czekoladowyPaczek Napisano 27 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Posiadam nowe hamulce Deore m615 i chciałem skrócić przewód hamulcowy. Nie mogę jednak odkręcić obu śrubek trzymających przewód, zarówno od strony zacisku jak i klamki. Używa płaskiego klucza 8mm. Jest jakiś powód dla którego tak się dzieje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek226 Napisano 27 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 może kręcisz w złą stronę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czekoladowyPaczek Napisano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Kręcę w dobrą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 27 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Może masz badziewny klucz. Tak w ogóle to próbuj od strony zacisku odkręcać, a nie od klamki. Tam nic nie uszkodzisz. Może masz za mało siły. To nie będzie takie łatwe odkręcenie tego, bo gwinty są tam pokryte specjalnym klejem. Da się odkręcić spokojnie, ale jest ciężej niż ze zwykłą śrubką. Zrób zdjęcie jak to wygląda. Może jest tam coś niestandardowego, czego nie widzisz, albo inne licho. Jeszcze film, który może Ci pomóc. Mam nadzieje, że zaopatrzyłęś się w dobry przecinak do przewodu i nową oliwkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czekoladowyPaczek Napisano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Próbowałem najpierw od strony zacisku. Jutro spróbuje mocniej chociaż użyłem naprawdę sporo siły. Wszystko wygląda raczej zwyczajnie http://i.imgur.com/I84LxS4.jpg Jutro mogę wrzucić lepsze zdjęcie bo na tym niewiele jest widoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyndowss Napisano 27 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Tak jak jest zrobione zdjęcie i ułożony hamulce wsadź klucz prostopadle do podłoża dociśnij ręką zacisk i adapter i kręć w lewo. Musi pościć. Powinno też trochę pomóc zapowietrzenie układu, czyli upuszczenie oleju. Może olej trzyma ciśnienie i nie chce się rozprężyć. Opcja możliwa, ale raczej wydumana i wątpię, żeby to miało jakiś wpływ. Pomóc może, ale będziesz musiał wtedy odpowietrzyć układ. Z resztą i tak trzeba to zrobić po skróceniu przewodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szybkilopez Napisano 27 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Może być ciężko jak ktoś zakręcił dobrze. Miałem podobnie jak zmieniałem przewód to od strony klamki myślałem, że nie odkręcę ale powoli stopniowo popsikałem brunoxem ale podstawa to dobry szeroki kluczyk żeby złapać całą nakrętkę i dobrze dopasowany żeby nie uszkodzić jej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweloko Napisano 28 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Takie klucze są dobre do takich rzeczy. Ja takich używałem w samochodzie przy przewodach, bo zwykłym płaskim tylko zjechałem nakrętki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czekoladowyPaczek Napisano 28 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Ok udało mi się odkręcić śrubkę, założyłem nowa oliwkę ale zapomniałem, że muszę przepchnąć kabel przez ramę(internal routing) więc muszę wszystko zrobić od początku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.