Rzadzu Napisano 20 Lipca 2014 Napisano 20 Lipca 2014 Przymierzam się do wymiany mojego Krossa A2 2008 na coś nowszego i lepiej wyposażonego. Na ten moment mam mętlik w głowie i nie bardzo wiem, co mam kupić Przede wszystkim: 27.5 czy 29"? Mam 182cm wzrostu, ważę około 70kg, długość nogi (mierzona po wewnętrznej stronie) to 86cm. Rower wykorzystywany tylko i wyłącznie amatorsko. Z reguły jeżdżę po leśnych i najczęściej ubitych ścieżkach (ale zdarzają się też piaszczyste czy kamieniste odcinki). Nie biorę udziału w zawodach i nie zamierzam tego robić. W związku z tym sportowa geometria ramy nie jest mi potrzebna do szczęścia. Spędziłem kilka (kilkanaście?) godzin na stronach producentów i wybrałem 2 modele (po 1 z każdego rozmiaru): ROMET RAMBLER 650B 4.0 i GRAND CANYON AL 6.9. Oba mają główkę tapered i sztywną oś 15mm (a przynajmniej tak mi się wydaje). I teraz zdaję się na Was i liczę, że mi pomożecie: który i dlaczego? Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje. Z góry dziękuję. I na koniec linki, żebyście nie marnowali czasu na poszukiwania: 1. http://www.romet.pl/Rower,RAMBLER_650b_275_40,10,485,13766,2014.html 2. http://www.canyon.com/_pl/mountainbikes/bike.html?b=3208
Piksel Napisano 20 Lipca 2014 Napisano 20 Lipca 2014 Moim zdaniem, jak HT to tylko 29". Canyon jest spoko, osprzęt nie ma jakiś bardzo słabych punktów, geo jak na taki rower też niezłe, ogólnie można brać.
Rulez Napisano 20 Lipca 2014 Napisano 20 Lipca 2014 Jako konkurencję dla Canyona brał bym raczej pod uwagę : http://shockblaze.pl/r7-t9-team Wypada nieco gorzej , ale do Canyona trzeba doliczyć wysyłkę, a cenę Shockblaze na pewno można stargować.
Rzadzu Napisano 20 Lipca 2014 Autor Napisano 20 Lipca 2014 Amortyzator z tego co wyczytałem porównywalny (tyle, że chyba QR9mm co średnio mi się podoba). Koła to chyba jakaś niewiadoma. Manetki, hamulce, korby gorsze. Na plus na pewno jest to, że można się do niego przymierzyć. Ile mniej więcej można urwać z ceny tego Shockblaze'a? Bo jeżeli nie uda się zejść poniżej 4k zł, to nie wiem, czy jest sens... "Doposażenie" do poziomu Canyona pochłonie zdecydowanie więcej $ (a przynajmniej tak mi się wydaje).
Rulez Napisano 20 Lipca 2014 Napisano 20 Lipca 2014 Nie wiem ile konkretnie, to zależy od konkretnego sprzedawcy, na forum były posty o zakupie po obniżonej cenie, ale tańszych modeli, na droższych można utargować więcej .... Sądząc z postów, cena poniżej 4000 jest jak najbardziej osiągalna ...
Rzadzu Napisano 20 Lipca 2014 Autor Napisano 20 Lipca 2014 Jutro sobie na spokojnie przeliczę ile $ trzeba dołożyć do poziomu Canyona. Jeszcze tylko pytanie: warto na siłę pchać się w QR15mm?
Rulez Napisano 20 Lipca 2014 Napisano 20 Lipca 2014 Czy warto 15mm to zależy od stylu jazdy i wagi bikera ... jeżdżę z amorem o skoku 140 mm i brak 15 mm mi nie przeszkadza, choć jest to na pewno nowocześniejsze rozwiązanie.
beskid Napisano 20 Lipca 2014 Napisano 20 Lipca 2014 Manetki, hamulce, korby gorsze. Na plus na pewno jest to, że można się do niego przymierzyć. Manetki to to samo, hydrauliki to bym polemizował a korba ma tylko inny patent mocowania. Sztywna oś?? Na sporą wagę i dość ciężki teren jest wskazana. W przeciwnym razie już nie koniecznie.
