chiz1611 Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 Witam. Jak napisałem w temacie, coś mi strzela w przednim kole. Brzmi to, jakby coś lekko przeskakiwało, dźwięk jest metaliczny. W trakcie jazdy ma to miejsce, kiedy rowerem mocno trzęsie na nierównym asfalcie. Mogę to także "wywołać" w domu naciskając mocno przedni hamulec i poruszając lekko rowerem na przemian w przód i w tył. Czy miał ktoś może podobny problem? Byłbym wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Michał
grzechotnick Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 Sprawdż luzy na sterach, jeśli to one to może wystarczy je dokręcić. A jak podniesiesz przednie koło i zakręcisz nim to też to jest? Niema koło luzu na boki?
Mod Team safian Napisano 22 Lipca 2014 Mod Team Napisano 22 Lipca 2014 Hamuwanie i przesuwanie kołem może powodować przemieszczanie się klocków w zaciskach hamulca, które stukają sobie radośnie. Być może po prostu szprychy się delikatnie odkształcają i stukają o siebie nawzajem,
chiz1611 Napisano 22 Lipca 2014 Autor Napisano 22 Lipca 2014 Koło jest lekko zcentrowane (odchył około 1mm). Musiałem przekręcić trochę przedni hamulec, żeby obręcz nie ocierała o klocki. Nagrałem na szybko filmik, na którym naciskam przedni hamulec i poruszam rowerem tak, żeby było słychać wspomniane strzelanie: https://www.youtube.com/watch?v=eP6ron9riT8&feature=youtu.be
grzechotnick Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 Akurat nie mam dźwięku w kompie ale sugeruję posprawdzać czy wszystko jest dokręcone. Jeśli nie stery to może coś w szczęce hamulca.. Edit: ewentualnie jeśli to jakieś trzaski to z mostka itp. poluzować dokręcić, jak się poprawi to potem nawet rozebrać, wyczyścić, posmarować i poskładać..
chiz1611 Napisano 22 Lipca 2014 Autor Napisano 22 Lipca 2014 Problem faktycznie był ze sterami - miałem tam luzy. Dzięki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.