Skocz do zawartości

[buty] Podkładka pod bloki spd

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Zachciało mi się spd, nie przemyślałem w 100% i kupiłem m520 + r078. Pierwsza jazda kosmos, nie chcę już platform :) ale do rzeczy.

W instrukcji butów jest na obrazku taka podkładka którą się przykręca pomiędzy blok a buta. Ma ona chyba chronić blok jak i ułatwić chodzenie. Problem w tym że nie było jej ani z butami ani z pedałami. W sklepach tego nie widzę... Podpowiecie jak to się fachowo nazywa i gdzie to można kupić? Lub może jakoś samemu zrobić?

Wiem że nie są to buty do chodzenia, ale rower jakoś znieść muszę a dzisiaj prawie bym się wywalił na schodach :P jutro chyba w skarpetkach go zniose, lol. Wiem, trzeba było brać MTB, nie pomyślałem... Wątpię aby udało mi się je wymienić, tak więc pomożecie z tą "podkładką"?

Pozdrawiam

Marek

Napisano

O ile wiem to nie ma tego w komplecie ani do butów ani do pedałów i ciężko to dostać o ile w ogóle.

Jak dla mnie popełniłeś błąd kupując buty szosowe SPD bez systemu pedałów SPD SL bo one mają większą powierzchnię. To całkiem inny patent od klasycznych bloków SPD.

Napisano

Znalazłem  :D  :D  :D http://allegro.pl/shimano-sm-sh40-adapter-podparcie-butow-spd-rt-i4443494347.html

tylko teraz mam dylemat... Kupić ten adapter za nie małą kasę, czy też kupić buty MTB a te sprzedać. Chyba jednak postawię na kupno nowych butów MTB.

@beskid, tak, wiem że popełniłem błąd :( dlatego też chyba w poniedziałek pojadę po M064 lub XC30, a te co mam teraz wylądują na allegro. Mniej na tym stracę niż dokupując ten adapter, a i zestaw będzie miał większy sens. 

Napisano

Jeszcze nie tak dawno był z dostaniem tego problem no ale jak widać wszystko już idzie dostać. Myślę, że ten bajer załatwia sprawę. Trzewiki bardzo ładne jak dla mnie i o ile śmigasz tylko po szosie to po co Ci buty MTB??

Napisano

Nie tylko po szosie. Można powiedzieć że 60% to drogi, chodniki, ogólnie twarda nawierzchnia a 40% to ścieżki w lasach, szlaki rowerowe itp. Ogólnie nic ekstremalnego, taka trochę jazda rekreacyjna z trasami 50-70km 3-4 razy w tygodniu.

Dlatego też na początku postawiłem na szosowe, niby większy "power" ze względu na sztywność. Chciałbym jednak zostać przy pedalach mtb ze względu na możliwość wpiecia z obu stron. Zaczynam z spd więc chyba łatwiej się nauczę ;)

Było trzeba przemyśleć dokładnie sprawę przed zakupem, bo teraz zrobił się mały problem. I tak naprawdę nie wiem co zrobić, kupić ten adapter i SL czy też buty mtb...

Napisano

Podpinam się do tematu z podobnym problemem. Kupiłem buty shimano xc50, a trochę wcześniej spd m520 z blokami SH51. Z tego co wyczytałem, to zalecane spdy do tych butów to deore xt z blokami sh52. Czy zrobi mi to jakąś większa różnicę, gdy skorzystam z tańszych spdm520? Druga sprawa buty te mają poliamidową twardą podeszwę, czy przykręcenie gołego bloku który się wżyna ząbkami w tworzywo nie odbije się na trwałości podeszwy?

Napisano

Kończąc mój "problem", nie posłuchalem rady i kupiłem tą podkładkę. Czyli pedały mtb a buty szosowe. Zrobione ponad 300km w różnym terenie i jest naprawdę ekstra :) faktycznie buty mtb są lepsze jak trzeba przejść dłuższy kawałek, ale ja jak wsiadam to jadę i nie robie postojów w których muszę przejść dłuższy kawałek. W sumie tylko znieść/wnieść rower i tyle ;)

A sama podkładka zdaje egzamin, ale cena jest strasznie zawyżona... Powinna kosztować połowę mniej, ale cóż, nie my ustalamy ceny ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...