cezartbg Napisano 5 Października 2014 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2014 Aktualne fotki https://plus.google.com/118430984228942622196/posts/GXLqT5vfejV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gothic Napisano 6 Października 2014 Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Estetyka pierwsza klasa. Ciekawi mnie praca widelca. Sztywno, szybko i sprężyście? Czy może kanapa z pikowanej skóry? Masz bardzo mocno cofnięte siodło. Zważywszy na zastosowanie sztycy z offsetem, wyobrażam sobie, że rama powinna być o rozmiar większa lub lubisz jeździć na leżąco. Tak czy inaczej, pozytywna koza Tobie wyszła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 22 Października 2014 Udostępnij Napisano 22 Października 2014 @@Gothic, Cube-y mają bardzo krótkie górne rury. Stąd pewnie tak cofniete siodełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 6 Listopada 2014 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 rower ładnie wygląda ... a do wymiany ramy i tak dojrzejesz ... z czasem spojrzałem na to ustawienie siodła i co mi się nasunęło w tej ramie kąt podsiodłówki to 72 st - i tak mało sama sztyca z offsetem zmniejsza o dalsze 3 st - cholernie mało jeszcze odsunięcie siodła urwie znowu 2-3 st - jest już q-sko płasko albo bardzo siłowo pedałujesz na niskich kadencjach, albo musi być to b.niewygodny rower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezartbg Napisano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2015 Witam Kolejny sezon się rozpoczął i mam kolejny plan jak tu jeszcze zejść z masą o ok 450-500g Po pierwsze ta sztyca.... Racja siodełko jest b.daleko odsunięte, ale to przez stare nawyki jeszcze za dzieciaka bardzo pochylony jeździłem. Sztycę planuję Hylixa (bez offsetu) co powinno dać zysk ok 140g. Kolejne gramy na zmianie podkładek pod mostek i wywalenie jednej = skrócenie sterówki o 1 cm Największa zmianę przewiduję w napędzie. Planuję założyć z przodu jeden blat tylko nie wiem czy 34 czy 36, to pozwoli zaoszczędzić ok 350 gramów. Po tych modyfikacjach rowerek powinien ważyć ok 9700g Co do pracy widelca po przesiadce z Recona stwierdzam że nie jest tak czuły(czasem nie wybiera tyle ile bym chciał ), ale ogólnie sprawuje się bardzo dobrze pracuje szybko. Mogę go polecić, a do tego wygląda obłędnie i waży malutko . Jak coś się ruszy w temacie to wrzucę fotki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 26 Marca 2015 Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 @@cezartbg, Dobrze się zastanów zanim kupisz sztycę bez offsetu - teraz jeździsz z mocno odsuniętym siodełkiem - na sztycy bez offsety wszystko przysunie się do przodu o 20mm - może się okazać, że taka pozycja Ci nie podejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezartbg Napisano 26 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Myślałem o tym bardzo długo czy faktycznie nie będzie mi się jeździło źle, ale spróbuję Jak mi nie podejdzie to sztyce się sprzeda zwłaszcza że to Hylix carbon w rozmiarze 31,6 (nawet na e-bayu nie ma tego rozmiaru , a zamawiam od polskiego przedstawiciela). Nie wiem zobaczymy co z tego wyniknie Na świętach montuję napęd, 1x10 tylko obawiam się że z moją kasetą przy podjazdach może być ciężko. Wszystko wyjdzie w praniu i będę pisał co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezartbg Napisano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Witam Kolejna aktualizacja Po zamianie napędu na na 1X10 udało się urwać 364g Brake (Front): (Hamulec przedni) Formula R1 - 178 -Rotor: (Front): (Tarcza prz.) Dartmoor nano -86 Brake (Rear): (Hamulec tylny) Formula R1 -194 -Rotor: (Rear): (Tarcze tyl.) Dartmoor nano -86 Cassette: (Kaseta) Shimano XT CS-M771-10 - 285 Chain: (łanńuch) Shimano CN HG94 XT -246 -5gCrankset: (Korby)+Pedals: (Pedały) + suport Shimano XT FC-M785 +Hello'MTB 34T + allu bolts -1088 -75g Derlr (Front): (Przerzutka przednia) - 0 -132gDerlr (Rear): (Przerzutka tylna) Shimano XT RD-M786 - 263 Fork: (Widelec) Dt Swiss XCR 2014 - 1280 Frame: (Rama) Cube Analog 2011 20' - 2148Grips: (Gripy) Bontrager x lite - 23 Handlebar: (Kierownica) Mortop earldom xc90 - 88Headset: (Stery) (same łożyska) FSA No.10 semi-integrated - 16 Seat: (Siodło) Selle Italia SLR XC -180Seatpost: (Sztyca) RFR Complite 31,6mm -320Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) Mortop Ti - 10,5 Shifters: (Manetki)+Cables: (Pancerze i linki) Shimano XT SL-M780 - 165 -152g Skewers: (Zaciski koł) Progres - 41 Spacers: (Podkładki pod mostek) FSA - 35 Stem: (Mostek) Syntace f99 -105 Tire (Front): (Opona przednia) rubena scylla v96 26 x 2.1 - 505 Tire (Rear): (Opona tylna) rubena scylla v96 26 x 2.1 - 510Top Cap: (Top cap) - 15Tubes: (Dętki) Schwalbe XX-Light - 203Wheel Front: (Koło przednie) Crank Brothers Cobalt 2 xc - 745Wheel Rear: (Koło tylne) Crank Brothers Cobalt 2 xc - 993 Misc : (Inne) Razem : 9808,5 g -364g FOTO: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Super sprzęt ! 4 sezony smigalem na Cube,mam do tej marki ogromny sentyment, w pełni rozumiem Twoje podejście do ramy Jeszcze raz gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Po tych modyfikacjach rowerek powinien ważyć ok 9700g POWINIEN - ale miał inne zdanie 9800 normalka Myślałem o tym bardzo długo czy faktycznie nie będzie mi się jeździło źle, ale spróbuję IMHO warto. O wiele lepiej się pedałuje z wysoką kadencją, a do tego lepszy rozkład masy na podjazdy. Jak obniżysz kokpit, to możesz mieć uda zbyt blisko tułowia (w górnej pozycji korby), co upośledza oddychanie ale także zakres ruchu nogi. Ja używam zero offsetu i jeszcze siodło przesuwam maks. do przodu i dla mnie jest super. Nie jestem ścigantem i daleko mi do tego, ale warto mieć dobrą pozycję nawet do jazdy rekreacyjnej . Nie napisałeś jakie masz pedały (chyba m-780 ?)i nie wiem , czy uwzględniłeś je w rozpisce masy? Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez bartnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezartbg Napisano 5 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Pierwsza próba napędu 1X10 i jestem zadowolony choć dźwięk na skrajnej dużej zębatce jest trochę niepokojący Co do pedałów (tak są to 780) są dodane do korby bo najpierw je przykręciłem i dopiero mi się przypomniało że ich nie ważyłem, także wszystko się zgadza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B_art Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 (edytowane) Moze bede nudny... ale wymien rame ;P Sentyment zniknie wraz z tym dodatkowym ciezarem Edit: Ogolnie rower wyglada swietnie. Pisze to osoba, ktora nie lubi czerwonego Edytowane 5 Kwietnia 2015 przez B_art Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adii22 Napisano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Zostaw ramę Wygląda obłędnie i pomimo faktu, że nie podobają mi się widelce DT, tak tutaj pasuje wyśmienicie. Jak sprawują się koła od CB? Przyznam szczerze, że chętnie widziałbym je w swoim rowerze Co do ramy, jestem zdania, że okej, fajnie: wymiana ramy przynosi zbicie wagi, często lepszą sztywność, etc, etc. Są to plusy nie do przecenienia i z tym nie ma co polemizować. Niemniej jeśli ta rama odpowiada pod względem ergonomii, geometrii, feng shui czy jakimkolwiek innym, to nie widzę powodu, aby zaspokajać swoją próżność nową ramą, która IMHO jest budową nowego roweru na zabawkach z poprzedniego projektu. Może dlatego wciąż ujeżdżam starego Peak'a i używam 9b Brnij chłopie w ten projekt, wkładaj kij w mrowisko, bo jeśli rama nie jest zużyta, to hulaj Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez