wh00kie Napisano 26 Lipca 2014 Napisano 26 Lipca 2014 Witam. Poszukuję dla siebie swojego pierwszego fulla (wcześniej miałem Sign DS + Manitou Stance 150mm). Ideałem byłby Giant Reign ale jego mała dostępność i wysoka cena mnie nieco odstraszają, poza tym podejrzewam, że nie wykorzystałbym w pełni jego możliwości. Będę jeździł w okolicach Trójmiasta. Zależy mi aby sprawnie podjeżdżać pod górę ale główną radość czerpać ze zjazdu z dużą prędkością. Moją uwagę zwróciły dwie maszyny. Chciałbym się Was zapytać, czy przy przy moich parametrach 180cm i 68-70kg dadzą one radę także niewielkim hopkom i dropom, które można ewentualnie spotkać na naturalnych trasach (do 1m różnicy wysokości). Jeśli tak, to która poradzi sobie lepiej? Ważniejsze cechy i różnice: Marin Quad XC Mount Vision 5.8 2009 rozmiar 17,5": -Fox 32 120mm remote - oś QR15 -Fox RP 23 Bootsvalve -piasty dt swiss xr35, xr25 -obręcze dt swiss xr35 -szprychy dt swiss competition -opony Schwalbe Nobby Nic 2.25 -mogę sprawdzić i odebrać osobiście w Gdańsku Trek EX 8 2011 (specyfikacja fabryczna) rozmiar M (chyba 18,5") -Fox 32 120mm (bez remote) - zwykłe mocowanie koła -Fox RP 2 -piasty Shimano M525, obręcze Bontrager Race Lite -opony do wymiany -400zł taniej niż Marin Z opinii zebranych w internecie wynika, że najbardziej odpowiadałby mi Trek Ex 8 jednak możliwość bezpośrednich oględzin i osobistego odbioru kusi mnie w stronę Marina. Podejrzewam, że są to maszyny o zbliżonych możliwościach jednak proszę o podpowiedź ze strony osób bardziej obeznanych w temacie. Pozdrawiam, Łukasz P.
Mod Team sznib Napisano 26 Lipca 2014 Mod Team Napisano 26 Lipca 2014 Może podaj ceny w jakich masz do kupienia te rowery? Z tych niepełnych specyfikacji widać ze Trek ma gorsze piasty i standardowe mocowanie koła też na minus. No ale, ceny podaj, może coś lepsiejszego się znajdzie.
tobo Napisano 26 Lipca 2014 Napisano 26 Lipca 2014 Marin ma specyficzne i raczej niespotykane jakościowo łożyska w zawieszeniu - o ile pamiętam to mają wieczystą gwarancję. Pochodzą z przemysłu lotniczego - łożyska przeznaczone do mechanizmów o wąskim kątowym zakresie pracy, czyli takim jaki mają zawiasy w ramie amortyzowanej. http://www.mtbr.com/cat/bikes/xc-suspensio/marin/mount-vision-5-6/prd_435399_1526crx.aspx tu masz wrażenia użytkowników, wersji 5.6. Fulle treka miały pękające tylne trójkąty - jak kupisz poza miejscem zamieszkania możesz mieć bóle z wysyłką itd.
severian Napisano 26 Lipca 2014 Napisano 26 Lipca 2014 Pamiętam testy tych quadów od Marina.Redaktorzy narzekali na dużą wiotkość tego rozwiązania.A Trek ma koła z Biedronki ... Metrowe dropy na tych rowerach to proszenie się o wypadek.Będziesz musiał porzucić styl z signa i wcisnąć się w obcisłą lycr'ę
wh00kie Napisano 26 Lipca 2014 Autor Napisano 26 Lipca 2014 Trek 3500zł + przesyłka Marin 4000zł, ale na żywo pewnie bym coś utargował jeszcze P.s. Lycra jakoś mnie nie kręci :-)
Rulez Napisano 26 Lipca 2014 Napisano 26 Lipca 2014 Nie darmo Marin wycofał się z takiej konstrukcji wahacza
wh00kie Napisano 27 Lipca 2014 Autor Napisano 27 Lipca 2014 Wycofał się dlatego, że nie przynosiła odpowiednich zysków producentowi (produkcja nie była wystarczająco tania w stosunku do ceny roweru), czy dlatego, że po prostu nie jest to dobre rozwiązanie? Przeczytałem kilka recenzji anglojęzycznych, bo polskiej żadnej nie znalazłem i wszystkie były pochlebne. Coraz bardziej skłaniam się ku tej maszynie. Nawet jeżdżąc na Signie, metrowe dropki zdarzały mi się rzadko, wolę duże prędkości na naturalnych trasach, a na skate parku już nie bywam. Ale chciałbym, żeby na wszelki wypadek, rower taki niewielki lot od czasu do czasu wytrzymał
severian Napisano 27 Lipca 2014 Napisano 27 Lipca 2014 I tak zrobisz jak chcesz.Podejrzewam,że już dokonałeś wyboru,a tutaj tylko szukasz potwierdzenia swojej decyzji Ten Marin jest wiotki,skomplikowany i ciężki ( 14-15 kg? ).Fakt wygląda niecodziennie i na bank będzie +1 do lansu. Zresztą wystarczy popatrzeć jak wygląda najnowszy quad link żeby dojść do wniosku,że z poprzednim było coś niehalo. Nie rozumiem dlaczego uparłeś się na te dropy na sprzęcie do xc. Kup,poskacz trochę i napisz na forum czy coś pękło.Niech inni skorzystają ...
wh00kie Napisano 11 Sierpnia 2014 Autor Napisano 11 Sierpnia 2014 Witam ponownie, Marin został mi sprzątnięty sprzed nosa ale nie żałuję. Ostatecznie upolowałem Cannondale Prophet: -Fox Float 32 140 -bez sztywnej osi -Fox Rp23 -Avid Juicy 5 180/160 -bardzo sprawne -Deore LX/Sram x9 -manetki Sram X9 -piasty DT 370 -obręcze Mavic 317 -opony Geax Saguaro Maszyna spełnia moje wymagania w 100%. Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.