Skocz do zawartości

[Rafał Majka] wygrał 14 i 17 górski etap TdF

Rekomendowane odpowiedzi

Oglądłem ostatnie 52 km. Świetny wynik. Kolarstwem jako dyscypliną nigdy się nie interesowałem. Ale odkąd wsiadłem ponownie na rower i zacząłem dużo jeździć, nieśmiało też zacząłem się intersować kolarstwem górskimi i szosowym :-) Więcej oglądam zawodów a TdF staram się oglądać najwięcej na ile mogę.

Wczoraj trochę Rafałowi Majce zabrakło do podium ale dziś feneomenalnie. Liczę też na przebudzenie Michała Kwiatkowskiego :-)

Mialem wlasnie zapodac temat, dzieki beskid.

Jakas taka posucha w inter-pl-mediach, a to drugie PL zwyciestwo etapowe w historii TdF, ostatnie Jaskuly 21 lat temu.

Calkiem niezle jak na chlopaka, ktory jeszcze pare tygodni temu nie chcial jechac w Tour.

Maniak, tym od mszy mowimy NIE, oni juz sobie niezle kabze nabili, daj lepiej ubogim lub miejscowemu na piwo ;)

Chris, napisałeś, że jest dymaczem, bo dobrze jeździ tylko pod górę czy jak? W końcu Majka jest na serio dobrym kolarzem na generalkę. Jakby nie było informację, że jedzie na Tour dostał tydzień przed rozpoczęciem kiedy rozsypał się Kreuziger i pierwszy tydzień miał jechać spokojnie aby się wkręcić. Na giro był 2 razy w pierwszej 10tce w generalce, więc nie jest tylko góralem, a stratę na płaskim po dzisiejszym etapie myślę, że możemy wymazać z pamięci :)

Na kielbasie, ziemniakach i kiszonych ogorkach ale to dla wielu moze byc niezlym kosksem :)

Majka byl wysoko w Giro, bo tam jest masa gor. Czym wyzej i stromiej, tacy zawodnicy maja wieksza szanse na generalke. Na takich etapach mozna zyskac lub stracic spore minuty.

Zobacz R Porte wczoraj, byl drugi, a po 7 minutach straty do Wieska i Rafala, skonczyl na 16 pozycji. 

W wielkich tourach trzeba byc wszechstronym, dobrze jezdzic w gorach, na plskim i w TT. Aczkolwiek w gorach mozna starcic i zyskac duzo wiecej niz na plaskich etapach, czy tez w TT.

Co nie zmienia faktu, ze Rafal zrobil dzisiaj nam wielka frajde i zapisal sie do historii PL kolarstwa.

No chyba, ze razem z Kwiatkiem zaczna nagminnie wygrywac, to pewnie szybko dzisiejszy dzien zapadnie w zapomnienie.

@1415chris, jak dla mnie jest aż dymaczem pod górę. Robienie podjazdów to dla mnie sól kolarstwa, zwłaszcza szosowego. Poza tym na podjazdach wygrywa się lub przegrywa wyścigi. Dwa ostatnie dni mocno wywindowały Majke w generalce... Kwiatek jest świetny poza wielkimi podjazdami i widać jak radzi sobie w TdF. Prawie wygrywa.

@ugupu, Ty wierzysz, że EPOka się skończyła i kolarstwo jest czyste? Ja nie bardzo. Mimo to ogladam, kibicuje i cieszę się dobrymi wynikami Polaków i ogólnie każdą ładną walką, ale z tyłu głowy trzeba mieć, ze niestety, ale każdy dobry wynik jest podejrzany.

Bez znakomitej jazdy w górach nie ma szans na dobrą pozycję w tego typu wyścigu. To duży plus dla Majki bo rokuje na przyszłość. Trzeba też pamiętać o tym, że dobry wynik w tym zwycięstwa w takich wyścigach osiąga się przy jednak sporej pomocy kolegów z zespołu. To oni właśnie często "dowożą" lidera na metę i pomagają na płaskich etapach. Na dzisiaj jest pomocnikiem Contadora ale kto wie czy za kilka lat to jemu nie będą pomagać. Jeśli nadal będzie tak mocny to bycie liderem jest w zasięgu.

to prawda, że podjazdy to najlepsza rzecz w kolarstwie szosowym. Chociaż w druga stronę też podziwiam peleton jadący 80km/h. Myślę, że mamy wspaniałe czasy na polskiej szosie. Majka genialny góral, który może rywalizować o najwyższe miejsca w wielkich tourach, który pokazuje pazur na podjazdach. No i do tego Michał który świetnie jeździ na płaskim, na małych wzniesianiach który rokuje wyśmienicie na klasyki i "małe" tygodniowe etapowki jak TdP które nie wywyższają takich chuderlawych jak Contador (chociaż zawsze lubię popatrzeć jak się buja na rowerze :D )

Dwa ostatnie dni mocno wywindowały Majke w generalce...

Z 117 na 58, to spory skok, z tym, ze do Wieska ma 1 godzine i 48 minut straty, to tak dla ochlodzenia emocji.

Nie ma bata aby jakis mega specjal goral wygral taki wyscig, nie bedac dobrym w plaskich i TT. Tu sie liczy wszechstronnosc, a nie specjalizacja.

nie oszukujmy się. Gdyby nie etap po bruku a'la Paris-Roubaix to do wjazdu w prawdziwe góry pierwsze 40 osób miało by stratę 2s do lidera, więc z ta jazdą na płaskim to tak nie do końca. A TT to zupełnie inna sprawa i tu się w 100% zgadzam

Na kielbasie, ziemniakach i kiszonych ogorkach ale to dla wielu moze byc niezlym kosksem :)

Majka byl wysoko w Giro, bo tam jest masa gor. Czym wyzej i stromiej, tacy zawodnicy maja wieksza szanse na generalke. Na takich etapach mozna zyskac lub stracic spore minuty.

Zobacz R Porte wczoraj, byl drugi, a po 7 minutach straty do Wieska i Rafala, skonczyl na 16 pozycji. 

W wielkich tourach trzeba byc wszechstronym, dobrze jezdzic w gorach, na plskim i w TT. Aczkolwiek w gorach mozna starcic i zyskac duzo wiecej niz na plaskich etapach, czy tez w TT.

Co nie zmienia faktu, ze Rafal zrobil dzisiaj nam wielka frajde i zapisal sie do historii PL kolarstwa.

No chyba, ze razem z Kwiatkiem zaczna nagminnie wygrywac, to pewnie szybko dzisiejszy dzien zapadnie w zapomnienie.

Tak się składa, że aby byc zawodnikiem na duze toury podstawą jest bycie dobrym goralem, oprocz wygranej Wiggiego w 2012 jakos nie przypominam sobie w ostatnich 10 latach triumfatora TdF który nie byłby typowym goralem. A jakby Froomie dostal zielone swiatlo to i Bradleya by pozamiatal 2 lata temu. Plaskie etapy da sie przejechac na kole, wiec pozostaje tylko popracowanie nad TT, a nawet juz w tym roku pokazal Rafal, ze umie jezdzic czasowki. A to ze ma obecnie taka strate do lidera nie wynika z dyspozycji czy profilu zawodnika, a z zalozen na ten sezon.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...