adii22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezartbg Napisano 1 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Koła CB są świetnie, sztywne i naprawdę dają radę. Jedyne do czego bym się przyczepił to ich masa, bo w tej cenie można kupić coś o wiele lżejszego. Ale ich wygląd... dla mnie są obłędne! Niedługo szykuje się kolejna zmiana. Sztyca idzie do wymiany na KCNC ti pro lite co powinno dać ok 150 g zysku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezartbg Napisano 13 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Kolejne 155 g w dół Seatpost: (Sztyca) Kcnc Ti pro lite 31,6mm -165 Razem : 9653,5 g Prosiłbym o zmianę tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 22 Maja 2015 Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Ileż ja bym dał za te kółka ... do mojego Lefty'ego ! cezartbg - czy możliwym jest znalezienie takiego cudeńka ? http://s718.photobucket.com/user/koosdeboer/media/lefty2.jpg.html Wygląda na to że takie koła istnieją , ale czy są do zdobycia nie za wielką wodą ? Projekt super , też miałem sentyment do ramy ze swojego poprzedniego projektu . Pod jaką masą jeździ DT ? Sztywny jest przy ostrzejszej jeździe ? Czyżby golenie 32mm ? Pozdrówka ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezartbg Napisano 24 Maja 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2015 matis1906 oczywiście że dostaniesz takie Aczkolwiek potrzeba cierpliwości. Ja na swoje koła polowałem nieco ponad miesiąc ale mój kolor jest najbardziej podstawowy. Jedyna rada to przeglądać allegro tablicę i olx i być cierpliwym. Ważę 72 kg a widelec sprawuje się dobrze choć czasem nie jest tak dokładny jak bym tego oczekiwał, co do sztywności to nie ma żadnych problemów. Z tego co pamiętam to golenie mają 28,6 mm ale nie sprawdzę bo rower 240 km stąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matis1906 Napisano 26 Maja 2015 Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 Przeglądam , przeglądam ... nic ciekawego nie wypływa póki co . Piękne kółeczka . Opinie co do Dt są podzielone , a to że sztywności mu brakuje , masa ridera ograniczona . Co do wyglądu moja opinia jest niezmienna od pierwszego spotkania z XRC Zazdroszczę , zawsze miałem w głowie DT , nigdy nie udało mi się tego zrealizować . Może kiedyś wrócę do amortyzacji "dwugoleniowej" i zapoluję na DT właśnie . Ładna masa , teraz każde 100g w dół będziesz mocno odczuwał , rower będzie wraz ze spadającą masą robił się narowisty . Najbardziej pozwolą odczuć ten efekt lekkie oponki . Jestem ich zwolennikiem bo miałem maxxisy flyweight , jeździłem na maxxlite a obecnie mam geax barro race i z żadnymi jak do dziś dnia nie miałem ani jednej gumy (!) . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezartbg Napisano 3 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Września 2015 (edytowane) matis1906 Co do DT jestem zadowolony a za nówkę sztukę z gwarancją dałem tylko 1600 zł Kiedyś na allegro stary model tyle chodził więc napisałem czy nie mają jeszcze na stanie. Pan ze sklepu odpisał że nie, ale mogę sobie zaklepać miejsce w kolejce na nowy model (czarny) i jak tylko będzie na promocji to pierwsza sztuka moja Co da zmian to dawno nic nie było ale na horyzoncie widnieje przerzutka i manetka xtr. Pożyjemy zobaczymy Kilak nowych fotek: Edytowane 3 Września 2015 przez cezartbg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 4 Września 2015 Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Od strony wizualnej - perfekt. Powiedz cos jeszcze na temat 1x10. Nie brakuje Ci prędkości na prostej? Sam się zastanawiam nad tym pomysłem w nowym projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezartbg Napisano 4 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Dzięki Co do napędu 10 przełożeń