Skocz do zawartości

[remont] Porśba o pomoc w wyborze części

greh0r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam dla was doświadczonych forumowiczów i znawców tematu prośbę o ocenę i pomoc w wyborze części potrzebnych do remontu mojego roweru. Wybaczcie za brak fachowego opisu części i tego co potrzebuję ale zwyczajnie nie interesuję się tą tematyka a rower zaczął już mnie denerwować swoim skrzypieniem i pora na zmiany,

Planuję zakupić:

-nową korbę (najlepiej z dużą zębatka z przodu)

-łańcuch

-kaseta 9 rzędów

-przerzutka tył/przód

-manetki

Budżet 600-700zł

Coś takiego uzbierałem teraz, jakieś sugestie zmiany? 

Wszystko u jednego sprzedawcy wiec zaoszczędzę na przesyłce ----->

post-177749-0-72042300-1406538392_thumb.png

Napisano

Nie mam pojęcia, aktualnie mam 7 rzędów z tyłu. 

W razie czego w grę wchodzi wymiana koła o ile koszta nie okażą się zabójcze  :)

Napisano

Ogólnie rzec biorąc to co wrzuciłeś na listę części które chcesz kupić wygląda przyzwoicie.

Do tej korby którą wybrałeś musiałbys dobrać jeszcze wkład suportu. Jeśli oznaczenia korby w opisie aukcji są prawidłowe to musiałbyś kupić suport z mocowaniem Octalink, np Shimano BB-ES25, według Shimano TechDocs (dokumentacja techniczna komponentów marki Shimano) o długości 118mm dla zachowania linii łańcucha równej 50mm.

Przed zakupem wkładu suportu trzeba by było sprawdzić jakiego typu masz gwint w mufie suportowej (angielski, włoski a może inny, jeszcze mnij popularny)

Napisano

cyrax84pl dzięki za sugestie dotyczące suportu :) moja rama to jakiś zabytek z serii Kross Vissiom Xao Mystic Sport

Zaktualizowana lista znajduje się na zdjęciu.

Ile może kosztować (+/-) montaż tego w serwisie rowerowym, doliczając linki/pancerz itd?

post-177749-0-87059500-1406545090_thumb.jpg

Napisano

Koszty wymiany w każdym serwisie są "do uzgodneinia" z reguły ale myślę, że w 100zł powinieneś się zamknąć.

Do tego dolicz pancerze i linki koło 25-30zł.

Mufa suportowa powinna być z gwintem angielskim (BSA) czyli suport który sugerowałem będzie pasował.

Napisano

@marco86, jesli kolega jest dobrym negocjatorem to może za 100zł mu to zrobią. Poza tym ja akurat średnio znam kosztorys wymian w serwisie gdyż na tyle, na ile narzedzia mi pozwalają robię wszystko we własnym zakresie. Póki co od dawien dawna nie korzystałem z usług serwisu w podobnych sytuacjach. Jedyne z czym się zgłaszam to centrowanie kół bo brak mi centrownicy oraz cierpliwości i umiejętności w tej dziedzinie.

Według cennika jednego z serwisów w mojej okolicy koszta są następujące:

wymiana suportu - 25-35zł

wymiana klamkomanetek (bez regulacji) - 20zł

regulacja przerzutek i hamulców 10-20zł

montaż korby - 10zł

wymiana wolnobiegu/kasety - 5-10zł

Z mojej matematyki wychodzi 95zł ale jak wiadomo seriwsy są różne a cenniki tym bardziej ;)

Napisano

Klamkomanetki i takie sprawy to jestem w stanie sam sobie zrobić, bardziej chodzi o montaż łańcucha i suport, gdyż nie mam odpowiednich narzędzi do tego.

Wstępnie dziękuję, wiem przynajmniej na czym stoję :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...