Skocz do zawartości

[Nakrętki] na piasty (niestandardowe, antykradzieżowe)

GPR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Do samochodu można zakupić zestaw niestandardowych nakrętek po to aby złodzieje nie ukradli ci koła wraz z felgami.

Czy istnieją podobne rozwiązania w rowerach?

Posiadam w miarę dobre zabezpieczenie roweru

http://www.jula.pl/m.../620039-jpg.jpg

ale obawiam sie tego:

http://www.wykop.pl/...-na-noc-polska/

http://img.wiocha.pl...4b619fdf767.jpg

Zatem istnieją jakieś zestawy z 4 niestandardowymi nakrętkami plus klucz w miarę przystępnych cenach??

Pytanie dodatkowe: Czy istnieją jakieś niestandardowe antykradzieżowe zapięcia siodełka?

Wiadomo że jak złodziej się uprze to będzie miał jednak po co mu ułatwiać mając standardowe nakrętki.

Napisano

Najpopularniejszym zestawem jest chyba Zefal Lock'n Roll.

Ale o ile sztycę tym zabezpieczysz, o tyle jedynym sposobem na siodełko jest przepleciona przez jego pręty linka przymocowana do u-locka.

Napisano

Wiadomo że jak złodziej się uprze to będzie miał jednak po co mu ułatwiać mając standardowe nakrętki.

Wszystko zależy od tego gdzie zostawiasz rower. Jeżeli zostawisz rower na noc w przypadkowym miejscu, złodziej de facto będzie miał dowolną ilość czasu, aby pokonać zabezpieczenie i odjechanie całym rowerem. Zabezpieczenia kół chronią jedynie przed złodziejami "z przypadku".

Napisano

Ale o ile sztycę tym zabezpieczysz, o tyle jedynym sposobem na siodełko jest przepleciona przez jego pręty linka przymocowana do u-locka.

Dokładnie. Kiedyś jeżdziłem zawsze z dwoma zabezpieczeniami. U-lockiem spinałem przednie koło i ramę do stojaka a linka spinałem tylne koło, ramę i siodełko. Oczywiście działało w 100 %. Jednak jak tylko kupiłem Brooksa to siodełka już nie zabezpieczam a i o koła także przestałem się martwić.

Kiedyś w sklepiku kupiłem bardzo nietypowe zabezpieczenia piast i sztycy bardzo podobne do rozwiązania jakie proponuje @sznib. Do tej pory sztyca jest tym zabezpieczona ale koła już nie. Oczywiście takie zabezpieczenie nie jest 100 % gdyż wystarczy aby gość kupił identyczne i ...po ptakach.

Napisano

Widzę że był nawet odpowiedni o nich temat:

http://www.forumrowerowe.org/topic/88895-zaciski-piast-zefal-lock-n-roll-anti-theft/

Jednak ich cena (85zł) jest nie na mój rower i nie na mój budżet

Cena zacisków/zatrzasków tranzX (50zł) również

Te drugie działąją na tej samej zasadzie?

Ja raczej nie chce złodziejowi utrudnić tylko uniemożliwić odkręcenie koła.

Szukam raczej nakrętek z kluczem. Standardowa nakrętka ma 6 boków. Więc nie łatwiej jest wyprodukowac nakrętek z np 7 bocznych? Ewentualnie z jakimiś udziwnieniami typu wystające kanty na rowki.

Napisano

Te drugie działąją na tej samej zasadzie?

Nie. @robertrobert1 już wspomniał, że wystarczy kupić drugie takie same i masz już klucz do otwarcia. Zefal pod tym względem jest lepszy, bo trzeba odwrócić rower do góry kołami, co jest niemożliwe, gdy jest przypięty. I to zabezpieczenie właśnie bym wybrał. Sztyca - przede wszystkim zacisk śrubowy a nie samozamykacz.

Będę cały czas podkreślał. Musisz być świadom gdzie i na jak długo zostawiasz rower, bo to jest podstawowy błąd w temacie bezpieczeństwa, jaki ludzie popełniają. Wśród rowerzystów krąży "urban legend" na temat niepokonanych u-locków, co oczywiście jest nie prawdą. Wystarczy zapoznać się z lekturą youtuba, gdzie ludzie otwierają takie zabezpieczenia w czasie od kilkudziesięciu sekund do kilku minut. Zabezpieczenia rowerowe chronią tylko przed złodziejami przygodnymi, menelami, którym trzęsą się ręce, bo muszą się napić i szukają łatwej okazji, typu roztrzepanej paniusi, która zostawia rower przed sklepem bez przypięcia. Jeżeli ktoś jest nastawiony na kradzież rowerów, to nie biega po mieście bez przygotowania (i nie w środku dnia). Oczywiście zawsze może się zdarzyć zuchwała kradzież typu, że ktoś w biały dzień podchodzi do roweru i przecina zabezpieczenie albo piłką, albo nożycami i odjeżdża na oczach przechodniów, którzy udają, że nic się nie dzieje.

Napisano

Ja raczej nie chce złodziejowi utrudnić tylko uniemożliwić odkręcenie koła.

