tivi92 Napisano 27 Lipca 2014 Napisano 27 Lipca 2014 Witam, przerwal mi sie kabelek przy liczniku mactronic, zalutowalem go jednak mimo wszystko licznik nie dziala. Nie jestem pewien jak to w ogole powinno byc fabrycznie, bo teraz mam tak, ze jak miernikiem "piikam" na te 2 blaszki przy podstawce to pokazuje mi ze obwod jest zamkniety, czy tak ma byc? Jak u was to wyglada? Obwod na tych pinach przy podstawce jest ciagle zamkniety, czy powinien sie zamykac tylko wtedy gdy magnes przechodzi obok tego ustrojstwa na widelkach? Dodam ze mimo zalutowania licznik i tak nie startuje
Sandacz Napisano 27 Lipca 2014 Napisano 27 Lipca 2014 Obwód powinien zamykać się tylko wtedy, gdy magnes przebiega przed czujnikiem (kontaktronem)
tivi92 Napisano 27 Lipca 2014 Autor Napisano 27 Lipca 2014 czyli mam uwalony ten czujnik przy widelkach, bo po zerwaniu kabla jak patrzylem miernikiem to od razu piszczal, pewnie dlatego jak wepne licznik to pojawiaja sie cyferki i symbol ze jade a potem wszysto staje
Sandacz Napisano 27 Lipca 2014 Napisano 27 Lipca 2014 Możliwe, że skleiły się styczki kontaktronu. Spróbuj popukać w czujnik i sprawdź, czy stałe zwarcie zniknęło. U mnie było podobnie: od czasu do czasu też kleił się kontaktron. W końcu wybebeszyłem go z obudowy (oczywiście przy tej operacji uległ całkowitej destrukcji) i wkleiłem nowy. Już kilka lat po wymianie czujnik działa niezawodnie...
tivi92 Napisano 29 Lipca 2014 Autor Napisano 29 Lipca 2014 Po rozebraniu, okazalo sie, ze mam cos takiego (nawet nie wiedzialem jak wyglada wnetrze tego gunwa plastikowego) wiec przelutowalem na nowe, zalalem klejem na goraco i zalozylem na rower. na razie dziala, zobaczymy jak dlugo. Dzieki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.