Skocz do zawartości

[hamulce V-brake] wybór klamki

TheGie

Rekomendowane odpowiedzi

Zaistniała potrzeba zmiany klamki hamulcowej v-brake - prawej. Klamkę ustawiam zazwyczaj, tak, że hamuję 1 palcem. Kolor  najlepiej korpus srebrny, uchwyt czarny.
Wstępni kandydaci : 

- Avid FR5

- Avid SD 7 (mój faworyt) 

Shimano XT - odstrasza mnie ułożenie na 3 palce.

W grę także wchodzi kupno używanej klameczki.

Powitoł

Shimano BL-M571 - mam i chwalę. Ustawisz jak lubisz, kolory jak chcesz... albo w drugą stronę ;)

Nówki sztuki wyszły mnie 70ziko (mogę poszukać sklepu w którym brałem), po allegro widziałem używki po 40-50zł.

121815.jpg

Te klamki to ergonomiczna masakra... Trzeba je kochać bo inaczej można je tylko nienawidzieć. :)

Miałem kilkadziesiąt różnych dźwigni hamulcowych do hamulców linkowych i hydraulicznych i te powyższe zdecydowanie leżą w moich palcach FATALNIE.

Zdecydowanie NIE POLECAM do zakupu w ciemno przez internet, tylko po przymiarce przed nabyciem.

Oddałbym je za darmo gdybym miał możliwość wykonać wysyłkę, ale takiej możłiwości nie mam.

Powitoł

Te klamki to ergonomiczna masakra... Trzeba je kochać bo inaczej można je tylko nienawidzieć. :)

Miałem kilkadziesiąt różnych dźwigni hamulcowych do hamulców linkowych i hydraulicznych i te powyższe zdecydowanie leżą w moich palcach FATALNIE.

Zdecydowanie NIE POLECAM do zakupu w ciemno przez internet, tylko po przymiarce przed nabyciem.

Oddałbym je za darmo gdybym miał możliwość wykonać wysyłkę, ale takiej możłiwości nie mam.

Oczywiście poświeciłeś trochę czasu żeby je dopasować pod siebie?

Ja je wziąłem właśnie dlatego, że możne je regulować co przy szerokich dłoniach i krótkich palcach jest dla mnie dosyć ważne. Szczególnie możliwość regulacji oddalenia klamki od chwytu. Według mnie przyzwoite klamki za dobrą kasę i IMO wyglądają o niebo lepiej niż avidy ;)

A rada niekupowania przez net bez zmacania tyczy się każdej klamki.

Oczywiście, pomęczyłem się i wrzuciłem w najciemniejszy kąt mojego rowerowego Składu Rzeczy Niepotrzebnych :) Nie wiem jakie to specjalne zabiegi ustawiania pod siebie musiałbym wykonać w ich przypadku, jak dla mnie zabieg ustawienia jest standardowy przy każdych dźwigniach - kąt, odległość od chwytów/manetek, pozycja dźwigni względem palców. 

Rada niekupowania przez net tyczy się jedynie tych dźwigni, ponieważ ich kształt i dopasowanie do palców znacząco odbiegają od "standardu". "Namacałem" się w sumie przez naście lat sporo takich gadżetów i dlatego zdecydowanie te stawiam na ostatnim miejscu. 

Możliwość ustawienia odległości dźwigni od kierownicy posiadają chyba (?) wszystkie dźwignie na rynku, a przynajmniej te do których przyznaje się jakiś producent. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...