Badek Napisano 27 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Witam, Koleżka poprosił mnie o wycenę naprawy jego roweru, ponieważ już nie śmiga jak to za czasów świetności. Idzie cały napęd (korba, łańcuch, kaseta (obecnie ma wolnobieg), suport, przerzutki obydwie, klamkomanetki), pancerze + linki i tylny v-brake. Cena nowych części to ok. 755PLN (nie wliczając przesyłek), a koleżka kupił rower 2 lata temu za 900PLN. Nikt normalny takiej kasy nie włoży w budżetowy rower, więc teraz pytanie: na czym można zaoszczędzić? Podliczyłem: Suport Neco na maszynach - 25, przerzutki Alivio przód/tył - 40/90, klamkomanetki Alivio pod 8 rzędów na tyle - 100, linki i pancerze - 40, koła na maszynach pod kasetę - 200, korba FC-M430 - 130, łańcuch HG50 + kaseta HG50 - 100, tylni hamulec Shimano - 30. Koła są na pewno do wymiany, bo konusy zjedzone. Koleżka chce kasetę 8 rzędów, bo wolnobieg minimalnie ma 14 zębów, a jednak chciałoby się czasem szybciej pojechać. Cały napęd wiadomo do wymiany, bo już na korbie igiełki, a na kilku przełożeniach łańcuch lata jak szalony. Kolega nie lata jak wariat - ja śmigając ciągle na kasecie Alivio i łańcuchach pokroju HG50, ostatnio po 6100km wymieniałem trzeci raz łańcuch i kasetę, a kolegą przelata zaraz na osprzęcie Tourney piąty tysiąc i jeszcze jeździ. Tak więc - co warto ciąć w miarę rozsądku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
selenium Napisano 27 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Szkoda że nie napisałeś tematu wcześniej, miałem na sprzedaż cały kompletny napęd za 150zł (korba, wkład, łańcuch, kaseta, klamkomanetki) Shimano Altus/alivio z przebiegiem +-800km za 150zł. Fakt nie jest to nie wiadomo co, ale za grosze można mieć sprawny rower. Teraz została mi tylko korba fc-m131, wkład vp, kaseta hg31 i łancuch kmc z. Jeśli interesują cię takie części, oddam to co zostało za 70zł.Napęd to nie tania sprawa, jeśli chcesz na nim zaoszczędzić, zwyczajnie musisz kupić coś z niższej grupy. Można spróbować zaoszczędzić na kołach, kupić używane w dobrym stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.