Skocz do zawartości

[rower] Czy dam radę złożyć rower z kartonu

kazolak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jako że w sklepach rowerowych mogłem znaleźć nic dobrego 1500zł, więc tak pomyślałem, że może zamówić rower o nazwie:

Kands Maestro Men

przez internet.

Czy ciężko taki rower złożyć i czy sam dam radę ? Dodam, że nie znam się na rowerach i nic w nich nigdy nie grzebałem.

Napisano

a żeby złożyć ten rower to trzeba mieć ten taki klucz do dokręcenia kierownicy czy jest w zestawie ? O ten taki cienki chodzi

Napisano

Sorry, ale chyba jednak nie jesteś w stanie samemu skręcić roweru:( . Oddaj to komuś do zrobienia.

Tapatalk. Jak palnąłem głupstwo to to wina autokorekty!

Napisano

ok bo kolega wyżej wcześniej nie zrozumiale napisał. Jak chodzi o klucze to wiem już o co chodzi.

A czy zamawiając ten rower lepiej go zamówić ze strony kands czy allegro ? Bo na allegro można taniej znaleźć. I jak jest z gwarancja ?

?

Napisano

Jeśli wyrażenie klucz ampulowy jest nie zrozumiały to może być ciężko :D Co będzię przy regulacji maksymalnego wychylenia wózka przerzutki? :D

Napisano

Jeśli wyrażenie klucz ampulowy jest nie zrozumiały to może być ciężko :D

Bez urazy, ale...   ciężko, to może być Tobie w życiu z takim prześmiewczym i protekcjonalnym podejściem do ludzi ;)

Widzisz kolego Shootee, ja swoje latka już mam i dla mnie od zawsze to był klucz imbusowy (inbusowy) lub najzwyczajniej imbus.

Po wybyciu "zagramanice" latek temu wiele, do tychże pojęć doszło Allen key, Hex key.

A z ampulem lub kluczem ampulowym spotkałem się niedawno w "gwarze" rowerowej,

i szczerze mówiąc, to nie mam pojęcia skąd to określenie się wzięło.

Tak więc... odrobinę więcej szacunku w stosunku do innych, mniej zasobnych w "wiedzę" i pokory w życiu życzę

zamiast wyśmiewania się z "niewiedzy" innych ludzi gwizdze.gif

Pokój niech będzie z Tobą  :thumbsup:

Napisano

Co będzię przy regulacji maksymalnego wychylenia wózka przerzutki?

A to będzie, że kolega spyta na forum lub użyje googla. Ustawienie przerzutki tylnej, gdzie napęd jest poprawnie dobrany nie jest sztuką.
Tutaj przykład, bardzo jasno pokazane. 

Co do kluczy ampulowych to paranoja w nazewnictwie. Podobnie jak w języku "rowerowym" pojęcie "łożyska maszynowe", ciekawy jestem skąd takie pojecie.

Napisano

Aż dziw bierze, że 20 lat temu gdy rowerzyści nie mieli do dyspozycji google'a i forum też jakoś rowery były dobrze poskładane, a napęd i hamulce dobrze ustawione...

Napisano

Jeśli masz podstawowe wyposażenie warsztatowe (wymienione wcześniej rozszerzyłbym o klucz do suportu - potrzebny o ile producent go nie wkręcił przed wysyłką), chęci, obie ręce i potrafisz czytać to forum ze zrozumieniem, to złożysz i wyregulujesz rower szybciej, jak Ci się to wydaje.

A defetystom mówimy stanowcze NIE!

Napisano

I jaka satysfakcja będzie po złożeniu roweru fiu fiu. Przypuszczam że rower przyszedł by z wkręconymi wszystkimi elementami (suport,korby, łańcuch itd). Kwestia ustawienia. Powodzenia!

Napisano

Się mnie czepiliście. A nie zauważyliście że temat jest tak obadany z każdej strony że nie sposób nie znaleźć odpowiedzi na niego wpisując podstawowe frazy w forumowej szukajce? Ja rozumiem zakładanie tematów związane z kupnem, na które też jest milion odpowiedzi, ale bez przesady, kiedyś nasi dziadkowie sami potrafili naprawić samochód bez narzędzi, książek, wykształcenia, podnośników, najazdówek, kanałów, sond. A teraz jak by ktoś tym samym autem pojawił się w warsztacie, to młody mechanik by się zastanawiał jak się zabrać za tą robotę.

Napisano

właśnie zamawiam ten rower i są tylko dostępne ramy 19'' i 21''. Mój wzrost to ~176 - 178.   

19" nie będzie za duża ?

Napisano

Powinna być dobra, nic się nie stanie, jeżeli rama mtb będzie odrobinkę większa. A o złożenie się nie martw, mnie nikt nigdy nie uczył jak naprawiać rower, a teraz już chyba tylko kół nie umiem zaplatać ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...