wystarcza spokojnie, przy korbie 34 i kasecie 11-32 nie miałem większych problemów (bywały momenty tak strome że jechałem wężykiem bo zabrakło przełożeń) z wjechaniem na Gubałówkę, Morskie Oko (tak wiem że nie wolno) i pod ścianę Gerlacha do Sliezskyego Domu 1670 m.n.p.m. Trzymanie dużej prędkości z załadowanym rowerem (sakwy śpiwór namiot itp.) 28km/h bez wiatru spokojnie Także polecam bez żadnych obawień bo po pierwsze rower schudnie ok 300g, a po drugie dużo ładniej się prezentuje. Rzucam fotkę z tegorocznej wyprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartnik Napisano 5 Września 2015 Udostępnij Napisano 5 Września 2015 ja przeszedlem na dwutarcz 22+36 i powiem, że na dokrętkach z górki brakuje . Na płaskim przy 38-40 km/h kadencja już w okolicy 95-100/min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 5 Września 2015 Udostępnij Napisano 5 Września 2015 (edytowane) Chyba jeden z najładniejszych projektów na forum, a nawet rama nie jest karbonowa. Trzymaj tak dalej, a będzie cudo Jedyna rzecz, która rzuciła mi się w oczy to różne kolory pająków tarcz. Edytowane 5 Września 2015 przez MokryxD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezartbg Napisano 13 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Co do tarcz to celowo z przodu dałem czerwoną a z tyłu czarną Miałem wrażenie że tył będzie zbyt czerwony. Mi się podoba i na razie tego nie zmienię, chyba że dorosnę do 140 mm z tyłu. Szybko to nie nastąpi bo w tym roku w górach spaliłem klocki i musiałem je szlifować a na 140 mm byłoby jeszcze gorzej Zmiany: Przerzutka już jest Xtr M986 SG zysk 47 gramów Zmieniłem także śrubę kasety na czerwoną Tokena (waga bez zmian) Poprawiona waga łańcucha po skróceniu. Wrzucam całą rozpiskę. Brake (Front): (Hamulec przedni) Formula R1 - 178-Rotor: (Front): (Tarcza prz.) Dartmoor nano -86Brake (Rear): (Hamulec tylny) Formula R1 -194-Rotor: (Rear): (Tarcze tyl.) Dartmoor nano -86Cassette: (Kaseta) Shimano XT CS-M771-10 - 285Chain: (łanńuch) Shimano CN HG94 XT 102 ogniwa -240Crankset: (Korby) Shimano XT FC-M785 175mm + Hello'MTB 34T + allu bolts - 651 Derlr (Rear): (Przerzutka tylna) Shimano XTr RD-M986 - 215Fork: (Widelec) Dt Swiss XCR 2014 - 1280Frame: (RamaCube Analog 2011 20' - 2148Grips: (Gripy) Bontrager x lite - 23Handlebar: (Kierownica) Mortop earldom xc90 - 88Headset: (Stery) (same łożyska) FSA No.10 semi-integrated - 16Pedals: (Pedały) Shimano XT PD-M780 - 343Seat: (Siodło) Selle Italia SLR XC -180Seatpost: (Sztyca) Kcnc Ti pro lite 31,6 mm - 165Seatpost clamp: (Zacisk sztycy) Mortop Ti - 10,5Shifters: (Manetki)+Cables: (Pancerze i linki) Shimano XT SL-M780 - 165Skewers: (Zaciski koł) Progres - 41Spacers: (Podkładki pod mostek) FSA - 35Stem: (Mostek) Syntace f99 -105Suport: Shimano XT BB70 HII BSA - 94 Tire (Front): (Opona przednia) Rubena scylla v96 26 x 2.1 - 505Tire (Rear): (Opona tylna) Rubena scylla v96 26 x 2.1 - 510Top Cap: (Top cap) - 15Tubes: (Dętki) Schwalbe XX-Light - 203Wheel Front: (Koło przednie) Crank Brothers Cobalt 2 xc - 745Wheel Rear: (Koło tylne) Crank Brothers Cobalt 2 xc - 993Misc : (Inne)Razem : 9599,5 g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 13 Września 2015 Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Trochę gramów byś zyskał, gdybyś zdecydował się na pedały Looka (Quartz, S-track) albo Cranki. Podkładki pod mostek ze stożkową nakłdką FSA wyglądają OK, ale bez tej nakładki byłoby jednak lżej i tylko ciut gorzej wizualnie. Z oponami nie chce mieszać, to sprawa indywidualna. Ja tylko powiem, że u siebie mam Bontrager XR0 w rozmiarze 2.1 i ważą ok 420 sztuka. Nie są przy tym papierowe i nawet ładnie przez piach przejeżdzają. Nabite mocniej leca po asfalcie az miło. Tylko taka sugestia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi