Skocz do zawartości

[klucz dynamometryczny] Jaka firma, jaki zakres ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Masz na myśli ten:

http://allegro.pl/show_item.php?item=5080276645   ??

A gdzie chociażby na kolanie wypisana notatka o kalibracji itp. Nie kupiłym takiego taniego gówna. Wolałbym kręcić reką niż takim mało pewnym kluczem. Efekt ten sam. IMO poczekaj, odłóż i kup któryś z Proxxon'ów MicroClick

Kolega kalafior przedstawił test wykonany przez siebie, więc nie wiem czemu tak twierdzisz. Inna sprawa to samo wykonanie i trwałość takiego klucza.

Cze ktoś miał styczność z kluczem  firmy Draper? Kolega mechanik polecał. 

http://allegro.pl/klucz-dynamometryczny-3-8-10-80nm-draper-kupczyk-i5103815966.html

Napisano

Ad 2. Nasadka nasadowa imbusowa. Taka jak te w zestwie zalinkowanym powyżej W zależnosci od potrzeb dluga lub krótka.

Lewy gwint ! W tym jest problem, nie w nasadce. Podobnie w suporcie :)

Napisano

Ale w czym problem? Większość kluczy dynamometrycznych działa w obie strony (w lewo i prawo). Tylko raz spotkalem się z kluczem (z czujnikiem zegarowym) który działał tylko przy dokręcaniu w prawo

Napisano

O faktycznie, sprawdziłem i niektóre nie mierzą w lewo.

Na szczęście oba moje klikają i w prawo i w lewo. Ale przy ew. przyszłym zakupie trzeba będzie zwrócicć na to uwagę.

• 4 miesiące temu...
Napisano

Do posiadaczy klucza firmy mighty. Czy w waszym modelu macie problem z wychwyceniem momentu zablokowania klucza? Strasznie delikatnie się to u mnie blokuje. Mam z tym problem, szczególnie przy carbonie. Przy alu jakoś lepiej mi to wychodzi. Tak, czy siak przy braku mega delikatności spokojnie mógłbym kręcić śrubą do oporu.

• Mod Team
Napisano

A to nie jest zrobione na sprzęgle? Po przekroczeniu danego momentu kręcisz nadal, ale siła nie przenosi się już na śrubę?

Napisano

Do posiadaczy klucza firmy mighty. Czy w waszym modelu macie problem z wychwyceniem momentu zablokowania klucza? Strasznie delikatnie się to u mnie blokuje. Mam z tym problem, szczególnie przy carbonie. Przy alu jakoś lepiej mi to wychodzi. Tak, czy siak przy braku mega delikatności spokojnie mógłbym kręcić śrubą do oporu.

Nigdy nie miałem z tym problemów - kręcę coraz mocniej, w końcu następuje "przeskok" klucza, którego nie da się nie wychwycić i gotowe. No toptulu tak samo.

Napisano

Pierwszy raz w ręku mam klucz dyn.... do tego najtańszy. Nie wiem na jakiej zasadzie on działa. U mnie zablokowanie jest, ale np. przy zacisku do sztycy przy karbonie jest to prawie nie wyczuwalne i można krēcić do zerwania śruby.

Na innym forum znalazłem dokładanie ten sam problem.

"Kupiłem kluczy Mighty 2-24NM i przy ustawieniu 2Nm moge urywać śruby, ma to jakąś bokade,czy klucz walnięty"

"ok klucz dobry tylko dokręcałem kiedyś innym i ten co mam teraz to to ugięcie takie delikatne,że trzeba się wczuć i wyciszyć"

Napisano

https://youtu.be/Oe2q7AIFo98?t=2m35s Mówi to samo. Grzechotka jest osobno a za moment odpowiada mechanizm w miejscu zgięcia.

Generalnie im mniejszy zakres (nie maksymalne wartości tylko ich rozpietość) klucza tym dokładniej można go ustawić i tym łatwiej jest wyczuć moment. Na chwilę obecną posiadam dwa klucze i śrubokręt. Ten ostatni jest już do bardzo małych momentów i mierzy w zakresie 0-5Nm. Zaślepka w lewym ramieniu korby często ma oznaczenie 1.7Nm.

Napisano

Mam ten sam problem z mighty tools.

Na początku czuć i slychać było wyraźnie kliknięcie, ostatnio dokręcałem mostek 10nm i nic, jak zwykła grzechotka.

Odesłałem do sklepu, oni twierdzą że jest ok...

„ΔΥΝΑΜΟΚΛΕΙΔΟ Mighty 2-24nm 1/4 torque wrench” w YouTube

Tutaj jest filmik z działania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...