki i takie sprawy to jestem w stanie sam sobie zrobić, bardziej chodzi o montaż łańcucha i suport, gdyż nie mam odpowiednich narzędzi do tego. Wstępnie dziękuję, wiem przynajmniej na czym stoję
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.