Skocz do zawartości

[rower] Marin Quad XC Mount Vision 5.8 czy Trek Fuel EX-8

wh00kie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Poszukuję dla siebie swojego pierwszego fulla (wcześniej miałem Sign DS + Manitou Stance 150mm). Ideałem byłby Giant Reign ale jego mała dostępność i wysoka cena mnie nieco odstraszają, poza tym podejrzewam, że nie wykorzystałbym w pełni jego możliwości. 

Będę jeździł w okolicach Trójmiasta. Zależy mi aby sprawnie podjeżdżać pod górę ale główną radość czerpać ze zjazdu z dużą prędkością.

Moją uwagę zwróciły dwie maszyny. Chciałbym się Was zapytać, czy przy przy moich parametrach 180cm i 68-70kg dadzą one radę także niewielkim hopkom i dropom, które można ewentualnie spotkać na naturalnych trasach (do 1m różnicy wysokości). Jeśli tak, to która poradzi sobie lepiej?

Ważniejsze cechy i różnice:

Marin Quad XC Mount Vision 5.8 2009 rozmiar 17,5":

-Fox 32 120mm remote - oś QR15

-Fox RP 23 Bootsvalve

-piasty dt swiss xr35, xr25

-obręcze dt swiss xr35

-szprychy dt swiss competition

-opony Schwalbe Nobby Nic 2.25

-mogę sprawdzić i odebrać osobiście w Gdańsku

Trek EX 8 2011 (specyfikacja fabryczna) rozmiar M (chyba 18,5")

-Fox 32 120mm (bez remote) - zwykłe mocowanie koła

-Fox RP 2

-piasty Shimano M525, obręcze Bontrager Race Lite

-opony do wymiany

-400zł taniej niż Marin

Z opinii zebranych w internecie wynika, że najbardziej odpowiadałby mi Trek Ex 8 jednak możliwość bezpośrednich oględzin i osobistego odbioru kusi mnie w stronę Marina.

Podejrzewam, że są to maszyny o zbliżonych możliwościach jednak proszę o podpowiedź ze strony osób bardziej obeznanych w temacie.

Pozdrawiam, Łukasz P.

• Mod Team
Napisano

Może podaj ceny w jakich masz do kupienia te rowery? Z tych niepełnych specyfikacji widać ze Trek ma gorsze piasty i standardowe mocowanie koła też na minus. No ale, ceny podaj, może coś lepsiejszego się znajdzie.

Napisano

Marin ma specyficzne i raczej niespotykane jakościowo łożyska w zawieszeniu - o ile pamiętam to mają wieczystą gwarancję. Pochodzą z przemysłu lotniczego - łożyska przeznaczone do mechanizmów o wąskim kątowym zakresie pracy, czyli takim jaki mają zawiasy w ramie amortyzowanej.

http://www.mtbr.com/cat/bikes/xc-suspensio/marin/mount-vision-5-6/prd_435399_1526crx.aspx

tu masz wrażenia użytkowników, wersji 5.6.

Fulle treka miały pękające tylne trójkąty - jak kupisz poza miejscem zamieszkania możesz mieć bóle z wysyłką itd.

Napisano

Pamiętam testy tych quadów od Marina.Redaktorzy narzekali na dużą wiotkość tego rozwiązania.A Trek ma koła z Biedronki ... Metrowe dropy na tych rowerach to proszenie się o wypadek.Będziesz musiał porzucić styl z signa i wcisnąć się w obcisłą lycr'ę :) 

Napisano

Trek 3500zł + przesyłka 

Marin 4000zł, ale na żywo pewnie bym coś utargował jeszcze :)

P.s. Lycra jakoś mnie nie kręci :-)

Napisano

Wycofał się dlatego, że nie przynosiła odpowiednich zysków producentowi (produkcja nie była wystarczająco tania w stosunku do ceny roweru), czy dlatego, że po prostu nie jest to dobre rozwiązanie?

Przeczytałem kilka recenzji anglojęzycznych, bo polskiej żadnej nie znalazłem i wszystkie były pochlebne. Coraz bardziej skłaniam się ku tej maszynie.

Nawet jeżdżąc na Signie, metrowe dropki zdarzały mi się rzadko, wolę duże prędkości na naturalnych trasach, a na skate parku już nie bywam.

Ale chciałbym, żeby na wszelki wypadek, rower taki niewielki lot od czasu do czasu wytrzymał :)

Napisano

I tak zrobisz jak chcesz.Podejrzewam,że już dokonałeś wyboru,a tutaj tylko szukasz potwierdzenia swojej decyzji  :) Ten Marin jest wiotki,skomplikowany i ciężki ( 14-15 kg? ).Fakt wygląda niecodziennie i na bank będzie +1 do lansu. Zresztą wystarczy popatrzeć jak wygląda najnowszy quad link żeby dojść do wniosku,że z poprzednim było coś niehalo. 

Nie rozumiem dlaczego uparłeś się na te dropy na sprzęcie do xc. Kup,poskacz  trochę i napisz na forum czy coś pękło.Niech inni skorzystają  ...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam ponownie, Marin został mi sprzątnięty sprzed nosa ale nie żałuję.

Ostatecznie upolowałem Cannondale Prophet:

-Fox Float 32 140 -bez sztywnej osi

-Fox Rp23

-Avid Juicy 5 180/160 -bardzo sprawne

-Deore LX/Sram x9

-manetki Sram X9

-piasty DT 370

-obręcze Mavic 317

-opony Geax Saguaro

Maszyna spełnia moje wymagania w 100%. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...