Skocz do zawartości

[przerzutka tylna] montaż pomoc

herosa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

muszę zmienić tylną przerzutkę z powodu... zepsuła się, wózek i hak rozwaliło od podstaw. Nie ingerując w to, jak to się stało, wyjeżdżam w niedzielę i muszę to zrobić:

-kupić przerzutkę 8 biegową

-odkręcić kasetę, by zdjąć ustrojstwo pomiędzy szprychami a nią, co ma... nie wiem co ma robić, ale pękło

-zdjąć resztki poprzedniej przerzutki

-założyć nową

-wyregulować (tu bez problemu)

Tak więc, po pierwsze, jaką kupić przerzutkę tylną, jeśli inne podzespoły, z niskiej grupy altus. Kusić się o alivio? Poprzednia to acera.

Jakim kluczem odkręcić kasetę? Ile to kosztuje? Dam radę zrobić to samemu?

Co z linką przerzutki, fakt jest taki, że jej głowica jest oderwana od haka i wisi na lince.

Oraz czy założenie nowej nie sprawia problemów... Jutro w sklepie kupię wszystko, co potrzebne, kwota wyjściowa to pewnie ponad 100zł.

Czy do założenia przerzutki muszę rozkuć łańcuch?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

• Mod Team

Każda przerzutka shimanowska nie dynasysowska będzie ok, acera, deore czy XTR ale modele tylko 9 rzędowe. Za ponad 100zł spokojnie znajdziesz deore a nawet lekko używane XT. No ale do niedzieli pewnie nie zdążysz :P popatrz za Deore może będzie w tej cenie coś w sklepach.

Kasetę odkręcasz czymś co się nazywa klucz do kasety, wielowypustowe narzędzie które mocujesz w kluczu płaskim odpowiedniego rozmiaru lub w kluczu nastawnym.

Bat nie jest potrzebny, możesz kasetę owinąć szmatą i przytrzymać szmatę np butem na ziemi, chyba że kaseta bardzo mocno "siedzi" wtedy przydałby się tzw bat. 

To ustrojstwo to plastikowy dysk, który chroni szprychy przed urwaniem lub nacięciem - to się zdarza gdy przerzutka i łańcuch wpadną w szprychy. 

Ten plastik możesz usunąć np za pomocą rozgrzanego nad palnikiem noża, którym przetniesz tą osłonę.

Z końca linki ściągasz "kapturek", którym zabezpieczony jest konieć linki, potem odkręcasz śrubę mocującą linkę (w starszych przerzutkach nakrętka 9mm, w nowszych śruba imbusowa 5mm) i wyciągasz linkę - jeśli nie jest mocno wygięta to możesz użyć jej ponownie.

Czyli potrzebuję tego klucza i przerzutki i czasu, popatrzę na allegro z odbiorem osobistym we Wrocławiu, może coś fajnego się trafi, jak nie, to mam 3 dobre sklepy całkiem niedaleko, ale jutro czynne tylko 4 godziny.

Dziękuję za pomoc.

O, a ten łańcuch będę musiał rozkuwać? Bo jeśli, to muszę jeszcze skuwacz kupować :)

No cóż, niestety nie udało mi się skompletować części do jutra, a szkoda, będzie 2 tygodnie bez roweru  :bye2:  :bye2:

Kupiłem przerzutkę tą samą co poprzednio w moim zaufanym sklepie, klucza nie kupowałem - 50 zł komplet :icon_exclaim:

Odkręcił mi gościu kasetę i wyjął za 5  :thumbsup:

Jednak nie było haka do mojej ramy - niestety będzie dopiero w sierpniu, więc nici z rowerem.

Stara przerzutka, oprócz krzywego wózka, nic się z nią nie działo + dla niej, a to mogło być spowodowane kilkoma upadkami  :teehee:20140726_141436.jpg20140726_141400.jpg20140726_141520.jpg20140726_141500.jpg

20140726_141425.jpg

20140726_141351.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...