Skocz do zawartości

[Zdrowie]Ból jajników

mala09

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po każdej trasie boli mnie podbrzusza po lewej i prawej stronie. Ból przypomina bolące jajniki, w żaden sposób nie przypomina bólu mięśni. Jeżdżę od niedawna i zastanawiam się czy to normalne czy mam się martwić.

W lipcowym Rowertourze jest wywiad z ginekologiem - może jeszcze zdążysz poczytać w jakimś salonie prasowym. 

Według niego przy dobrze dobranych spodenkach z pampersem i dobrze dobranym i ustawionym siodełkiem nie powinno być problemów - więc może nad tym drugim aspektem trzeba popracować? 

Zależy jeszcze jakie te trasy - czy po 30-40 czy 150-200km. Ale przy jednych i drugich nie powinno nic boleć, o ile rower jest do Ciebie dopasowany. 

Także jeśli regulacje nie pomogą myślę że problem powinien rozwiązać lekarz. 

• Mod Team

Jak w przypadku każdego siodełka, szerokość jego powinna być dobrana do rozstawu kości kulszowych. w profesjonalnych sklepach rowerowych mają takie siedzisko służące do pomiaru tej odległości. tą i tylko tą metodą można idealnie dobrać siodełko pod siebie, inaczej to będzie loteria.

Natomiast siodełka damskie są trochę inaczej wyprofilowane niż męskie, z uwzględnieniem różnic w anatomii. Czy to dużo daje? nie wiem. Sporo kobitek jeździ na zwykłych siodełkach i nie narzeka, gdzieś kiedyś czytałem na jakimś forum ze facet kupił sobie Devę i zadowolony był :). Raczej dobranie odpowiedniej szerokości jest ważniejsze, ale jak już byś miała kupować nowe siodełko to warto kupić wersję damską, choćby z tego powodu ze są przeważnie tańsze od zwykłych ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...