Skocz do zawartości

[korba] Jaka korba? Sram X7 3- rzędowa czy X9 - 2- rzędowa?

Michalik85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Przymierzam sie do wymiany napędu, przezutki zrobie na Sramie x9, natomiast mam pytanie odnosnie korby. Jaka zalozyć, czy Sram x7 3 rzędową, czy Sram x9 2 rzędowa? Jak zaloże x9 to jak to sie bedzie miało z przezutkami, czy strace coś? Po plaskim terenie jak jezdze to staram sie jezdzic na jak najciezszej przezutce a w terenie to wiadomo. Przeznaczenie to jazda rekreacyjna i XC. Z przewaga XC.

Wiem że sa tez Sram-y x9 3 rzędowe, ale troche za dużo jak na moj budzet-tzn moja żona nie zrozumie ile można wywalic w korbe, a z tego co widzialem x9 3 rzedowe jest drozsze niż 2 rzedowe. Jakie są wasze opinie, doświadczenia na ten temat?

Napisano

zależy do czego ta korba. teren 2rzędy. szybka jazda szosą + teren korba 3 rzędy. zależy od zapotrzebowania. na 2 rzędach powyżej 35km/h będzie ciężko się rozpędzić. a na 3 rzędach dojdziesz może do 50km/h zależy od siły i od wielkości tej 3 rzędowej korby. na 42 zębach do 50 a na 48zębach do 60. większe 2 rzędowe montuje się tylko w szosówkach czyli powyżej 50zębów. większość dwójek jest małych na 36 zębów. nie wiem czy się opłaca sram. shimano alivio też są dobre korby, a kosztują poniżej 200zł. zależy od intensywności jazdy. jeżeli nie robisz 300km w tygodniu to lepszej niż alivio się nie opłaca bo różnicy nie odczujesz. różnice są tylko w wytrzymałości i wadze samej korby. Jeżeli nie masz roweru robionego typowo pod małą wagę to tych drogich się nie opłaca.

Napisano

Tak własnie coraz bardziej sie zastanawiam nad tym Sram-em. Coraz czesciej mysle o Shimano XT. Oczywiscie na wytrzymalosci korby bardzo  mi zalezy. A czemu taki wysoki model? Odpowiedz jest prosta. Póki jestem w anglii to stać mnie na to żeby kupić sobie wyzszy model. Niedlugo zamieżam zjechac do kraju i wtedy nie wiem jak to bedzie :) 

Po zjezdzie zamierzam startować w jakis wyscigach amatorskich. A tygodniowo to róznie robie czasami 50 km czasami i 300-400. Zalezy od czasu. Oczywiscie jazda szosa tez wchodzi w gre, bo żeby pojezdzić po górach musze jakies 70 km w te góry dojechac :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...