alMero Napisano 26 Lipca 2014 Napisano 26 Lipca 2014 hej, nie wiem jaki rozmiar ramy wybrać dla mojego mtb 27.5, w każdej z nich mam jakieś 'ale' i waham się miedzy 17, a 19 cali. wzrost 177, noga 83, waga poniżej 70 zastosowanie roweru: może nie xc, ale też nie rekreacyjnie. http://www.scott-sports.com/global/en/products/234049006/bike-aspect-710-s/ M (podsiodłowa/główna): 44/58,5 L: (podsiodłowa/główna): 48/61,0 Przymierzałem się w sklepie i przy rozmiarze L stojąc na ramie przy siodełku mam 1-2cm luzu w przekroku (nad suportem). Nie za mało ? Biorąc ramę mniejszą musiałbym posiłkować się sztycą z setbackiem i dłuższym mostkiem. przy większej co najwyżej krótszy mostek, ale samo przesuniecie siodła do przodu powinno załatwić sprawę, tylko ten przekrok. W dodatku z ramą mniejszą dostałbym rower kilka stówek taniej. proszę o opinie i pomoc
Ziemko Napisano 26 Lipca 2014 Napisano 26 Lipca 2014 Zmień dostawcę sprzętu na tego który oferuje odpowiednią ramę dla Ciebie czyli 18". Tu masz całkiem fajny rower na takim samym szpeju http://www.rovelove.pl/product_info.php?products_id=2163
alMero Napisano 26 Lipca 2014 Autor Napisano 26 Lipca 2014 dzięki, sprawdzę tą ofertę. musiałbym się porządnie zastanowić, bo mieszkam w innym mieście i nie zobaczę go na żywo. jednak z tych dwóch wcześniejszych, gdybyś naprawdę musiał wybrać, to wtedy który ? czy kategorycznie nie warto ? bo trochę się nastawiłem na ten konkretny model i chyba muszę przespać się z tą decyzją że jednak nie ten . wcześniej miałem 26 cali (rozmiar 19) z górą główna 60.5 i setbackiem w sztycy.
rodszyld69 Napisano 27 Lipca 2014 Napisano 27 Lipca 2014 Jeżeli się uparłeś na tego scotta to jak wybierzesz M będziesz miał rower lepszy w manewrowaniu podczas jazdy w trudniejszym terenie jak będziesz chciał bardziej wyciągniętą pozycję to jak pisałeś dłuższy mostek i ja bym założył jeszcze prostą kierę dodał rogi i uważam było by dobrze a jezeli L wybierzesz, jeżdzić tez będziesz ale manewrowość roweru będzie gorsza, zagrożenie dla "klejnotów" wieksze i możesz miec uczucie że jeździsz na crossie a nie na mtb. 18' było by dla Ciebie idealne jak wcześniej pisał @Ziemko. Z własnego doświadczenia wiem że do mtb jest lepsza rama o rozmiar mniejsza niż większa. Mam 180 cm wzrostu a długość nogi wynosi 85 cm a jeżdzę na rowerze roz. 19 tylko to jest 29er i uważam że rozmiar mniejszy byłby idealnie i też się wahałem tak jak Ty miedzy 17 a 19. Jak wybierzesz M masz większe możliwości w dopasowaniu sobie roweru pod względem pozycji w większym rozmiarze te możliwości maleją
Ziemko Napisano 27 Lipca 2014 Napisano 27 Lipca 2014 dzięki, sprawdzę tą ofertę. musiałbym się porządnie zastanowić, bo mieszkam w innym mieście i nie zobaczę go na żywo. jednak z tych dwóch wcześniejszych, gdybyś naprawdę musiał wybrać, to wtedy który ? czy kategorycznie nie warto ? bo trochę się nastawiłem na ten konkretny model i chyba muszę przespać się z tą decyzją że jednak nie ten . wcześniej miałem 26 cali (rozmiar 19) z górą główna 60.5 i setbackiem w sztycy. Ja powinienem mieć 20" ale jeżdżę na 19-tce z dwóch powodów. Po pierwsze, 21" byłoby dla mnie za troszkę za duże a od jakiegoś czasu tłukę maratony i potrzebuje tego marginesu bezpieczeństwa 10cm między górną rurą z krokiem. Po drugie ponieważ to 29er również wybór 19" pozwolił na wydłużenie bazy kół tylko w minimalnym stopniu. Tak więc jeśli już to poleciłbym mniejszy rozmiar i wymienić sztyczę na dłuższą ewentualnie jeszcze mostek (ja nie wymieniałem tylko odwróciłem na minus). Jeśli chcesz wymienić te komponenty dobrze poprosić sprzedawcę o dokonanie takiej podmianki zaraz przy zakupie. Wpisze to w kartę gwarancyjną więc będzie nadal ważna (niektórzy producenci kręcą noskiem na takie samodzielne modyfikacje - że niby rama pękła bo sztycza nie oryginalna. PS. Przyjęło się mówić OFFSET (ang. domiar, margines) a nie setback (ang. wpadka).
alMero Napisano 27 Lipca 2014 Autor Napisano 27 Lipca 2014 dzięki wielkie za odpowiedzi, rozjaśniło mi się trochę. i zapamiętam żeby nie mylić offsetu z setbackiem .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.