Skocz do zawartości

[Błotniki i lampka] Tanie błotniki, i mocna lampka.

ziGu98

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich! ;)

Planuję wymienić w swoim rowerze turystycznym błotniki. Rower nie jest najmłodszy, ale spisuje się jak trzeba.

Błotniki które teraz mam, są aluminiowe, i już mocno zużyte. Mam tu na myśli wgniecenia, i dziury w miejscach mocowań..

Mógłby ktoś polecić jakieś błotniki? Tak do 50 zł, mają po prostu chronić mnie przed wodą, błotem itp..

Ważną rzeczą dla mnie jest dobre mocowanie, aby nie hałasowały. Mam obsesję cichości roweru :)

Myślałem nad: http://allegro.pl/wytrzymale-blotniki-orion-28-x-41mm-z-chlapaczem-i4427947643.html 

Miał ktoś? Można brać?

I drugą sprawą jest lampka na przód. Potrzebne jest mocne oświetlenie przodu, ponieważ często jeżdżę po zmroku.

Często przez lasy, więc potrzebne jest bardzo mocne oświetlenie. Tak mniej więcej do 100 zł.

Mam dylemat, oświetlenie typowo rowerowe, czy może jakaś latarka i uchwyt rowerowy?

Pozdrawiam! ;)

Napisano

Jeśli do lasu to lepiej typową latarkę + uchwyt. Rzadko się zdarza spotkać kogoś w lesie po zmroku więc odpada problem z oślepianiem innych.

100zł to jednak może być mało, żeby było mocne światło i zarazem dobre jakościowo. Ja stosuję 3 latarki, 2 starczą dla mniej wybrednych ale każda kosztuje ok 50-60zł w Chinach w wersji podstawowej. Do tego trzeba kupić akusy, uchwyty i ładowarkę a także poprawić co nieco przy samych latarkach, żeby długo służyły i działały tak, jak należy.

http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=150545#150545 - taka jest moja koncepcja. Dodam tylko, że zdjęcia nie są prześwietlone, jak 99% tych z aukcji i ofert zarówno w kraju, jak i zagranicą.

Napisano

Czyli sprawę oświetlenia mam już rozjaśnioną, dziękuje ElSor za pomoc! :)

Zostaje tylko kwestia błotników. Czy sprawdzą się takie? W jaki sposób mocowany jest tylny błotnik?

Napisano

2 latary do roweru turystycznego? :w00t:

1 convoy s3, 2,8A z kolimatorem to będzie aż za dużo, do tego bright eye na tył - ja jeżdźę mtb z takim zestawem po mieście/ parku nocą szybkim tempem i jest super.

błotniki - zależy od wielkości koła. Jeśli 26 cala to polecam zefal classic - bardzo fajne minimalistyczne blotniki.

Napisano

2 latary do roweru turystycznego? :w00t: 1 convoy s3 z kolimatorem to będzie aż za dużo,
Tylko niektórzy (jak ja np) lubią mieć światło nie oślepiające innych użytkowników drogi i w razie potrzeby coś, co świeci dalej także. Oczywiście 1 x Convoy Sx da wystarczająco dużo światła ale nie koniecznie snop taki, żeby był odpowiedni w każdej sytuacji.
Napisano

Lubie dużo światła podczas wieczornej jazdy, ponieważ mam mało lat, i jazda przez las sprawia mi mało przyjemności, do tego się otwarcie przyznaje ;)

Jednak abym mógł się gdziekolwiek ruszyć z domu, muszę przejechać przez dobre 5 km lasu.. Inaczej się nie da.

A błotników szukam podobnych do tych z linku ;) Jestem prawie na nich zdecydowany, tylko zastanawia mnie tylne mocowanie. Czy z tyłu trzyma się on tylko na prętach? Bo nie widzę trzeciego mocowania - mocowania do ramy...

Napisano

Na aukcji jest zdjęcie takiego "pajączka", który będziesz musiał zacisnąć na tylnym błotniku w odpowiednim miejscu.

Napisano

Widać, że nie możesz sobie tego wyobrazić ;)

Tak - będzie się stabilnie trzymać.

Błotnik tylny ma cztery punkty mocowania:

- dwa z nich, to pręty w okolicy tylnej osi,

- blaszka "pająk" zaciskana na błotniku i mocowana do ramy w okolicy mocowania bagażnikowego (niedaleko sztycy),

- otwór na końcu błotnika do mocowania w okolicy mufy suportu.

Poza tym, polecam zerknąć...

https://www.youtube.com/watch?v=fhzECAgQx3c

...trochę inne błotniki, jednakże podstawy te same.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...