TheGie Napisano 17 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Zaistniała potrzeba zmiany klamki hamulcowej v-brake - prawej. Klamkę ustawiam zazwyczaj, tak, że hamuję 1 palcem. Kolor najlepiej korpus srebrny, uchwyt czarny.Wstępni kandydaci : - Avid FR5 - Avid SD 7 (mój faworyt) - Shimano XT - odstrasza mnie ułożenie na 3 palce. W grę także wchodzi kupno używanej klameczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AXE95 Napisano 17 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Co kupisz to będzie ok , ale ja wybrałbym avid fr5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 17 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Ja w XT hamowałem jednym palcem i było wygodnie, poza tym bardzo wytrzymałe są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 17 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Powitoł Shimano BL-M571 - mam i chwalę. Ustawisz jak lubisz, kolory jak chcesz... albo w drugą stronę Nówki sztuki wyszły mnie 70ziko (mogę poszukać sklepu w którym brałem), po allegro widziałem używki po 40-50zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djzatorze Napisano 17 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Po 60 zł są używki XT i mają śruby baryłkowe ameilonowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 17 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Powitoł Shimano BL-M571 - mam i chwalę. Ustawisz jak lubisz, kolory jak chcesz... albo w drugą stronę Nówki sztuki wyszły mnie 70ziko (mogę poszukać sklepu w którym brałem), po allegro widziałem używki po 40-50zł. Te klamki to ergonomiczna masakra... Trzeba je kochać bo inaczej można je tylko nienawidzieć. Miałem kilkadziesiąt różnych dźwigni hamulcowych do hamulców linkowych i hydraulicznych i te powyższe zdecydowanie leżą w moich palcach FATALNIE. Zdecydowanie NIE POLECAM do zakupu w ciemno przez internet, tylko po przymiarce przed nabyciem. Oddałbym je za darmo gdybym miał możliwość wykonać wysyłkę, ale takiej możłiwości nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 18 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 BL-M571 odrzućmy w takim razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernesto Napisano 18 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Avid fr5 i bedzie pan zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DrOetker Napisano 18 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Od siebie polecam SD 7. Mam, użytkuję i sprawują się świetnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 18 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Ograczniczę się do poszukiwań SD 7 lub fr5. Może używaną znajdę. Czy to jest oryginalna klamka FR5 ? Czy to prawda że jest ona dwustronna ?http://allegro.pl/klamka-hamulcowa-avid-fr5-i4362554003.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ernesto Napisano 18 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Według mnie jest oryginalna. Mam identyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 18 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Powitoł Te klamki to ergonomiczna masakra... Trzeba je kochać bo inaczej można je tylko nienawidzieć. Miałem kilkadziesiąt różnych dźwigni hamulcowych do hamulców linkowych i hydraulicznych i te powyższe zdecydowanie leżą w moich palcach FATALNIE. Zdecydowanie NIE POLECAM do zakupu w ciemno przez internet, tylko po przymiarce przed nabyciem. Oddałbym je za darmo gdybym miał możliwość wykonać wysyłkę, ale takiej możłiwości nie mam. Oczywiście poświeciłeś trochę czasu żeby je dopasować pod siebie? Ja je wziąłem właśnie dlatego, że możne je regulować co przy szerokich dłoniach i krótkich palcach jest dla mnie dosyć ważne. Szczególnie możliwość regulacji oddalenia klamki od chwytu. Według mnie przyzwoite klamki za dobrą kasę i IMO wyglądają o niebo lepiej niż avidy A rada niekupowania przez net bez zmacania tyczy się każdej klamki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Oczywiście, pomęczyłem się i wrzuciłem w najciemniejszy kąt mojego rowerowego Składu Rzeczy Niepotrzebnych Nie wiem jakie to specjalne zabiegi ustawiania pod siebie musiałbym wykonać w ich przypadku, jak dla mnie zabieg ustawienia jest standardowy przy każdych dźwigniach - kąt, odległość od chwytów/manetek, pozycja dźwigni względem palców. Rada niekupowania przez net tyczy się jedynie tych dźwigni, ponieważ ich kształt i dopasowanie do palców znacząco odbiegają od "standardu". "Namacałem" się w sumie przez naście lat sporo takich gadżetów i dlatego zdecydowanie te stawiam na ostatnim miejscu. Możliwość ustawienia odległości dźwigni od kierownicy posiadają chyba (?) wszystkie dźwignie na rynku, a przynajmniej te do których przyznaje się jakiś producent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheGie Napisano 21 Lipca 2014 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Nie mam możliwości wypróbowania LX, zatem ten wybór odrzucam. Zdecydowałem się na Avid FR5. Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 25 Lipca 2014 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Mam FR-5. Trochę siermiężne, SD-7 byłyby lepsze. Ale biorąc pod uwagę cenę FR-5 to chyba jedne lepszych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.