Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] Zakup

mezert

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę kupić nowe hamulce tarczowe mam do wydania 400zł za tą cenę lepiej kupić hydrauliczny czy mechaniczne z tarczami najlepiej +180mm. Mogą być używane. Polecacie jakieś? 

A i jak można odkręcić taki tarcze?post-171268-0-72075400-1406448462_thumb.jpg

I czy mogę jakiekolwiek hamulce przykręcić tutaj?

Jeżeli dobrze widzę to te tarcze masz na center lock. Odkręcisz to kluczem do kaset lub właśnie do center lock. 

Jeżeli będziesz chciał tarcze 180 to będziesz jeszcze potrzebował odpowiedniego adaptera - PM/PM 180.

Jeżeli już kupować tarczówki to raczej tylko hydrauliczne tym bardziej dysponując kwotą 400zł

Spójrz na te:

http://allegro.pl/hamulce-shimano-deore-br-m615-czarny-pancerz-bs-i4445700813.html

Najprawdopodobniej będziesz musiał zakupić adapter do większej tarczy i w ogóle upewnić się czy amortyzator jest dostosowany do danego rozmiaru (Jak Ci się zachce tarczy 203mm to może wyjść na to, że urwiesz mocowanie w widelcu, jeśli amortyzator do takich tarcz nie jest dostosowany.)

• 3 tygodnie później...

Ok tarcze zostawiam, tylko macie coś ciekawego z hydraulików za 300zł za komplet (przód,tył) na razie mam mechaniczne i klamkomanetke i będę musiał wymienić :)

tak sie zastanawialem czy warto kupic hydrauliki za 300zl bo w kosz wchodzi jeszcze pancerz, klamka i plyn ktore nie sa najtansze, a mechaniczne to sam hamulec i.za cene 300zl mozna cos kupi przyzwoitego tylko co? a tak osobno co to sa za hamulce tarczowe w kands 1300 bo je mam i jak na moje wymagania sa bardzo kiepskie:) i czy w tej cenie mozna kupic lepsze o tych z kandsa

Jaki pancerz, klamka i płyn? Kupujesz cały zestaw. Za 300zł masz BR-M445/BR-M446. Ale to trochę jak w powiedzeniu "zamienił stryjek siekierkę na kijek". Poczekaj, dorzuć 80zł, a kupisz BR-M615. I tu już będzie znaczna różnica.

Ewentualnie kup na razie BR-M615 na przód, wymień manetki i kiedyś zmienisz też tył.

Chyba kupie te BR-M16 na przód, a za jakiś czas jak będę bardzo potrzebował to do kupie i na tył. http://allegro.pl/shimano-deore-bl-m615-br-m615-zestaw-przod-i4492231932.html o co chodzi z tym ,,możliwość dołączenia manetki I-spec" czyli jak zechcę do mogę sobie wziąć takiego gratisa czy dodatkowe koszty, bo by mi się przydało bo i tak muszę te wymienic :) A tak w ogóle  to czy spasują te hamulce do mojego kandsa 1300 i nie będzie problemów z mocowaniem? 

A takie jeszcze pytanko jakie wykładziny będę najlepiej hamować (żywiczne?)?

I-Spec to wewnętrzny standard Shimano pozwalający zamocować manetkę i klamkę hamulcową na jednej obejmie. Przy komponentach znajdujących się w Kandsie nieprzydatne.

Mocowanie hamulca jest standardowe, więc tu niczym się nie przejmuj. Natomiast wypadałoby zmierzyć, ile potrzebujesz przewodu hamulcowego - wiele sklepów skraca je przy sprzedaży.

Najlepiej hamować będą Okładziny metaliczne, ale na początek żywiczne wystarczą.

"Wykładziny" czy okładziny to żadne ale klocki jak najbardziej. Będziesz miał to co Ci dadzą w komplecie a potem się pomyśli. Kompromis to półmetaliki.

I-spec to patent do montowania klamek i manetek na jednej obejmie. Innymi słowy musiał byś też mieć manetki kompatybilne z tym patentem.

Okładziny trzeba mi na tył bo tam zostają stare mechaniki i żeby tam podnieść siłę hamowania chcę kupić nowe jakieś dobre bo na razie miałem żywiczne.

Macie jakieś manetki w miarę dobre i tanie bo też będę musiał kupić.

Nom to przy Niedzieli się kupi http://allegro.pl/hamulec-tarczowy-shimano-deore-m615-przod-w-wa-i4515206686.html a jak się dozbiera kasy to na tył:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...