Patryk606 Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 Witam. Wczoraj postanowiłem nasmarować sobie wszystko, i rozkręcałem piasty itd.. i po nasmarowaniu i złożeniu przedniego koła pojawił mi się nie lada problem.. Wszystko pokazane na filmie: https://www.youtube.com/watch?v=REaBKLrzyjM&feature=youtu.be jak widać gdy koło nie jest zaciśnięte wszystko jest elegancko... minimetr odstępu.. ale gdy zacisnę koło tak jakby je krzywi i do tego śruby od tarczy które pokazałem ocierają mi o widły.. zanim się zorientowałem ze to te sruby a nie klocki to mineło dobre 100 obrotów kołem przez co wydarłem niezły kawałek.. Czemu mi się tak dzieje i co powinienem zrobić ? Jeżeli są potrzebne jeszcze zdjęcia czegokolwiek to zrobię i wstawie
mam16v Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 pewnie nie dałeś podkładki między śrube zewnetrzną a śrube stożkową czy z obu stron os piasty wystaje na ok 5mm ??
Patryk606 Napisano 22 Lipca 2014 Autor Napisano 22 Lipca 2014 Własnie są podkładki.. z obu stron.. A osi z jednej strony (tej skontrowanej) w ogóle nie rozkręcałem więc nie ma mowy żebym coś przesunał.. a wcześniej śmigało normalnie.. Oś wystaje z obu stron w mniej więcej takich samych odległościach.
lud0jad Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 To normalne po rozkręceniu piast. Jeśli odkręcałeś konusy to minimalnie zmieniła się między nimi odległość (a z tym odległość tarcza zacisk). Musisz na zaciśniętym szybkozamykaczu ustawić ponownie zacisk hamulca tarczowego. Polega to na odkręceniu śrub od adaptera i ustawieniu zacisku na zaciśniętych klockach (tak przynajmniej jest w moich mechanicznych).
szaman Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 jak by brakowało czegos na grubość gwintu który wystaje lub jak wyżej wsadź oś odwrotnie ta przeciwna część jest chyba dłuższa ludojad- jemu obciera o goleń amora tu zacisk hamulca nie ma nic wspólnego.
lud0jad Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 jemu obciera o goleń amora tu zacisk hamulca nie ma nic wspólnego. Fakt, na filmie wyglądało jak o tarczę. Problem polega na ustawieniu śrub. Jeśli trze o goleń to raczej trzeba je bardziej skręcić lub założyć cieńszą podkładkę.
Patryk606 Napisano 22 Lipca 2014 Autor Napisano 22 Lipca 2014 Jedak trzeba było ja dać odwrotnie -,- Dobra tyle zachodu o taką głupotę... Dzięki turysta
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.