Skocz do zawartości

[reba] luzy w amorku czy raczej wina hamulców

Rekomendowane odpowiedzi

Hey, Odebrałem rower z serwisu gdzie zrobili mi przegląd całego amorka + hamulców. Rower kupiłem używany. Dziś podczas jazdy z górki po asfalcie zauważyłem, że kiedy hamuję przodem amorek wpada w ogromne wibracje ;/ Podmieniłem klocki i nadal to samo, może to wina tarczy? Boję się, że amorek będzie do wyrzucenia a tak się nim jarałem ;/ Kiedy hamuję nawet przy prędkości 10 km/h czuję takie minimalne drgania. Zaciskam hamulec podczas postoju i ruszam rowerem to nie ma żadnych wyczuwalnych luzów w amorku, kompletnie nic. Macie jakieś pomysły?

Co już zrobiłem:
Podmieniłem klocki

Docisnąłem mocniej koło

I nadal nic ;[

nie mam pojęcia jak było przed serwisem bo na nim nie jeździłem - uraz ręki ;[ Kupiłem, postał w garażu z 2 miesiące i potem trafił do serwisu. W sumie w tym serwisie spier*** mi blokadę, wcześniej działała a teraz praktycznie nie blokuję ale i tak jej bym nie używał wiec specjalnie nie jestem zły.

Najlepiej jakbym pożyczył od kogoś koło i wsadził do mojego bajka ale nie mam za bardzo od kogo, w domu 3 rowery ale na v-brake'ach ;)

Tarcza formula 180mm montowana fabrycznie z tego co widzę - hamulce oro k18.

To jest kłopot hamulców, klocków bądź tarczy.

Spróbuj zmienić klocki na początek, jeśli masz jakieś metaliki wsadź tam żywiczne i zobacz czy pomoże.

Jeśli nie pomoże pożycz od kogoś tarczę i zobacz czy wtedy wibrację będą.

Klocki zmieniałem przód - tył i nic to nie pomogło ale nie mam pojęcia jakie to są w ogóle klocki. Zastanawiam się czy nie kupić tarczy hs1 180 tylko nie wiem gdzie dokonać zakupu na allegro trochę podróbek ;/

Znalazłem coś takiego:

"Też mnie dopadł syndrom brudnej tarczy - objawia się to szarpaniem przednim widelcem przy hamowaniu tak jak aby miał luzy."

Idę czyścić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...