mezert Napisano 27 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Chcę kupić nowe hamulce tarczowe mam do wydania 400zł za tą cenę lepiej kupić hydrauliczny czy mechaniczne z tarczami najlepiej +180mm. Mogą być używane. Polecacie jakieś? A i jak można odkręcić taki tarcze? I czy mogę jakiekolwiek hamulce przykręcić tutaj? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamura88 Napisano 27 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Jeżeli dobrze widzę to te tarcze masz na center lock. Odkręcisz to kluczem do kaset lub właśnie do center lock. Jeżeli będziesz chciał tarcze 180 to będziesz jeszcze potrzebował odpowiedniego adaptera - PM/PM 180. Jeżeli już kupować tarczówki to raczej tylko hydrauliczne tym bardziej dysponując kwotą 400zł Spójrz na te: http://allegro.pl/hamulce-shimano-deore-br-m615-czarny-pancerz-bs-i4445700813.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 27 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Jeśli już masz jakieś tarcze, kup BR-M596/BR-M615. I jeśli (w ogóle) poczujesz potrzebę zmiany tarcz, najwyżej zrobisz to za jakiś czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mezert Napisano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Ale jeżeli kupie hamulce i zamontuje to czy później mogę założyć większą tarczę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Terrqge Napisano 27 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Najprawdopodobniej będziesz musiał zakupić adapter do większej tarczy i w ogóle upewnić się czy amortyzator jest dostosowany do danego rozmiaru (Jak Ci się zachce tarczy 203mm to może wyjść na to, że urwiesz mocowanie w widelcu, jeśli amortyzator do takich tarcz nie jest dostosowany.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mezert Napisano 13 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Czy amortyzator SR SUNTOUR XCM SF-13 regulowany - 100 mm skoku z możliwością blokady - hydrauliczna wytrzyma tarcze 203mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
talento259 Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 W XCM możesz max 180mm chociaż ja bym się bał nawet tyle. Ten amor bardzo szybko łapie luzy, po za tym tarcza 203 ma zastosowanie w DH albo Enduro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barbapapa11 Napisano 13 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Nie zmieniaj tarcz na większe, bo prędzej ten amor połamiesz, niż przegrzejesz hamulce. Jak kupisz m596,m615 to siła hamowania na pewno ci wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mezert Napisano 14 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 czyli lepiej wydać więcej na sam hamulec czy kupić słabszy hamulec i do tego180 tarcze ? a za cenę 300 złlepiej kupić używany czy nowy hamulec ( jak macie coś dobrego z allegro to podajcie, dzięki ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Budzik1502 Napisano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Ja jakiś czas temu zakładałem 615 i do mojego XCM'a zamontowałem tarcze 180 i tak jak koledzy z tego forum przewidzieli zaczął łapać luzy. Jeżeli nie zamierzasz w nie dalekiej przyszłości zmieniać amorka to raczej bym założył tarcze 160. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mezert Napisano 15 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Ok tarcze zostawiam, tylko macie coś ciekawego z hydraulików za 300zł za komplet (przód,tył) na razie mam mechaniczne i klamkomanetke i będę musiał wymienić tak sie zastanawialem czy warto kupic hydrauliki za 300zl bo w kosz wchodzi jeszcze pancerz, klamka i plyn ktore nie sa najtansze, a mechaniczne to sam hamulec i.za cene 300zl mozna cos kupi przyzwoitego tylko co? a tak osobno co to sa za hamulce tarczowe w kands 1300 bo je mam i jak na moje wymagania sa bardzo kiepskie:) i czy w tej cenie mozna kupic lepsze o tych z kandsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Jaki pancerz, klamka i płyn? Kupujesz cały zestaw. Za 300zł masz BR-M445/BR-M446. Ale to trochę jak w powiedzeniu "zamienił stryjek siekierkę na kijek". Poczekaj, dorzuć 80zł, a kupisz BR-M615. I tu już będzie znaczna różnica. Ewentualnie kup na razie BR-M615 na przód, wymień manetki i kiedyś zmienisz też tył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mezert Napisano 15 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Chyba kupie te BR-M16 na przód, a za jakiś czas jak będę bardzo potrzebował to do kupie i na tył. http://allegro.pl/shimano-deore-bl-m615-br-m615-zestaw-przod-i4492231932.html o co chodzi z tym ,,możliwość dołączenia manetki I-spec" czyli jak zechcę do mogę sobie wziąć takiego gratisa czy dodatkowe koszty, bo by mi się przydało bo i tak muszę te wymienic A tak w ogóle to czy spasują te hamulce do mojego kandsa 1300 i nie będzie problemów z mocowaniem? A takie jeszcze pytanko jakie wykładziny będę najlepiej hamować (żywiczne?)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 I-Spec to wewnętrzny standard Shimano pozwalający zamocować manetkę i klamkę hamulcową na jednej obejmie. Przy komponentach znajdujących się w Kandsie nieprzydatne. Mocowanie hamulca jest standardowe, więc tu niczym się nie przejmuj. Natomiast wypadałoby zmierzyć, ile potrzebujesz przewodu hamulcowego - wiele sklepów skraca je przy sprzedaży. Najlepiej hamować będą Okładziny metaliczne, ale na początek żywiczne wystarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 15 Sierpnia 2014 Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 "Wykładziny" czy okładziny to żadne ale klocki jak najbardziej. Będziesz miał to co Ci dadzą w komplecie a potem się pomyśli. Kompromis to półmetaliki. I-spec to patent do montowania klamek i manetek na jednej obejmie. Innymi słowy musiał byś też mieć manetki kompatybilne z tym patentem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mezert Napisano 15 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Okładziny trzeba mi na tył bo tam zostają stare mechaniki i żeby tam podnieść siłę hamowania chcę kupić nowe jakieś dobre bo na razie miałem żywiczne. Macie jakieś manetki w miarę dobre i tanie bo też będę musiał kupić. Nom to przy Niedzieli się kupi http://allegro.pl/hamulec-tarczowy-shimano-deore-m615-przod-w-wa-i4515206686.html a jak się dozbiera kasy to na tył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.