Skocz do zawartości

[Pytanie]Romet rambler

Lolek1303

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam otóż mam mały problem z wyborem roweru mtb zauważyłem atrakcyjną ofertę na allegro

http://m.allegro.pl/rower-romet-rambler-29er-shimano-super-cena-bialy-i4428133074.html

Oraz

http://m.allegro.pl/rower-romet-rambler-2-0-er29-shimano-super-i4415324992.html

I moje pytanie jest takie który z tych rowerów jest lepszy w osprzecie a jak obydwa nie są dobre to jaki byście mi doradzili inny rower.Mam też problem z doborem rozmiaru ramy nie wiem czy 20 cali byłoby odpowiednie dla mnie czy 18 cali mój wzrost to 176 cm.Roweru bym używał aby wyjechać na dłuższe wyprawy w lesie oraz czasami po chodniku. Mój limit to 1300zł

Pozdrawiam

Napisano

Zainteresuj się Kanady Maestro (XC) i Kands Energy 1300 (MTB) - lepszy osprzęt w obu niż w rometach. Przy Twoim wzroście dla obu kandsow rama 19"

Napisano

Na forum jest dość duży wątek na temat tego roweru - przeczytaj (140-150 stron może przerażać ale warto) - znajdziesz tam odpowiedź na większość pytań jakie pojawiają się u świeżych właścicieli Maestro :)

Napisano

Przy Twoim wzroście dla obu kandsow rama 19"

Rama za duża przy takim wzroście.Jeśli masz proporcjonalną budowę ciala,to rama 18" jest wytarczająca,17" też będzie dobra. 

Tylko dlaczego rama z kołami 29",bo taka moda?

Napisano

@nemo : Kands Maestro jest dostępny wyłącznie z ramami 19 i 21"

@Lolek1303 : da radę.

No to trzeba szukać innej marki. Nie ma nic gorszego  jak niewłaściwy rozmiar ramy. Najlepszy rower na najlepszym osprzęcie staje się do d...

Rama 19 na 176 cm jest zdecydowanie za duża, szukać 18" nawet kosztem trochę gorszego osprzętu.

EDYTA:

Poza tym tak patrzę na tego Kandsa 1300 (cena około 1300zł) i Rometa 3.0 cena 1399zł i nie widzę specjalnej różnicy w komponentach a jesli są to przy tej klasie rowerów pomijalne. Nawet na korzyść Rometa bo jest na tarczach i nawet jesli o jakości tych hamulców można dyskutować to łatwiej jest w przyszłości za niewielkie pieniądze i niewielkim nakładem pracy zmienić na coś lepszego.

Poza tym widziałem takiego Kandsa na ulicy i ;) jeśli chodzi o jakość wykonania tej ramy to ;) hmmm......... Mi się nie podobała ;)

Romet  teraz bardzo atakuje rynek ima naprawdę niezłą ofertę cena/jakość.

Napisano

Hmm no nie wiem czy za duża. Mam 178 cm, ramę 19" koła 29" i powiem szczerze, że rozmiar jest dobrany bardzo dobrze.

Napisano

No tak.... Teraz się rozpęta dyskusja czy dobrze czy zle, 80% ludzi powie ze zle, między innymi ja były posiadacz ramy 19" mający 178cm wzrostu.

Do turystyki rowerowej będzie na styk (może) do czegoś więcej co by było chociaż namiastką MTB będzie za duża.

Zresztą są od tego kalkulatory gdzie można sobie to sprawdzić.

Napisano

@Charvel

Nie używaj skrótów jak nie znasz ich znaczenia... Maestro ma z XC tyle wspólnego, co Simson z MotoGP.

@temat

Pod 176 cm 17" przy kołach 28" IMO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...