Skocz do zawartości

[Generalny remont] Kross Hexagon X2 2012

Badek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Koleżka poprosił mnie o wycenę naprawy jego roweru, ponieważ już nie śmiga jak to za czasów świetności. Idzie cały napęd (korba, łańcuch, kaseta (obecnie ma wolnobieg), suport, przerzutki obydwie, klamkomanetki), pancerze + linki i tylny v-brake.

Cena nowych części to ok. 755PLN (nie wliczając przesyłek), a koleżka kupił rower 2 lata temu za 900PLN. Nikt normalny takiej kasy nie włoży w budżetowy rower, więc teraz pytanie: na czym można zaoszczędzić?

Podliczyłem:

Suport Neco na maszynach - 25,

przerzutki Alivio przód/tył - 40/90,

klamkomanetki Alivio pod 8 rzędów na tyle - 100,

linki i pancerze - 40,

koła na maszynach pod kasetę - 200,

korba FC-M430 - 130,

łańcuch HG50 + kaseta HG50 - 100,

tylni hamulec Shimano - 30.

Koła są na pewno do wymiany, bo konusy zjedzone. Koleżka chce kasetę 8 rzędów, bo wolnobieg minimalnie ma 14 zębów, a jednak chciałoby się czasem szybciej pojechać. Cały napęd wiadomo do wymiany, bo już na korbie igiełki, a na kilku przełożeniach łańcuch lata jak szalony. 

Kolega nie lata jak wariat - ja śmigając ciągle na kasecie Alivio i łańcuchach pokroju HG50, ostatnio po 6100km wymieniałem trzeci raz łańcuch i kasetę, a kolegą przelata zaraz na osprzęcie Tourney piąty tysiąc i jeszcze jeździ.

Tak więc - co warto ciąć w miarę rozsądku?

Szkoda że nie napisałeś tematu wcześniej, miałem na sprzedaż cały kompletny napęd za 150zł (korba, wkład, łańcuch, kaseta, klamkomanetki) Shimano Altus/alivio z przebiegiem +-800km za 150zł. Fakt nie jest to nie wiadomo co, ale za grosze można mieć sprawny rower. Teraz została mi tylko korba fc-m131, wkład vp, kaseta hg31 i łancuch kmc z. Jeśli interesują cię takie części, oddam to co zostało za 70zł.

Napęd to nie tania sprawa, jeśli chcesz na nim zaoszczędzić, zwyczajnie musisz kupić coś z niższej grupy. Można spróbować zaoszczędzić na kołach, kupić używane w dobrym stanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...