Rzadzu Napisano 21 Lipca 2014 Autor Napisano 21 Lipca 2014 Manetki to to samo, hydrauliki to bym polemizował a korba ma tylko inny patent mocowania. Sztywna oś?? Na sporą wagę i dość ciężki teren jest wskazana. W przeciwnym razie już nie koniecznie. Sugerowałem się ceną - jak widać niepotrzebnie. R7 Team 29 nie ma w całej Polsce. Najbliższa dostawa prawdopodobnie w 2015 (informacja uzyskana od importera). Macie jakieś inne propozycje, czy mam składać zamówienie na Canyona?
Rzadzu Napisano 22 Lipca 2014 Autor Napisano 22 Lipca 2014 Zamówiłem Canyona. Przewidywany termin dostawy - ostatni tydzień sierpnia :/ Dzięki za pomoc. EDIT: Przepraszam za 2 odpowiedzi pod rząd - zapomniałem, że to forum nie skleja postów...
Rzadzu Napisano 22 Lipca 2014 Autor Napisano 22 Lipca 2014 M - tak mi pokazał Canyon PPS (ich kalkulator). Dobrze, czy raczej coś większego powinienem wziąć?
Rzadzu Napisano 22 Lipca 2014 Autor Napisano 22 Lipca 2014 Tzn.? EDIT: Może nie tak. Dlaczego skucha? Rozmiar zawsze mogę wymienić.
Rulez Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 Sam mam 182 cm i rama o długości 590 mm jest dla mnie stanowczo za krótka, nie da się tego poprawić mostkiem ...
Rzadzu Napisano 22 Lipca 2014 Autor Napisano 22 Lipca 2014 Moja obecna rama ma 595mm długości (a przynajmniej tak twierdzi Internet) i szczerze mówiąc nie odczułem z tego powodu jakiegoś dyskomfortu. No ale jak napisałem już wcześniej, jeżdżę amatorsko. I mam krótki tułów
Rulez Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 Miałem kiedyś taką ramę, nie mogłem na niej dobrać pozycji, a dłuższy mostek wypacza prowadzenie i zmienia obciążenie roweru, 590 mm to jeszcze gorzej ... ponad to odczucia kupujących z tematu o tym Canyonie są takie jak moje ...
Rzadzu Napisano 22 Lipca 2014 Autor Napisano 22 Lipca 2014 Każdy ma inną budowę. Ja nie mam takiego problemu. Oczywiście istnieje opcja (i w sumie jest całkiem prawdopodobna), że nie wiem jak powinna wyglądać prawidłowa pozycja Zaufam kalkulatorowi i nie będę zmieniał zamówienia. Najwyżej później będę sobie pluł w brodę i szukał innej ramy. Raz jeszcze dziękuję za wszystkie wskazówki.
beskid Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 Będzie dobrze Tu się zakombinuje mostkiem, tutaj poskrobie przy sztycy, siodełku. Kolejny też zadowolony co wie czego chce, czterech liter nie zawraca 50-cioma propozycjami a finalnie wybiera znakomitą maszynę jak na te pieniądze. Zrób sobie w krótkim czasie serwis tej Reby.
Rulez Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 Taki klient to skarb dla sprzedawcy ... bierze co dają .
beskid Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 Moje najlepsze wspomnienia to właśnie z czasów co składałem z tego co było bez tych wszystkich zabaw z linijką i kątomierzem. Da się wyżyć
Rulez Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 Pewnie, co tam, że rower za 4500 nie całkiem trafiony, ważne, że ma niezły osprzęt, da się wyżyć ...
Rzadzu Napisano 22 Lipca 2014 Autor Napisano 22 Lipca 2014 Przejrzałem na szybko ten temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/149600-rower-grand-canyon-al-69-2014-geometria-temat-ogolny/ i faktycznie ludzie narzekają na ten kalkulator. Może jednak powinienem wymienić ramę na L? Co byście zrobili na moim miejscu? Tylko proszę bez zbędnych (a przynajmniej nadmiernych) zgryźliwości L jest 2cm dłuższe, a przekrok 840,5 mi nie będzie przeszkadzał (noga po wewnętrznej stronie ma 86cm, a do tego dochodzą buty).
Rulez Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 Na pewno rozmiar L jest lepszym wyborem, mimo tego przekroku .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.