Skocz do zawartości

[Wybór piasty] Novatec vs shimano

bonornog

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam taki dylemat jakie piasty wybrać do roweru. używam roweru do jazdy mieszanej. tj. dużo po asfaltach, ale i ścieżek leśnych z podjazdami i wybojami jak również ostrymi zjazdami nie omijam:) tak jak wczoraj z Pruszcza GD do Przywidza było ciekawie:) Mam na uwadze piasty taki zestaw Novatec NT-D042SB na tył NT-D041SB na przód albo Shimano SLX HB-M675 zarówno na przód jak i na tył. oczywiście obydwie opcie w wersji 36H. teraz pytanie. co wybrać. Novatec jest na łożyskach maszynowych a shimano na zwykłych. w poprzednim rowerze miałem jakoś zamiennik shimano na maszynówkach i kręciła się super. zależy mi na wytrzymałości. cena jest trochę różna shimano wyjdzie niecałe 200zł za komplet a novatec 240zł za komplet, co wybrać jeżeli się opłaca dołożyć to dołożę te kilkadziesiąt zł.

Linki do aukcji 
Novatec:
http://allegro.pl/pi...4422910229.html

Shimano
http://allegro.pl/sh...4359887206.html
http://allegro.pl/sh...4380308856.html

Napisano

Witaj,

Po pierwsze i najważniejsze. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę ale piasty Novatec mają mocowanie tarczy IS (6 śrub) a shimano mają Centerlock. To jest zasadnicza różnica która może determinować Twój wybór. 

A co do piast to ja używam piast XT i nie narzekam. Kolega mój ma piasty Novatec i też nie narzeka. Jedyny problem jaki on ma i ma każdy chyba użytkownik Novateców to to, że trzeba je często smarować bo lubią łapać brud. Szczególnie jak się jeździ po mokrych lasach. Moja XT teraz trafiła do serwisu bo się albo rozkontrowała albo też do czyszczenia. Ale ogólnie są OK.

Napisano

sh*tmano to badziew!!! W swoich rowerach zaczynałem do pełnego osprzętu tej firmy, ale obecnie już prawie nic nie mam bo większość się rozpadła. Jedynie co jeszcze daje rade to tarcze i korba XT.

Druga ofiara to kolega, który kupił w zeszłym roku nowego Cube Attention 29. Na jesieni w trakcie rajdu Harpagan rozpadła się fabryczna piasta Alivio. W szczerym polu, w glinie coś chrupnęło i koło dosłownie stanęło dęba.

Wkurzył się i kupił nową "lepszą" piaste XT  i co ??? Minęło 500 km i kolejna piasta zaczęła się przycinać. Po zdjęciu kasety ukazał się taki widok.:

sdfw4ty435tr34.JPG

Na Novatecach jeżdżę już parę lat i zaręczam, że są pancerne.

Napisano

@@ishi, ja w swoim Attention też miałem ten problem. Tyle tylko że oni tam montowali piasty poza klasowe (jeszcze gorsze niż Alivio). Natomiast mam teraz XT i są OK. Do Twojej piasty ktoś się musiał bardzo przyłożyć :) Choć z drugiej strony gdybym miał składać rower od podstaw to też bym się zastanowił czy nie wziąć jakiś droższych piast Novateca i mieć z głowy problem z bądź co bądź upierdliwym serwisem. 

Napisano

Ema, istotnie piasty shimano są lepiej  uszczelnione ale ja osobiście nie przekonałem się nigdy do kulek i wolę maszynowe łożyska, te novateki są wytrzymałe ale raczej do fr czy enduro i w dodatku są ciężkie( miałem taki komplet)

Ja jeśli miałbym wybierać to kupiłbym 711/712, fakt są drogie ale także wytrzymałe za to zdecydowanie lżejsze poza tym tak jak pisał adamsmaster mają mocowanie pod 6 śrub a tarcz do tego standardu jest całą masa, pod cl zdecydowanie mniejszy wybór.

Napisano

To zależy jak liczyć. Na CL założysz wszystko przez adapter. W drugą stronę nie.

Tapatalk. Jak palnąłem głupstwo to to wina autokorekty!

Napisano

Ja nie polecam piast Shimano. Mialem XT i bylo z nią wiele problemów, ale jezdzilem dużo po blocie i w mokrych warunkach. Na pewno wymaga jakiejs uwagi, serwisowania...

Polecam DT - klasa sama w sobie, z systemem ratchet robi robotę! Teraz jest sporo promocji na takie kola, szczególnie 26" i mozna kupić kolo w cenie samej piasty...

Mowie o tylnym kole, bo przednia piasta to nie jest skomplikowana konstrukcja i dla mnie bez różnicy co to za firma.

Centerlock jest bardziej uniwersalny, bo mozna zalozyc adapter na 6 śrub w razie czego.

Sent from my RM-821_eu_poland_324 using Tapatalk

Napisano

sh*tmano to badziew!!! W swoich rowerach zaczynałem do pełnego osprzętu tej firmy, ale obecnie już prawie nic nie mam bo większość się rozpadła. Jedynie co jeszcze daje rade to tarcze i korba XT.

Hydraulikom, manetkom też dałeś radę?? :laugh: 

Jak zawsze i nie zmiennie powtarzam, że piasty na kulkach nie są dla każdego. Nieliczni nie mają problemów i sobie chwalą przez grube tys kkm. Te Navateki o których rozmowa bardzo solidne.

Napisano

ja mam tarcze avid BB5 nie wiem na jakim mocowaniu czy na 6śr czy na CL podjadę jutro do serwisu i się spytam i wtedy kupię. jeżeli pod 6śr to novatec jeżeli pod CL to poszukam może czegoś innego jeszcze. dodam iż te avidy BB5 są seryjne, tarcze chyba także tylna mała przednia duża. Rower Unibike Evolution 2008. CL to chyba rozwiązanie Shimano także w avidach chyba powinno być pod 6 śr. chyba że się mylę to mnie poprawcie.

a i jeszcze jedno. nie przepadam za błotem i jeżdżę lasami jak jest sucho a jak wilgoć to płyty, utwardzona ziemia i asfalt:) a utwardzona ziemia szybciej schnie na polach niż w lesie. ogólnie w czasie deszczu nie jeżdżę. ostatni tydzień był dość aktywny bo zrobiłem 263km i byłem w top 30 na endomondo w drużynie Forumrowerowe.org :)

no i teraz patrzę że tarcze do avidów bb5 mają na 6śrub mocowanie także chyba te novateci wezmę ale jeszcze zobaczy się. jest coś jeszcze dobrego w Granicach do maks 300zł za komplet?

a poza tym tarcze i tak od razu zamawiam bo przednia na 100% jest krzywa, a i chcę przód na mniejszą zmienić bo dziwnie taka wielka wygląda. od razu 2 zmieniam bo tył prościzną też nie grzeszy. Przód ewidentnie krzywy. zęby idzie od drgań potracić przy hamowaniu z dużej prędkości przodem. do góry nie wyrzuca tylko drga że aż ręce bolą i nawet na nowych klockach bo myślałem że klocki stare nierówne były.

Napisano

Piasty Novatec'a będą dobrym wyborem. Są praktycznie bezobsługowe. Jedyna obsługa polega na wymianie łożysk, jeżeli będziesz je w stanie zajechać. Łożyska są standardowe, dostępne w każdym "łożyskowym" sklepie internetowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...