marcinek1992 Napisano 20 Lipca 2014 Napisano 20 Lipca 2014 Witam Jako że mój wolnobieg jest już na śmieci tak napisał @@Puklus W temacie o ocenie zużycia napędu potrzebuje mieć inny wolnobieg i łańcuch. No jak mus to mus. Tak więc popytałem tam i ówdzie za piwo udało mi się dorwać jak mi się wydaje dobry/zdrowy wolnobieg. Tylko coś mi się wydaje brakuje w nim czegoś. Oto zdjęcia: https://drive.google.com/folderview?id=0B_Tk7MLYboAXb3ZVd19YUXdnbEE&usp=sharing Czy to czego tam brakuje mógłbym wziąć ze swojego wolnobiegu?
seraph Napisano 20 Lipca 2014 Napisano 20 Lipca 2014 Przełóż zębatki najlepiej, bo szkoda bawić się w rozbieranie sprzęgła. Młotek i tępy śrubokręt i musisz odkręcić ten pierścień na samej górze.
marcinek1992 Napisano 20 Lipca 2014 Autor Napisano 20 Lipca 2014 Przełóż zębatki najlepiej Wiem że przełożyć zębatki można w kasecie ale w wolnobiegu? On jest rozbieralny? W tym wolnobiegu brakuje wolnobiegu Też tak myślałem może wezmę ze swojego starego który jest na szrot i włożę go tutaj jak myślisz czy wszystkie wolnobiegi są tak samo zbudowane?
seraph Napisano 20 Lipca 2014 Napisano 20 Lipca 2014 Wolnobiegi są jak najbardziej rozbieralne przecież napisałem, że wystarczy odkręcić ten pierścień ze szczytu i zębatki schodzą. Czasem odkręca się ostatnią zębatkę, ale nie w tym przypadku. Możesz mieć problem z zamocowaniem - ja wkładam zawsze łby śrub lub dużych gwoździ w te otwory w największej zębatce od spodu i klinuję je w imadle. Przekładanie sprzęgła to bardzo śliska sprawa, bo w środku jest masa luźnych kulek, które powypadają i będziesz je musiał układać i modlić się żeby żadnej nie zagubić. Wszystkie Shimano są zbudowane praktycznie tak samo, ale jak stary jest innej firmy to już zdarzają się różnice.
Mod Team Puklus Napisano 20 Lipca 2014 Mod Team Napisano 20 Lipca 2014 Nie chce cie martwić ale ten wolnobieg, a raczej kaseta zębatek bo jak już słusznie zauważono brak tam wolnobiegu, też jest na skraju szrotu, zębatek sa zużyte, w miarę równomiernie ale jednak. Trzeba sie szarpnąć i dać te 30zł
marcinek1992 Napisano 21 Lipca 2014 Autor Napisano 21 Lipca 2014 Tu nie chodzi o kase bo musze wymienic jeszcze łańcuch i kółka przerzutki. Myślałem że coś się przyda. Mam jeszcze 1x wolnobieg ale on jest jakiś dziwny. 1 zębatka jest strasznie duża i nie wiem czy się nada. Ale wstawie też zdjęcie.
seraph Napisano 21 Lipca 2014 Napisano 21 Lipca 2014 To pewnie "megarange" tam jest największa zębatka 34, kiedy normalnie jest 28. Będzie pasować, albo jak Ci się nie widzi to "przeszczep" największą zębatkę od swojego starego wolnobiegu I pamiętaj, że zęby muszą być naprawdę w bardzo dobrym stanie żeby przyjąć nowy łańcuch. Ten ze zdjęć na początku raczej bez piłowania by nie przyjął
marcinek1992 Napisano 21 Lipca 2014 Autor Napisano 21 Lipca 2014 Witajcie ponownie panowie @@seraph,@@Puklus, Dzisiaj byłem w sklepie i są kółeczka dostępne do tej przerzutki i to jeszcze made by shimano Rozmawiałem dzisiaj w sklepie i jest jakaś opcja że nowy łańcuch pójdzie do tego wolnobiegu. Tylko trzeba by było zrobić to:http://szosa.org/topic/2895-serwis-wolnobiegu-krok-po-kroku/ I chyba na to pójdę. Nie ma po co bezsensownie wydawać kasy. Wg sprzedawcy istnieje możliwość by wolnobieg przyjął nowy łańcuch i wg. niego nie opłaca się zamieniać tylko zębatek tylko najlepiej całą wymienić/podmienić. Tylko czy na 100% będzie to wszystko pasowało- na to pytanie już mi sprzedawca nie odpowiedział. Ale spróbować można. Jeszcze raz daje większe zdjęcie wolnobiegu.
dovectra Napisano 21 Lipca 2014 Napisano 21 Lipca 2014 ten wolnobieg to chyba hg 37 on jest inny niż zwykły tourney
marcinek1992 Napisano 21 Lipca 2014 Autor Napisano 21 Lipca 2014 tak to jest inny i to dokladnie jest hg-37. a ten co mam to jest mf tz21 to co raczej nie da rady? Widze że jest innaczej zbudowany Hmm chyba lipa będzie z zamianą
dovectra Napisano 22 Lipca 2014 Napisano 22 Lipca 2014 wydaje mi się iż one miały nieco inne bebechy. Albo nie zredukujesz luzu albo nie zakręcisz do końca bebechów. o ile pamiętam to chyba zapadki są na różnej wysokości. jest ryzyko
Mod Team Puklus Napisano 22 Lipca 2014 Mod Team Napisano 22 Lipca 2014 A wg mnie na 6 i 7 na nowy łańcuchu nie pojeździ, no ale mogę sie mylić a sprawdzić nie bardzo jest jak
dovectra Napisano 23 Lipca 2014 Napisano 23 Lipca 2014 chyba szkoda czasu i bicia piany poszukaj nowego lepszy hg 37 gorszy tourney
elton29 Napisano 23 Lipca 2014 Napisano 23 Lipca 2014 naprawdę gdyby on był jeszcze w spoko stanie to mógłbyś się bawić ale widzisz sam co i jak. Na twoim miejscu kupił bym nowy wolno bieg i zapomniał o sprawie, 30-35 zł max i masz nowy napęd:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.