Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] 800zł ~ ciężka osoba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jestem posiadaczem roweru Scott Aspect30 VB 2011. Niestety niespełna 3 miesiące po zakupie roweru byłem zmuszony wyjechać na 2 lata za granicę i rower po przejechaniu ~1000km stał nieużywany w garażu. Jako ,że w końcu mogę wrócić do rowerowego rzemiosła, oddaję rower do serwisu na generalny przegląd i smarowania i przy okazji nadarza się okazja do wymiany paru elementów.

Na pierwszy rzut idzie amortyzator. Obecnie jest to Suntour XCR LO, który po moich jazdach ( 115 kg i 2,00m wzrostu - planuję z wagą zjechać maksymalnie do 105 kg) okazał się niewystarczający - szczególnie przy ostrzejszych zjazdach. 

Myślę o amortyzatorze Suntour Raidon, ale strasznie dużo naczytałem się o RS Rebie, z tym ,że przewyższa mój budżet dosyć mocno ;)

I tutaj pojawia się pytanie. Czy warto inwestować w RAIDONA, ew. w jakąś inną pozycję z przedziału do~800zł ,czy dozbierać do czegoś innego. Styl jazdy to głównie ostrzejsze XC (nie jakiś super hardkor, ale powoli chcę się szykować do maratonów :) ).

Pozdrawiam,

Napisano

Piastę tak czy siak będę musiał zmienić, bo planuję również założenie hebli hydraulicznych w tym rowerze (nie myślę o kupnie nowego ,bo bardzo odpowiada mi rama tego SCOTT'a oraz generalna "wygoda użytkowania"), a z tego co się orientuję i pamiętam to obecna nie ma możliwości montażu tarcz - w domu będę w niedzielę ,to zobaczę.

Dokładny model roweru, który posiadam :

http://www.scott.pl/product.php?id_cat=394&id_prod=2035

O jakiej piaście w tym wypadku powinienem myśleć ?

Napisano

Ok, żebym wszystko sobie w głowię poukładał , bo niestety ekspertem rowerowym (jeszcze) nie jestem :)

Dla zwiększenia sztywności potrzebuję piastę o grubszej ośce, np. tą http://allegro.pl/piasta-novatec-nt-d711sb-15-15mm-qr15-32h-144g-i4370347865.html (w sumie nie wiem czym się różni od podanej wcześniej, poza kolorem i ceną ,ale ten niebieski totalnie nie klei mi z rowerem, a z tego co widzę to też ma 15mm ośkę). Zaplatanie na nowej piaście i wymiana amortyzatora (np RS RECON - porozglądam się jeszcze, choć zanosi się ,że zgromadzę funduszę na REBĘ ;} ).

Kolejne podstawowe pytanie ,czy fakt ,że rower ma na razie założone V-braki nie przeszkadza w niczym ,czy muszę równocześnie wymienić na tarczę, bo na V-kach to nie pochula ?

• Mod Team
Napisano

W dniu 25.07.2014 o 23:39, mikolaj89 napisał:
w sumie nie wiem czym się różni od podanej wcześniej, poza kolorem i ceną

Wagą, panocku, wagą :)

W dniu 25.07.2014 o 23:39, mikolaj89 napisał:
Kolejne podstawowe pytanie ,czy fakt ,że rower ma na razie założone V-braki nie przeszkadza w niczym ,czy muszę równocześnie wymienić na tarczę, bo na V-kach to nie pochula ?

Większość nowych amortyzatorów nie ma piwotów do V-ki, więc od razu musisz hamulec dokupić. SLXy na metalowych klockach będą ok, a kosztują jedyne 270pln:

http://virtualbike.pl/pl/p/Hamulec-tarczowy-Shimano-SLX-675-z-radiatorem-zestaw-przod/1532

do tego tarcza 180 i bezie ok.

Napisano

No niestety :( Moje plany spaliły chwilowo na panwce...wczoraj dorobiłem się urazu ścięgna biodrowo-udowego :( 

Ale nie ma co, trzeba skupiać się na pozytywnych stronach ;) mam sporo czasu teraz na modernizację mojego SCOTT'a :)

Na pierwszy rzut idzie siodełko (firmowe jest za wąskie na mój "szeroki" tyłek ;) ), następnie wymiana hamulców na hydrauliki - przód i tył, równolegle zmiana piast. Następnie wymiana amorka i pedałów na SPD.

Przez 2 miesiące, które lekarz zalecił na odpoczynek powinno sie udać wszystko skończyć :) Przez zimę się przygotować dam radę i w przyszłym roku mam nadzieję ,że spotkamy się na maratonach :)

A wracając do tematu amortyzatora.

Zauważyłem ,że różnica cenowa NOWYCH RS Reby ,a Recona nie jest piorunująco duża. Generalnie warto dokładać do Reby, czy nie zauważę jakieś kolosalnej różnicy między Reconem ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.