Szukam raczej nakrętek z kluczem. Standardowa nakrętka ma 6 boków. Więc nie łatwiej jest wyprodukowac nakrętek z np 7 bocznych? Ewentualnie z jakimiś udziwnieniami typu wystające kanty na rowki.

Już się takie przewinęły - produkt Tranz-X. Mają tylko jedną, "drobną" wadę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by takie zaciski odkręcić zwykłym imbusem.

Napisano

@mklos1 - Jestem tego świadom i widziałem filmiki. Niestety to wszystko przez bierność ludzi. Ja na pewno bym dryndnął do straży miejskiej lub zrobił zdjęcie.

Zresztą mój rower nie jest wart 1000zł i nie jest zbyt piękny ale mimo wszystko wolał bym go lepiej zabezpieczyć niż kupować kolejną sztukę lub mieć problem z dojazdem do domu..

Uprzednio straciłem rower ze strychu także oprócz ulocka planuje także zakupić ten alarm:

http://bi.gazeta.pl/im/0/9141/z9141340Q,Bicycle-Security-Alarm.jpg

Gdy ktoś będzie piłował ulocka to to usłyszę :P Gdy alarm zakupię to planuje go przetestować i zamieścić test na tym forum.

koniec offtopu B)

@Fenthin - właśnie dlatego szukam niestandardowych nakrętek.

Napisano

Nie. @robertrobert1 już wspomniał, że wystarczy kupić drugie takie same i masz już klucz do otwarcia.

To prawda ale popularność takich zamykaczy jest znikoma więc prawdopodobieństwo otwarcia bardzo znikome.

W tym miejscu zastanowiłbym się jednak nieco głębiej. Skoro cały rower można można złożyć i rozłożyć kilkoma imbusami może jest sens owe śrubki powymieniać na specjalistyczne śrubki techniczne?

z łbem czworokatnym

lub

Trójkatnym

nasadka-trzpieniowa-do-korkow-oleju-10-m

Napisano

no właśnie śrubki. A tu trzeba nakrętek PLUS klucz. Po co od razu wymyślać nie wiadomo co. Wystarcza zmodyfikowane nakrętki plus płaski klucz dostosowany do nich.

http://www.pitlock.com/to-the-shop/index.php

https://www.pinheadlocks.com/store/en/

Jak by ktoś chciał.

Mam dość głupi pomysł ale mimo wszystko zapodam:

Jaką grubość i średnicę gwintu mają śrubki w samochodach? Może dało by się zamontować któreś nakrętki samochodowe.

http://gl-traders1.nazwa.pl/Allegro_GTG2/zdjecia/04_nakretki_zabezpieczajace/M12x1,5/GT03_otwarte/otwarter.jpg

Cena takiego zestawiku to jakieś 25zł

Napisano

Już się takie przewinęły - produkt Tranz-X. Mają tylko jedną, "drobną" wadę. Nic nie stoi na przeszkodzie, by takie zaciski odkręcić zwykłym imbusem.

Hmm,

A co to za zwykly imbus ? Bo 4mm jest za duzy i kreci sie luzem a 5 mm nie da sie wsadzic bo TranzX jest pod kluczyk 5 katny a nie 6cio jak to w przypadku zwyklych imbusów. Moze napisze jescze ze zwyklym torxem tez sie nie da.

Napisano

Czy każdy rower posiada śrubę piasty tej samej grubości?

(w zamyśle rowery za 200zał jak i za 10.000, górskie, kolarki, wyścigowe)

Jeśli nie to jakie grubości śrub sa najpopularniejsze?

Co byście powiedzieli gdybym zaczął produkować śruby na piasty?

Zestaw 4 niestandardowych śrub plus kluczyk do nich w cenie powiedzmy 25zł?

• Mod Team
Napisano

Większość piast jest na szybkozamykacze, nie na śruby, standard 9/10mm. W rowerach, przeznaczonych do cięższych zastosowań z przodu jest ośka na 20mm, z tyłu często 15mm. W nowszych rowerach standardem z przodu staje się 15mm. także z piastami to za wiele nie zdziałasz.

Napisano

Czy każdy rower posiada śrubę piasty tej samej grubości?

Nie. Osie występują w 3 rozmiarach 9, 15 i 20mm. Z tym, że dwie ostatnie pozycje występują jedynie w rowerach droższych (wyraźnie). Ktoś kto ma rower za 10 tyś PLN nie parkuje tam, gdzie potrzebowałby zabezpieczenia (jakiegokolwiek) przed kradzieżą. Chociaż takie pomysły już były. Jakiś czas temu jegomość szukał zabezpieczenia, żeby rowerem za 8 kawałków parkować na ulicy.

Napisano

Zatem rowery do powiedzmy 3.000zł mają śrubę 9mm.

Są osoby które inwestują w linkę za 8zł ale sa też i takie które wydają 100. Pytanie czy te osoby bedą chciały wydać jeszcze 25 na śrubki do piast. Cena wydaje mi sie przyzwoita w porównaniu z zaciskami Tranz - X.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...