paxorc Napisano 21 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Dzisiaj po zrobieniu serwisu roweru, zauważyłem, że tylna klamka jest strasznie miękka, w sensie, że muszę prawie blisko kierownicy ją przyłożyć, by tył zaczął hamować, o dziwo przód ma krótki skok. Czy idzie może jakoś tłoczki lekko wysunąć, by zmniejszyć skok klamki (regulowałem też pokrętłem przy klamce, lecz tak na sporą odległość klamka jest odsunięta), czy czeka mnie cały proces odpowietrzania hamulca (wtedy bym musiał zainwestować w olej mineralny) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boxx Napisano 21 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Zapowietrzone. U mnie jest ten sam objaw w tektro hdc 300 i tez mnie to czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bbc Napisano 22 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Jesli "zrobienie serwisu" wiazalo sie z odwroceniem roweru do gory kolami to u mnie pomaga postawienie go po czyms takim na tylnym kole (pionowo) i kilknastoukrotne, szybkie naciskanie klamki. Potem powrot na kola, kilka nacisniec klamki i znowu do pionu. Nie jest to co prawda tak dobre rozwiazanie jak odpowietrzenie, ale nawet w trasie da sie w ten sposob poprawic hamowanie. Sprobuj, nic nie tracisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paxorc Napisano 22 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 bbc hamulce były zdemontowane na czas serwisu, ale wypróbowałem Twój sposób, lecz bez skutku, także pozostaje raczej odpowietrzenie hamulca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 22 Lipca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Nie ma co się silić na egzorcyzmy tylko odpowietrzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vteccorp Napisano 22 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 (edytowane) Dokładnie michuuu i Boxx dobrze mówią... odpowietrzyć i po sprawie! ...a jako ciekawostkę powiem Wam, że nie tak dawno przekładałem hampelki z Shimano M446+M505 na grupę Shimano XT M785... to, co potrzebne, czyli olej i dla własnej wygody - lejek (Shimano za 6zł) sobie dokupiłem. Przyszedł czas skrócenia przewodów, założyłem nowe oliwki i wbiłem końcówki przewodów (oryginalne końcówki nawet odzyskałem, rozcinając reszty skróconych pancerzy ), poskręcałem całość... następnie próba... i... hample żyleta! Obyło się bez potrzeby odpowietrzania, czy dolewania oleju! Później nawet na necie look'ałem... wygląda na to, że bardzo często udaje się tak skracać przewody w gotowych do jazdy, zalanych zestawach od Shimano Edytowane 22 Lipca 2014 przez vteccorp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi