Skocz do zawartości

[buty] moje pierwsze spd

Rengar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chcę kupić moje pierwsze buty spd. Poczytałem forum i są różne opinie, jak zwykle. Jeżdżę na co dzień dla treningów po lasach, małe wzniesienia i zjazdy, trasy ok 50-120km. Robię też wypady w góry i po jurach. Wybrałem dwa rodzaje butów, proszę o napisanie które się lepiej nadają do mojej jazdy, albo czy lepiej w ogóle jeszcze inne kupić
http://allegro.pl/shimano-buty-turystyczne-spd-sh-mt44-zielone-45-cr-i4407618113.html
http://allegro.pl/buty-szosowe-shimano-sh-m088-42-spd-sl-czarne-i4432603809.html

Pedały zamierzam kupić te
http://allegro.pl/pedaly-spd-shimano-pd-m520-3-kolor-bloki-wys-24h-i4375740274.html

Te drugie buty to dobry wybór ,same sznurowadła są do niczego,jeździ się jak w klapkach.But na sprzączce pewniej siedzi na stopie,a zapiecie nie luzuje się podczas jazdy.Pedały mogą być ,pewnie padną po pierwszym sezonie.Jak już padną to bierz exustary,mam takie i łożyska są nie do zajechania.A jeżdżę w nich ponad 5 lat i zrobiłem dobrze ponad 25 tys km. 

http://allegro.pl/bu...4432603809.html w tym linku buty są do mtb a napisane że to buty szosowe lepiej abyś się dowiedział jakie dokładnie to buty. Jeżdzę w takich butach mtb ponad rok i złego słowa nie mogę o nich powiedzieć klamra trzyma tak jakby była nowa nic sie nie odkleja czy inne takie rzeczy :w00t:  :w00t: co do pedałów to na 520 jeżdzę dopiero od dwóch miesięcy i na razie są OK założyłem je do swojego crossa, mam w swoim mtb 540 od ponad roku i są zajefajne :thumbsup:  i żałuję że nie dołożyłem do 540 gdy kupowałem sobie spd do crossa.

No właśnie te buty Shimano są na aukcjach różnie opisywane, chyba sprzedający nie wiedzą jaki to typ. Jeszcze taka techniczna sprawa, mam dość wąską stopę i wyczytałem że w takim przypadku zaleca się buty właśnie z klamrą. O tych Shimano też poczytałem i użytkują je za równo jeździ mtb jak i szosowi.

na temat pedałów juz trochę wcześniej pisałem po prostu 540 sa lepsze co do bloków to razem z pedałami sprzedaja bloki jednokierunkowe i żeby wypiąć buta masz możliwość ruchu tylko w jednym kierunku musisz przekręcić stopę w bok a te wielokierunkowe  ma dwie możliwości wypięcia w bok jak zwykłe bloki oraz przez podnoszenie pięty do góry i  dla mnie ten sposób jest najlepszy :thumbsup:

Osobiście używam butów Shimano M088 z 540 i taki zestaw sprawuje się super.

Klamra w bucie jest bardzo dobrym rozwiązaniem, solidnie trzyma stopę w bucie oraz pozwala na płynną regulację.

Co do różnicy 520 i 540 to:

- 540 są nieco lżejsze ale sporo droższe  :icon_lol:

- 520 można przykręcić imbusem oraz kluczem płaskim, 540 tylko imbusem,

- 540 rozkręcimy do serwisu zwykłym kluczem, 520 już nie.

Istnieją opinie, że 520 szybciej łapią luzy ale może to tylko marketing. Znajomy przejechał już kilka tysięcy na 520 i na żadnych luzów nie odnotował.

Co do bloków standardowo dołączonych do pedałów to nie zgadzam się z opinią, że to lipa. Ja takowe użytkuję i nie marudzę.

Wpinania i wypinanie trzeba się po prostu nauczyć.

Gleby są nieuniknione.  

Nie mówiłem że na blokach jednokierunkowych się nie da jeździć sam trzy miesiące na nich jeździłem ale szukałem większego komfortu i bezpieczeństwa. Na tym forum doradzili mi zmianę bloków na wielokierunkowe, poszedłem za rada bardziej doświadczonych i od tej pory banan z jazdy był większy :woot: Jak już wspomniałem bloki wielokierunkowe dają większe bezpieczeństwo pod względem łatwiejszego wypięcia podczas upadków, nie ciągniesz roweru za sobą albo na siebie w czasie upadku ale rower leci w swoim kierunku a Ty w swoim co odczułem na własnej skórze :bye2:

Przepraszam, ale... jaki jest sens całego systemu SPD przy użyciu bloków, które wypinają się przy ruchu w górę? Przecież główną zaletą SPD (przynajmniej dla mnie) jest właśnie możliwość "podciągania" i jednostajnego kręcenia pedałami, a nie tylko "pchania".  Żeby nie było niejasności, nigdy nie używałem bloków "wielokierunkowych" i pytam, bo może jest to w jakiś sposób rozwiązane i moje wyobrażenie całości jest błędne, ale no.... ruch w górę to ruch w górę :) chyba bym oszalał gdyby przy każdym podjeździe albo chęci przyspieszenia w terenie but mi się wypinał :)

Też jeździłem w blokach jednokierunkowych i w tym roku przeszedłem na wielo. Nic samo się nie wypnie jak ciągniesz, więcej możliwości przy niebezpiecznych sytuacjach, dla mnie większy komfort psychiczny jak jadę w korku, że wypnę się przy prędkości zero :-)

Podłączę się do pytania czy wyżej wymienione połączenie, czyli Shimano M088 i spd 520/540 sprawdzi się w szosie i czy jest duża różnica między spd,spd-sl a choćby noskami czy zwykłymi platformami. Chciałbym jednak czasem trochę pochodzić podczas postoju a podobny w spd-sl sprawia to dużo większy problem niż w spd-sl i bloki szybciej się niszczą.

W butach mtb da się chodzić.I jest to rozwiązanie optymalne na miasto,w góry i generalnie do wszystkiego.Buty i pedały szosowe są na szosę i tylko do tego.Chodzić się w tym za bardzo nie da.Na pewno nie warto dokupywać bloków "wielokierunkowych" ponieważ róznica w wypięciu jest znikoma jeśli w ogóle jakaś jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...