0SM Napisano 20 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Mam zamiar przesiąść się z mtbka na szosę i w związku z tym szukam nowego roweru. Jest jednak pewien problem z doborem odpowiedniej ramy. Jeśli w przypadku mtb wybór był dość prosty, w przypadku szosy pojawiają się pewne wątpliwości i nie do końca wiem jaki rozmiar byłby dla mnie odpowiedni. Poczytałem sobie nieco i obecnie waham się między rozmiarem 51 lub 54 przy wzroście 168 i dł. nogi 77 cm. Która opcja, wg Was, jest najodpowiedniejsza? Dzięki za wszelkie porady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 20 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 51-52 , ale większą uwagę zwróć na długość ramy , w Twoim przypadku górna rura (mierzona center-center) to myślę że nie więcej niż 52cm na dłuższej będziesz za bardzo wyciągnięty, a im krótszy mostek (na czym by się skończyło przybliżanie kierownicy) tym mniej stabilnie powyższe dotyczy ramy klasycznej wg własnych doświadczeń i poszukiwań , slopingowe zdaje się wychodzą z obliczeń mniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0SM Napisano 21 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Otóż właśnie upatrzyłem sobie szosę z ramą slopingową. Z różnych poradników/kalkulatorów i innych cudów do których dotarłem przeważnie wychodziło, że właśnie rozmiar 51 będzie tym odpowiednim (co by mnie z innych względów satysfakcjonowało), jednak zdarzało mi się również sporadycznie natrafić na opcję 54. Jako, że nie mam możliwości przymierzenia rowerku, kieruję się właśnie powyższym i stąd moje wątpliwości.Dziękuję za dotychczasową pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 21 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 jeśli tak Ci wychodziło z kalkulatorów to pewnie nie używałeś tego: http://mathmed.blox.pl/2011/02/Dobranie-rozmiaru-ramy-szosowej-kalkulator.html w skrócie i obrazowo - jeśli suport masz powiedzmy na wysokości 275mm , dodaj do tego 540mm rury podsiodłowej i górna rura wychodzi Ci co najmniej 815mm nad ziemią czy przy długości nogi 770mm + powiedzmy niech będzie 20mm podeszwy buta to dobry pomysł? tak naprawde w praktyce nie wygląda to aż tak źle - stoisz praktycznie jedną nogą na ziemi, drugą na pedale i nie ma problemu, nie zawiśniesz na ramie...ale.. no właśnie , ale z rozmiaru czyli wysokości ramy wynika też długość , są różne proporcje możesz trafić 54wys x 54dł , a może dłuższą , dlatego warto zwrócić uwagę na długość górnej rury , a kupowanie tak zupełnie w ciemno moim zdaniem nietrafiony pomysł wiem bo sam tak zrobiłem i szukam krótszej ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyotrech Napisano 28 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Też miałem ten problem. Przy wzroście 163cm nie mogłem znaleźć szosówki pod siebie, bliski rozpaczy brałem pod uwagę damskie wersje szosówek Po długich poszukiwaniach po sieci znalazłem dwa (męskie) małe rozmiary w ofercie GIANTa model DEFY 4 odp. roz,.: XS (43 x 51.5) oraz S (46.5 x 53) nie wiedziałem, który będzie odpowiedni, bałem się, że wybierając któryś z tych dwóch w ciemno, nie trafię i będę nie zadowolony ale na szczęście w lokalnym sklepie był dostępny ten model w rozmiarze S więc mogłem się przymierzyć. Rozmiar S okazał się być idealny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.