herosa Napisano 25 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Witam, muszę zmienić tylną przerzutkę z powodu... zepsuła się, wózek i hak rozwaliło od podstaw. Nie ingerując w to, jak to się stało, wyjeżdżam w niedzielę i muszę to zrobić: -kupić przerzutkę 8 biegową -odkręcić kasetę, by zdjąć ustrojstwo pomiędzy szprychami a nią, co ma... nie wiem co ma robić, ale pękło -zdjąć resztki poprzedniej przerzutki -założyć nową -wyregulować (tu bez problemu) Tak więc, po pierwsze, jaką kupić przerzutkę tylną, jeśli inne podzespoły, z niskiej grupy altus. Kusić się o alivio? Poprzednia to acera. Jakim kluczem odkręcić kasetę? Ile to kosztuje? Dam radę zrobić to samemu? Co z linką przerzutki, fakt jest taki, że jej głowica jest oderwana od haka i wisi na lince. Oraz czy założenie nowej nie sprawia problemów... Jutro w sklepie kupię wszystko, co potrzebne, kwota wyjściowa to pewnie ponad 100zł. Czy do założenia przerzutki muszę rozkuć łańcuch? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Każda przerzutka shimanowska nie dynasysowska będzie ok, acera, deore czy XTR ale modele tylko 9 rzędowe. Za ponad 100zł spokojnie znajdziesz deore a nawet lekko używane XT. No ale do niedzieli pewnie nie zdążysz popatrz za Deore może będzie w tej cenie coś w sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Kasetę odkręcasz czymś co się nazywa klucz do kasety, wielowypustowe narzędzie które mocujesz w kluczu płaskim odpowiedniego rozmiaru lub w kluczu nastawnym. Bat nie jest potrzebny, możesz kasetę owinąć szmatą i przytrzymać szmatę np butem na ziemi, chyba że kaseta bardzo mocno "siedzi" wtedy przydałby się tzw bat. To ustrojstwo to plastikowy dysk, który chroni szprychy przed urwaniem lub nacięciem - to się zdarza gdy przerzutka i łańcuch wpadną w szprychy. Ten plastik możesz usunąć np za pomocą rozgrzanego nad palnikiem noża, którym przetniesz tą osłonę. Z końca linki ściągasz "kapturek", którym zabezpieczony jest konieć linki, potem odkręcasz śrubę mocującą linkę (w starszych przerzutkach nakrętka 9mm, w nowszych śruba imbusowa 5mm) i wyciągasz linkę - jeśli nie jest mocno wygięta to możesz użyć jej ponownie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 25 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Czyli potrzebuję tego klucza i przerzutki i czasu, popatrzę na allegro z odbiorem osobistym we Wrocławiu, może coś fajnego się trafi, jak nie, to mam 3 dobre sklepy całkiem niedaleko, ale jutro czynne tylko 4 godziny. Dziękuję za pomoc. O, a ten łańcuch będę musiał rozkuwać? Bo jeśli, to muszę jeszcze skuwacz kupować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Przerzutka ma śruby mocujące kółka, można zdemontować jedno z nich i zdjąć łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 25 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Dzięki, jutro dam znać "jak mi poszło" Z tej przerzutki wstawię jutro fotki, czegoś takiego nie widzieliście jeszcze ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 No zobaczymy bo tu już wiele rzeczy się przewinęło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herosa Napisano 26 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 No cóż, niestety nie udało mi się skompletować części do jutra, a szkoda, będzie 2 tygodnie bez roweru Kupiłem przerzutkę tą samą co poprzednio w moim zaufanym sklepie, klucza nie kupowałem - 50 zł komplet Odkręcił mi gościu kasetę i wyjął za 5 Jednak nie było haka do mojej ramy - niestety będzie dopiero w sierpniu, więc nici z rowerem. Stara przerzutka, oprócz krzywego wózka, nic się z nią nie działo + dla niej, a to mogło być spowodowane kilkoma upadkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 26 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 Jeśli masz wstawiać takie foty to lepiej nie dawać żadnych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 27 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 Co prawda to prawda ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.