Skocz do zawartości

[opona] Tanie opony na szosę i piasek dla amatora

brasi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałbym kupić jakieś tanie opony do roweru. Za bardzo się na tym nie znam. Jeżdżę 70% po asfalcie, 30% po polnych drogach i nie wiem jaka byłaby najlepsza. W deszczu raczej tylko wtedy gdy w trasie mnie dopadnie, tak unikam. Myślałem nad Kenda Khan czy Hutchinson Rock. Ogólnie potrzebuje jakąś tanią oponę za około 30zł. Jeszcze widziałem Kenda Kobra tylko ich rozmiar to 26x2,0, innych nie widziałem. Mam teraz opony 26x1,95. Śmiało mogę włożyć 26x2,0?

Napisano

2.0 powinno wejść bez najmniejszego problemu. Kenda Khan bardzo dobra oponka. Ja mam w rozmiarze 1.75 i po asfalcie toczy się bardzo dobrze. Świetnie odprowadza wodę, nie chlapie. Można też wjechać śmiało lżejszy teren. Zobacz jeszcze Shwalbe Land Cruisier oraz typowo szosową Kenda Kwest.

Napisano

Schwalbe Land cruiser całkiem, całkiem. Chce cos uniwersalnego by dobrze jeździło sie po asfalcie i dało jechać na piasku. Te Land Cruiser ciężkie dość, 1,90x26 ważą 900g. Ale pewnie tego nie odczuję. Jeszcze znalazłem Kenda Kwick niby bardziej uniwersalne niż khan. Khan jak czytam opinie na piasku słabo sobie radzą. Czy tak nie jest? Po pustyni nie będę jeździł, ale na niektórych drogach polnych po których jeżdżę miejscami troche grząskiego piachu jest naniesione przez deszcz i nie chciałbym na tym poobdzierać sobie kolan :P

Napisano

Hmm.. Z piachem na asfalcie to rzeczywiście trzeba uważać, ale jak masz taki piach np w lesie to da sie przejechać. Oczywiście nie tak jak na np nevegalach albo Saguaro, no ale w końcu to Semi-Slick, więc aż takiej uniwersalności nie oczekuj. Jak będzie dobre w piachu to nie na asfalcie, jak nie na asfalcie to w piachu :) Jak chcesz coś bardziej terenowego niż Khan to może http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/opony-detki/opony-rowerowe-26-cali-559/p,opona-cx-comp-26-schwalbe,42645.html ale są o 9zł droższe niż Twój budżet.

Napisano

Na czym niby ma rozerwać te "mityczne" ścianki boczne?? Na ziarenkach piasku, polnej drodze?? To najlepsza zaraz po Schwalbe Smart Samach opona na takie zastosowanie i warunki. Dlatego też nie rozumiem oszczędności bo opon jednak nie kupuje się co chwila. Ale skoro mus to tylko coś z "jakimkolwiek" bieżnikiem czyli Kenda Kobra właśnie. Mam Kendę Khan i nie widzę jej absolutnie na śliskim i piasku.

Napisano

Użytkuję ją w dość specyficznych warunkach czyli bez rozpisywania się góry. Poza szosą zachowuje się znakomicie jak ma w czymś zaczepienie. Małe kamyczki, większe, szuter, "lekkie" ścieżki. Sam piach już fatalnie. Na szosie bez żadnego ale w tym na bardzo mokrej nawierzchni. Tragicznie na zjazdach na zwilżonym asfalcie i zaraz po opadach. Im asfalt bardziej "terażniejszy" a nie stary pół-lepik tym lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...