Skocz do zawartości

[Szosa]Jaki rozmiar?

0SM

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar przesiąść się z mtbka na szosę i w związku z tym szukam nowego roweru. Jest jednak pewien problem z doborem odpowiedniej ramy. Jeśli w przypadku mtb wybór był dość prosty, w przypadku szosy pojawiają się pewne wątpliwości i nie do końca wiem jaki rozmiar byłby dla mnie odpowiedni. Poczytałem sobie nieco i obecnie waham się między rozmiarem 51 lub 54 przy wzroście 168 i dł. nogi 77 cm. Która opcja, wg Was, jest najodpowiedniejsza?

Dzięki za wszelkie porady.

51-52 , ale większą uwagę zwróć na długość ramy , w Twoim przypadku górna rura (mierzona center-center) to myślę że nie więcej niż 52cm

na dłuższej będziesz za bardzo wyciągnięty, a im krótszy mostek (na czym by się skończyło przybliżanie kierownicy)  tym mniej stabilnie

powyższe dotyczy ramy klasycznej wg własnych doświadczeń i poszukiwań , slopingowe zdaje się wychodzą z obliczeń mniejsze.

Otóż właśnie upatrzyłem sobie szosę z ramą slopingową. Z różnych poradników/kalkulatorów i innych cudów do których dotarłem przeważnie wychodziło, że właśnie rozmiar 51 będzie tym odpowiednim (co by mnie z innych względów satysfakcjonowało), jednak zdarzało mi się również sporadycznie natrafić na opcję 54. Jako, że nie mam możliwości przymierzenia rowerku, kieruję się właśnie powyższym i stąd moje wątpliwości.

Dziękuję za dotychczasową pomoc.

jeśli tak Ci wychodziło z kalkulatorów to pewnie nie używałeś tego:

http://mathmed.blox.pl/2011/02/Dobranie-rozmiaru-ramy-szosowej-kalkulator.html

w skrócie i obrazowo - jeśli suport masz powiedzmy na wysokości 275mm , dodaj do tego 540mm rury podsiodłowej  i górna rura wychodzi Ci co najmniej 815mm nad ziemią

czy przy długości nogi 770mm + powiedzmy niech będzie 20mm podeszwy buta    to dobry pomysł?    

tak naprawde w praktyce nie wygląda to aż tak źle - stoisz praktycznie jedną nogą na ziemi, drugą na pedale i nie ma problemu, nie zawiśniesz na ramie...ale..

no właśnie , ale z rozmiaru czyli wysokości ramy wynika też długość , są różne proporcje możesz trafić 54wys x 54dł  , a może dłuższą , dlatego warto zwrócić uwagę na długość górnej rury  , a kupowanie tak zupełnie w ciemno moim zdaniem nietrafiony pomysł

wiem bo sam tak zrobiłem i szukam krótszej ramy :D

Też miałem ten problem. Przy wzroście 163cm nie mogłem znaleźć szosówki pod siebie, bliski rozpaczy brałem pod uwagę damskie wersje szosówek :(  Po długich poszukiwaniach po sieci znalazłem dwa (męskie) małe rozmiary w ofercie GIANTa model DEFY 4 odp. roz,.: XS (43 x 51.5) oraz S (46.5 x 53) nie wiedziałem, który będzie odpowiedni, bałem się, że wybierając któryś z tych dwóch w ciemno, nie trafię i będę nie zadowolony ale na szczęście w lokalnym sklepie był dostępny ten model w rozmiarze S więc mogłem się przymierzyć. Rozmiar S okazał się być idealny :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...